Primaria comunei Cumpăna:

Sos. Constantei nr. 132, cp. 907105

Telefon: +40/241/730788

Fax: +40/241/739003

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

Analiza Trafic.ro:

 

Click pentru prognoza meteo pe zona Constanta

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

primar Ec. Mariana GÂJU

Dati click pe fiecare foto pentru a accesa galeria aferenta evenimentului !

- EVENIMENTE 2017 -

15.07.2017 -  vizita a unor inalti oficiali din Republica Populara China

Comuna Cumpăna a primit in data de 15 iulie 2017, cu deosebită onoare o delegatie compusa din inalti oficiali ai Republicii Populare Chineze, condusa de domnul LIU YUNSHAN, membru al comisiei permanente a biroului politic al comitetului central al PCC.
     Primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gaju a primit delegatia alaturi de ministrul turismului, domnul Mircea Titus Dobre si de domnul senator Nicolae Moga dar si de consilierii locali, locuitori ai comunei, cadrele didactice, elevii Liceului Tehnologic “ Nicolae Dumitrescu “.
     Doamna primar ec Mariana Gâju a transmis dorinţa de înfiinţare pe teritoriul comunei a unor sere de flori sau legume care să fie un bazin, nu doar pentru municipiul Constanţa, ci pentru tot ceea ce înseamnă litoralul românesc.
     "Prima impresie este că această comună are o dezvoltare foarte bună și nu prea se simte că suntem în mediul rural. Am convingerea că se vor gasi investitorii chinezi care vor dori sa investeasca aici." a transmis domnul LIU YUNSHAN
     Cu ocazia acestei vizite delegatia Chineza a oferit 5 laptopuri Liceului "Nicolae Dumitrescu" si 3 laptopuri Primariei Cumpana .
     In semn de pretuire si respect doamna primar ec. Mariana Gaju a inmanat domnului LIU YUNSHAN o ie romaneasca, un stergar precum si cheia comunei Cumpăna.
     In incinta Salii de Sport din Campusul Scolar a fost amenajata o expozitie cu desene si picturi ale elevilor Liceului din Cumpana, precum si o expozitie de fotografii, care arata vechile relatii de prietenie pe care comuna Cumpana le-a stabilit cu poporul chinez.
     Delegatia a vizitat apoi o familie de oameni gospodari din localitatea noastra.
      Din delegatie au mai facut parte parte urmatoarele oficialitati chineze : Dl SONG Tao, ministru, Departamentul Internațional, Comitetul Central PCC, dl CHEN Xi, ministru adjunct executiv, Departamentul de Organizare, Comitetul Central PCC, dl HUANG Kunming, viceministrul executiv, Departamentul de publicitate, Comitetul Central al PCC, dl. HE Yiting, vicepreședinte executiv, școala de partid, Comitetul central al PCC si dl XU Feihong, ambasadorul chinez în România.

 

12.07.2017 -  cea de-a 124-A SESIUNE PLENARĂ A COMITETULUI EUROPEAN AL REGIUNILOR

In perioada 12-13 iulie la Bruxelles are loc cea de-a 124-A SESIUNE PLENARĂ A COMITETULUI EUROPEAN AL REGIUNILOR.
    Doamna ec. Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana, judetul Constanta, prim – vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania participa la aceste lucrari in calitate de membru al Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor la Parlamentul European de la Bruxelles.
     Ziua de 12 IULIE a debutat cu sedintele tuturor grupurilor politice din cadrul Comitetului Regiunilor.
Primarul comunei Cumpana, doamna ec. Maiana Gaju face parte din Grupul PSE, care reunește reprezentanții social-democrați, socialiști, laburiști și progresiști ai autorităților locale și regionale din întreaga UE.
     Președintele actual al grupului PSE este dna Catiuscia MARINI, președinta regiunii Umbria, Italia.
    Tot in ziua de 12 iulie a avut loc sedinta Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor, la care a fost invitat si domnul Karl-Heinz Lambertz, membru în Delegația Națională a Regatului Belgiei din partea Partidul Socialiștilor Europeni, președintele Comunității Germanofone din Regatul Belgiei, în prezent prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor.
     Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat si alegerea noului președinte al delegației României, precum și a celorlalte funcții prevăzute de regulamentele în vigoare. Astfel, in functia de presedinte a fost ales domnul Robert Negoita , primarul Sector 3, Bucuresti si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, in functia de vicepresedinte domnul TEBAN ADRIAN OVIDIU, primarul orasului Cugir, judetul Alba , presedintele Asociatiei Oraselor din Romania.
Functia de presedinte ad personam a fost atribuita doamnei prima ec. Mariana Gaju, iar cea de vicepresedinte ad personam , domnului Ion Prioteasa, din partea UNCJR.
    Astazi, 13 iulie 2017, membrii Comitetului Regiunilor Europene s-au intrunit in cadrul celei de-a 124 sesiuni plenare. Pe ordinea de zi au fost incluse un numar de 15 avize.
In interventia avuta la aceste lucrari, primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gaju a subliniat faptul ca preluarea presedentiei Comitetului Regiunilor de catre domnul Karl-Heinz Lambertz pentru urmatorii 2 ani si jumatate este benefica pentru Romania, avand in vedere ca tara noastra va prelua in anul 2019 presedentia Uniunii Europene. De asemenea, a subliniat necesitatea imperioasa ca atat domnul Karl-Heinz Lambertz , presedintii Comisiilor cat si membrii Comitetului Regiunilor sa vina in Romania si sa stabileasca legaturi directe cu Guvernul Romaniei si presedentia Romaniei pe urmatoarele probleme :
- Politica agricola comuna;
- Respectarea fortei de munca romane – sa beneficieze de tratament egal si remunerata ca cea a salariatilor din Uniunea Europeana. Obligativitatea companiilor straine de a plati si trata egal forta de munca romana, egal cu forta de mina a statului de provenienta a companiei.
- Problema tinerilor care invata si muncesc in statele europene;
- Rolul Uniunii Europene in dezvoltarea durabila a localitatilor rurale, a comunelor si oraselor mici si mijlocii. Scopul este acela de a usura viata a 500 de milioane de europeni prin crearea de locuri de munca prin simplificarea Politicii de Coeziune – POS 2020, atat pentru administratiile publice cat si pentru IMM-uri.
- Pentru acest mandat, urmatorii 2 ani si jumatate, Asociatia Comunelor din Romania a inaintat propunerea sa fie inclusa pe ordinea de desfasurare a activitatii si a AGENDEI RURALE – dezvoltarea durabila a satului romanesc. Toate acestea, au ca scop atragerea de investitori, crearea de locuri de munca, aducerea de venituri la bugetele locale.
O alta problema sustinuta a fost aceea ca cel de-al 8 – lea Summit al Regiunilor si Oraselor sa fie gazduit de catre Romania. .

 

23.06.2017 -  Festivitatea de inmanare a cheilor pentru 7 locuinte de tip ANL

Astazi, 23 iunie 2017 ora 12.00 la sediul Primariei CUMPANA a avut loc festivitatea de inmanare a cheilor pentru 7 locuinte de tip ANL ramase libere ( 6 garsoniere) si 1 apartament cu 2 camere , ca urmare a rezilierii contractelor de inchiriere a locatarilor din diverse motive.
     Astfel, un numar de 7 familii aflate pe lista referitoare la ordinea de prioritate in solutionarea cererilor pentru repartizarea locuintelor de tip ANL in regim de inchiriere, au primit urmatoarele repartitii ;
- familia RADU VICENTIU – ANL 4, garsoniera
- familia GHEORGHE GEORGETA – ANL 4,garsoniera
- familia DRAGAN MARIAN – ANL 4, garsoniera
- familia OMER MARIA – ANL 4, garsoniera
- familia COSTEI MARIAN – ANL 2, apartament
- familia LICA FLORIN – ANL 4,garsoniera
- familia DRAGUSIN LUCIAN IONUT – ANL 3, garsoniera
Evenimentul a adus multă bucurie familiilor carora li s-a repartizat aceste locuinte.

 

23.06.2017 -  Ziua Universală a Iei Româneşti marcată la Cumpăna

„Ziua Universală a Iei” a fost sărbătorită şi la Cumpăna, unde Primaria si Consiliul Local al comunei Cumpana in parteneriat cu Asociatia Pentru Dezvoltare Comunitara Cumpana au marcat această zi prin organizarea unei expoziţii în holul Primăriei cu obiectele realizate în Atelierului de Creaţie Populară al comunei Cumpăna.
     La finalul evenimentului toţi cei prezenţi şi-au dat mâna într-o horă a prieteniei.
     „Ziua Universală a IEI”, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea “La Blouse Roumaine”, cu binecuvântarea unui mare duhovnic al României, se sărbătorește anul acesta în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, principalele orașe ale țării, în Harghita și Covasna, dar și în Basarabia si Chișinău..

 

23.06.2017 -  Coșul de Ramazan

Primăria și Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Fundația Tuna au organizat activitatea ‟Coșul de Ramazan‟, ȋn comuna Cumpǎna, judeţul Constanţa ȋn data de 23 iunie 2017, ȋncepând cu ora 1100 .
     În sfânta lună a Ramazanului, musulmanul iși pune sufletul pe tava nevoiașului. Cu această ocazie au fost donate 50 de pachete constând în alimente de bază pentu 50 de familii cu venituri modeste.
     Voluntarii Fundației Tuna împreună cu asistenții sociali din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială al Primăriei comunei Cumpăna s-au deplasat la domiciliul beneficiarilor oferind pachetele cu donații.

 

21-22.06.2017 -  cea de-a XIV-a sedinta a Comisiei ECON

In perioada 21 – 22 iunie 2017 are loc cea de-a 14- a sedinta a Comisiei ECON ( Comisia pentru politica economică ) din cadrul Comitetul Regiunilor.
Doamna ec. Mariana Gaju participa in calitate de membru al Delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor si membru in comisia ECON.( Comisia pentru politica economică)
Astazi, 21 iunie 2017 se desfasoara Seminarul Grupului PSE cu tema “ Raspunsuri progresiste la populism”.
    Seminarul s-a deschis cu o declarație din partea primului ministru portughez Antonio Costa, care a câștigat cu succes alegerile pe o platformă progresivă la vârful crizei economice și împotriva opoziției populiste aprige. Acesta a abordat o serie de pretenții "populiste", care sunt foarte frecvente în discursurile politice și a evidențiat modul în care aceste afirmații și ideologia care le stau la baza pot fi demascate și combătute efectiv prin alternative pozitive progresive.
     Prezent la seminar este domnul KARL – HEINZ LAMBERTZ, prim – vicepresedinte al Comitetului European al Regiunilor, care începând cu data de 1 iulie 2017, va deveni Președintele Comitetului European al Regiunilor, doamna Catiuscia Marini, presedintele Grupului PSE ( Partidul Socialistilor Europeni), doamna Zita Gurmai, președintele Organizaţiei Femeilor Socialiste din Ungaria, alti reprezentanti ai PSE.
    In fața unor mișcări și discursuri populiste din multe state membre ale UE, seminarul din acest an al Grupului PSE analizează elaborarea răspunsurilor progresiste la populism, strategia politică bazată pe simplificare, polarizare și manipulare a informațiilor și a oamenilor.
    Pe baza analizei științifice, seminarul va arăta cum să înlocuiască erorile populiste alb-negru ale doomului și ale întunericului cu mesaje de speranță și acțiune.
    A doua parte a seminarului va fi o "sesiune de instrumente-kit", oferind sugestii practice despre modul în care reprezentanții forțelor progresive de la diferite niveluri, de la nivel local și regional si nu în ultimul rând în dezbaterile privind Uniunea Europeană în vederea alegerilor europene din 2019.
    Maine 22 iunie 2017 se va dsfasura cea de-a 14-a sedinta a Comisiei ECON.( Comisia pentru politica economică).
Ordinea de zi a sedintei cuprinde :
- Avize – prima dezbatere si adoptare – Pachetul privind serviciile : O economie a serviciilor avantajoasa pentru europeni.
- Avize – Schimb de opinii – Raportul Comisiei privind politica in domeniul concurentei pentru anul 2016.
- Consolidarea rezilienței teritoriale: capacitarea orașelor și regiunilor pentru a face față globalizării.

 

17.06.2017 -  Gală de Balet – graţie, artă şi coregrafii inedite la Cumpăna

Cu ocazia incheierii stagiunii 2016-2017, Scoala de Balet "Nicolae Spirescu" din Cumpăna a incântat, astăzi, 17 iunie, publicul iubitor al acestei arte cu o serie de partituri din opere celebre.
Pe scena Casei de Cultură din Cumpăna au evoluat balerine cu vârste pornind de la trei ani, intr-un spectacol plin de graie, artă si coregrafii inedite.
      "Orice elev care studiază baletul visează ca, într-o buna zi, sa ajungă pe una din marile scene ale lumii, sa fie in linia întâi.
      Dar numai cei mai talentaţi si serioşi ajung sa transforme visul in realitate.
      Nu se ştie, s-ar putea ca, peste ani, sa le admiram pe aceste micuţe balerine pe marile scene .
      Ne mandrim cu aceste balerine, ne mandrim cu profesorii lor si le uram mult succes in activitatea lor si vacanta placuta ! a transmis primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Găju
     "Scoala noastra de balet a fost infiintata in anul 2003, cand nu credeam ca un hobby se va putea transforma, pentru zeci de copii, intr-un vis tangibil. Speram ca urmatoarea stagiune, 2017-2018 sa puteam mari repertoriul scolii si sa promovam mai mult aceasta artă." a precizat profesorul de balet Spirescu Teodora
      Toate fetitele au primit diplome, cicolata si o vizita la microrezervatia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanta .
      Spectacolul a cuprins numere de balet clasic, dansuri neoclasice şi contemporane:
 „Dansul păpuşilor” din baletul „Coppelia” (Şcoalade balet „Nicolae Spirescu)
 „Tourner dans le vide” - solo- Dans contemporan (Diana Marin - cursanta Şcolii de Balet „Nicolae Spirescu”)
 „Lecţia de dans” (Grupa mică)
 Variaţie clasică din baletul „Fiica Faraonului”- Neacşu Iarina (Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”)
 „Fantezii florale ” (Grupa mare)
 Variaţie clasică - „Zâna Candorii” - Ion Liana (Centrul Cultural „Theodor Burada”)
 Variatie clasica din baletul „Esmeralda” - Zanet Maria (Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”)
 „Coda” (Toţi elevii Şcolii de balet „Nicolae Spirescu”)
 „The sound of silence” de Leonard Cohen – Dans contemporan (Cîndescu Delia -Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”) – coregrafia Prof. Manta Bianca
 „Nothing else matters” de William Joseph – Dans contemporan (Neacşu Iarina - Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”) – coregrafia Prof. Manta Bianca

 

16.06.2017 -  Festivitatea de final de an scolar a elevilor Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu"

Astăzi, 16.06.2017, sala Casei de Cultura din Cumpăna a gazduit Festivitatea de final de an scolar a elevilor Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" .
    Pentru copii acesta este un moment de bucurie, in care adună roadele efortului depus, dovedind parintilor ca au motive sa fie mandri de ei, asteptand cu nerabdare vacanta mare.
    Sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna a devenit neîncăpătoare încă de la ora 9.00. Elevii din clasele P-VIII și a XII-a au urcat nerăbdători pe scenă, fiind strigați de glasul blând și suav al doamnelor și domnilor învățători/diriginți, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa copiilor.
     S-au înmânat 10 PREMII DE ONOARE elevilor: MARIN CRISTIANA RODICA (clasa a VIII-a), APOSTOL ȘTEFAN DORIN (clasa a VIII-a D), PÎNDARU EMILIAN (clasa a VIII-a A), MIHALACHE ALEXANDRU (clasa a VIII-a A), TĂNASE SIMONA (clasa a VII-a D), LUZINSCHI ȘTEFANIA (clasa a VIII-a D), CHELBEA SEBASTIAN (clasa a V-a ) și DATCU BIANCA (clasa a VI-a C/olimpică la nivel național la Educație Tehnologică), care au contribuit la promovarea imaginii școlii prin activități școlare și extrașcolare (muzică, pictură, grafică, dans, inițiativă, spirit civic și îndemânare).
    Un moment emoționant l-a constituit predarea simbolică a „CHEII CUNOAȘTERII” de către cele două eleve ȘEF DE PROMOȚIE, COȘULEA BIANCA IULIANA (a VIII-a E) și ANDRONACHE BIANCA (a VIII-a A), absolvente cu media 10 (zece), reprezentantei elevilor claselor a VII-a, DOROȘIN CRISTINA (a VII-a C – media 9.94).
     Privind situația la învățătură în acest an școlar, elevii noștri de gimnaziu și liceu au primit 10 PREMII DE EXCELENȚĂ – media 10 (zece), 17 premii I, 20 de premii II, 23 de premii III și 80 de MENȚIUNI, iar 534 de elevi din ciclul primar au fost recompensați cu DIPLOME DE MERIT și EXCELENȚĂ.
Primăria și Consiliul Local Cumpăna a oferit tuturor elevilor premiați câte o carte și posibilitatea de a participa într-una dintre cele 12 tabere gratuite, organizate în perioada iulie-august 2017.
Colectivul profesoral al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna urează tuturor elevilor     „Vacanță plăcută, cu momente de relaxare, sănătate și voie bună!”. Director, Prof. Monica Oana Nuțu

 

10-11.06.2017 -  Micuții rugbyști de la Victoria Cumpăna, locul doi la

Trofeul Bucuresti

In perioada 10-11 iunie pe Stadionul National Arcul de Triumf a avut loc editia a XXXVIII-a a Trofeului Bucuresti.
In urma rezultatelor obtinute echipa condusă de către antrenorul Florin Bacioiu s-a clasat pe locul doi in cadrul competitiei "Trofeul Bucuresti"
Elevii pregătiti de antrenorul Florin Bacioiu au inregistrat următoarele rezultate:
Ziua 1.
Victoria Cumpăna - Baicoi 30-0
Victoria Cumpăna - CSM Bucuresti 45-0
Victoria Cumpăna - CSO Pantelimon 55-0
Ziua 2.
Victoria Cumpăna - Săcele 20-5
Victoria Cumpăna - Soimii 5-10
La aceasta competitie care s-a adreasat categoriilor de varsta U8, U10, U12 si U14 participa la 12 cluburi: ACS Soimi Bucuresti, RC Grivita Bucuresti, RC Antonio Jr, CSO Pantelimon, CS Aurora Baicoi, AS Victoria Cumpana, CSC Mihai Kogalniceanu, CSM Bucuresti, RC Brasov, CS Dinamo/ CSS 6 Bucuresti, CSA – CSS3 Steaua Bucuresti si CS Rugby Sacele.
Tot astăzi, 11 iunie 2017, a avut loc si festivitatea de premiere a Campionatului Regional Muntenia - AMRB rugby 2016/2017.
În urma rezultatelor obținute, echipa pregătită de către antrenorul Florin Bacioiu, As Victoria Cumpăna a devenit vicecampioana Campionatului Regional Muntenia - AMRB rugby 2016/2017 și s-a calificat la Circuitul National de mini-rugby, prima etapa desfasurandu-se la Constanța în data de 25 iunie.
Felicitam intreaga echipa in frunte cu dl Bacioiu Florin si parintii deopotriva pentru vointa si efortul depus !

 

02.06.2017 -  Campionatul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade”

– echipe mixte, etapa judeţeană

Primăria și Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Asociația Clubului Sportiv ˮElisabeta Polihroniadeˮ, a organizat Concursul Național Școlar de Șah ‟Elisabeta Polihroniade‟, ȋn comuna Cumpǎna, judeţul Constanţa, vineri, 2 iunie 2017, ȋncepând cu ora 0900 la Centrul Multifuncțional de Asistență Socio – Medicală situat pe strada Șoseaua Constanței nr. 117.
     La concurs au participat 68 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal - echipe mixte, etapa judeţeană, însoțiți de 11 profesori de educație fizică din cadrul instituțiilor de învățământ. Elevii au avut vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, din ȋntreg județul Constanţa.
Majoritatea concurenţilor activeazǎ în cadrul Palatului Copiilor Constanța, sunt elevi ai Şcolilor Generale nr. 12, 29, 30 din Constanța, elevi de liceu din Constanța dar și mici sahiști din localitǎţile Năvodari, Mangalia, Medgidia și comuna Cumpăna.
     La această activitate au fost invitați și au participat vicepreședintele Asociației Clubului Sportiv ˮElisabeta Polihroniadeˮ domnul Stelian Azimioară, doamna director Mariana Solomon şi Nicoleta Marghirosian din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, președintele Asociației Județene de Șah, domnul profesor Claudiu Iordache, Vicepreședintele Asociației Județene de Șah, domnul profesor Andrei Furcă,
     Scopul acțiunii a fost de a conștientiza populația și liderii locali cu privire la beneficiile sportului în general, precum și acela al atragerii unui număr cât mai mare de persoane la practicarea activităților care îmbină timpul liber cu logica și inteligența.
     Câștigătorii concursului împreunǎ cu profesorii de educție fizică au primit din partea organizatorilor, pizza dar și premii specifice vârstei participanților, care au constat în cupe, medalii, diplome și rechizite cu simbolurile sportului minţii - șahul. De asemenea au primit diplome și rechizite toţi participanţii la concurs.
     Organizatorii concursului au oferit Trofeul „Cel mai bun jucător de la ciclul primar„ (cel mai mic, masa 1) lui Dincă Alexandru, elev la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia.

Clasamentul final a fost următorul:

Echipe mixte ciclul primar
Locul I Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul II Şcoala 30 „Gheorghe Titeica” Constanţa
Locul III Şcoala 2 „Sfȃntul Andrei” Mangalia
Menţiunea I Şcoala 1 „Constantin Brȃncuşi” Medgidia
Menţiunea II Şcoala Gimnazială nr. 3 Mangalia
Menţiunea III Şcoala 29 „Mihai Viteazul” Constanţa
Menţiunea IV Şcoala 12 „ B.P.Hasdeu” Constanţa

Echipe mixte gimnaziu
Locul I Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul II Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa
Locul III Şcoala 18 ” Jean Bart” Constanta
Menţiunea I Şcoala 12 „B.P.Hasdeu” Constanţa
Menţiunea II Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna
Menţiunea III Şcoala „Grigore Moisil” Năvodari

Echipe mixte licee
Locul I Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa
Locul II Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia
Locul III Liceul Teoretic „G.E.Palade” Constanţa
Menţiunea I Colegiul Tehnic Energetic Constanţa

 

02.06.2017 -  Peste 130 de motocicliști vor construi case pentru familiile defavorizate din Cumpăna

Peste 130 de motocicliști, care fac parte din 14 cluburi din toată țară, își dau întâlnire la Cumpăna, județul Constanța, în weekendul 2-4 iunie.
     Motocicliştii vor munci la patru cvadruplexuri pentru ca 16 familii cu venituri mici să aibă o locuință decentă în care să își crească copiii.
    Aceștia vor turna beton, vor vărui, vor vopsi, vor aplica tencuială decorativă, vor monta gips carton şi vată minerală, vor munci la zidărie şi la împrejmuire, vor realiza etrieri şi vor lega grinzi pentru fundaţie pentru cele 16 locuințe pe care Habitat for Humanity Cumpăna le construiește în cadrul proiectului „Construim împreună pentru viitor”.
    Cei 130 de motocicliști vor sosi vineri seara în Cumpăna și vor campa în spațiul dedicat de lângă șantier, iar sâmbătă vor munci, alături de familiile beneficiare și specialiștii Habitat for Humanity, la ridicarea a 16 locuințe.
     Una dintre familiile pe care motocicliștii le ajută este familia Halichia. Nadia (28 de ani) și George (28 de ani) fac eforturi să îi ofere lui Alexis, băiețelul lor în vârstă de un an, o casă decentă în care să crească și să se bucure de copilărie. Tănăra familie locuiește într-o singură cameră în apartamentului părinților lui George.
    Deși muncesc amândoi de la vârste fragede, venitul lor este insuficient pentru a obține un credit pentru o locuință.
    Evenimentul Bikers for Humanity este la a doua ediţie și este inițiat de realizatorul radio Cristian Hrubaru, care susține proiectele organizației din 2015.
     La prima ediție Bikers for Humanity au participat peste 350 de motocicliști care s-au implicat în ajutorarea a 36 de familii din Bacău.
    Prin proiectul „Construim împreună pentru viitor”, dezvoltat în parteneriat cu Primăria comunei Cumpăna, filiala Habitat for Humanity Cumpăna va construi în sistem cvadruplex 20 locuințe, între 2015 și 2019.
    Până în prezent, aproximativ 300 de voluntari străini și din companiile românești au muncit pe șantierul filialei Habitat for Humanity Cumpăna.

 

01.06.2017 -  Copiii, sărbătoriţi de 1 Iunie la Cumpăna

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna. judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au organizat astăzi, 1 iunie 2017, o serie de evenimente dedicate „Zilei Internaţionale a Copilului".
     Astfel ca, începând cu ora 9:00 elevii claselor 0-IV din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din Cumpăna, au desfăşurat activităţi precum: „Street dance” – copilărie in ritm de dans cu instructor de dans Laura Bogorodea, desene pe asfalt, jocurile copilăriei.
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju împreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit zmeie si îngheţată .
Începând cu ora 9:30 preşcolarii celor doua grădinite din comuna Cumpăna, Grădiniţa Florilor si Sf. Maria au desfăşurat, in parcul din apropierea Campusului Şcolar activităţi precum Jocurile copilăriei de demult - sotronul, elasticul, tara, tara vrem ostaşi .
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju impreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit baghete pentru baloane, lansatoare de elicoptere si croissante.
    Începând cu ora 10:00 elevii claselor V-XII din cadrul Campusului Şcolar din comuna Cumpăna, au participat la “Carnavalul Copilăriei”, unde s-au distrat alături de un DJ profesionist ..
     Ei au primit vizita primarului ec. Mariana Gâju impreună cu viceprimarul Neagu Florin si o parte dintre membrii consiliului local Cumpăna, care le-au oferit mingii, zmeie si îngheţată.
     ”Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă sa ne minunam si sa ne bucuram de fiecare zi si clipa a vieţii, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copii, nepoţii, si sa ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple. La multi ani, copii! „ a transmis celor prezenţi primarul comunei Cumpana ec. Mariana Gâju.

 

27-28.05.2017 -  Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi ”Dor de Cânt Românesc”

Continuând tradiţia, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna au organizat cea de-a XII-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi ”Dor de Cânt Românesc”, festival deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
     La această ediție au participat 52 de concurenți din diverse zone etnofolclorice ale țării, sub acompaniamentul Orchestrei «Baladele Deltei» din Tulcea. Manifestarea s-a desfășurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de sâmbătă, 27 mai 2017 la ora 11:00, iar Gala Laureaților şi Festivitatea de Premiere au avut loc în ziua de duminică, 28 mai 2017, începând cu ora 1200 .
     Si-au dat concursul interpreţi de renume ai folclorului românesc: Mariana Ionescu-Căpitănescu, Geta Postolache, Cristina Turcu-Preda, Nicușor Iordan, Ana Maria-Rossa Preda, Elena Plătică și Costel Atanasof, Ion Drăgan, Ovidiu Homorodean, precum și căștigătoarea trofeului ediției anterioare, Todor Cristina-Daniela din comuna Ciugud, județul Alba.
     Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu si Ionut Dulgheriu. Iar juriul festivalului a fost compus din personalitati de marca ale folclorului românesc precum:
* d-na Elise Stan, Prof. Dr.,etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR
* d-na Daniela Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de discuri Electrecord
* d-na Doina Ișfănoni – Cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului București
* d-na Eugenia Florea - Profesor în etnomuzicologie, realizator emisiuni de folclor
* d-na Maria Magiru – Dr.etnograf, director Muzeul de Artă Populară din Constanța
* d-na Doina Voievozeanu – Prof. Director Centrul Cultural “Teodor Burada”
* dl.Dorin Grama – Director Televiziunea Favorit
* d-na Paulina Popoiu – Doctor etnomuzicolog Directorul Muzeului Satului București
* d-na Aurelia Cosma – Cercetător etnomuzicolog Muzeul Satului București
* d-na Otila Pop - Lector Universitatea Spiru Haret
* dl. Valentin Marin – manager Radio România Antena Satelor
#Trofeul Festivalului a fost căstigat de Oprea Valentina Vasia -Bals jud. Olt.
Premiul i-a fost inmânat de către primarul comunei Cumpăna d-na ec. Mariana Gâju.
      Toti cei 52 de concurenti au primit premii pentru participare, diplome, precum si revista „Comuna mea Cumpăna”.
Sectiunea 1.
Premiul III – Petcu Maria Ruxandra – Galati
Premiul II – Pasare Luminita Alisa – Tg. Jiu
Premiu I – Borcea Cezara – com Iacobeni jud. Sibiu
Sectiunea 2
Mentiune -Platzner Maria Frnanda Adriana – Tg, Jiu Gorj
Premiul III -Mitran Melinda – Rovinari Gorj
Premiul III -Calin Denisa Violeta Niculitel jud. Tulcea
Premiul II -Amariei Vlad Constantin – Bacau
Premiul I -Dumitrascu Nicole Cristinne – Bucuresti
Sectiunea 3,
Mentiune -David Elena Geanina – Giuvarasti com. Corabia jud.Olt
Premiul III- Betej Andrada - Dobrana Gorj
Premiul III -Munteanu Vasile Emanuel – com. Letea jud.Bacau
Premiul II -Galateanu Nicoleta – Niculitel Tulcea
Premiul I -Tanasa Emilia Georgiana -Moldova Noua jud. Caras Severin

Premiul tineretii -Anuta Elena Madalina – Gorj
Premiul de popularitate -Asan Elvis Matsun – Constanta
Premiul de incurajare si promovare -Catalin Campanu Cumpana jud Constanta
Premiul special – Vatavu Ana Maria – Gorj
Premiu special – Neacsu George –Brasov

    Multumim tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre, ne-au onorat cu prezenta si au participat activ la buna desfasurare si succesul acestui eveniment .

 

25.05.2017 -  “Inaltarea Domnului” si ”Ziua Eroilor”

Conform tradiţiei, de Ziua Înalţării Domnului, se comemorează şi Ziua Eroilor. Sunetul clopotelor, imnurile de slavă ce străbat cupolele bisericilor, mirosul de tămâie din cimitire vestesc în cele patru zări că cei care au pus mai presus de viaţa lor trecătoare eternitatea României sunt încă vii în amintirea urmaşilor. În această zi, a ridicării la ceruri a Mântuitorului, credincioşii se roagă în taină ca eroii să vegheze din ceruri la destinele României.
    După Sfânta Înviere, această sărbătoare a ajuns cea mai populară şi dragă neamului nostru. Aceasta şi pentru că este o strânsă legătură între Înălţare şi eroism.
     In acesta zi a omagierii eroilor, sau depus coroane de flori la cele doua monumente din comuna de catre: primarul comunei Cumpăna, d-na Ec. Mariana Gâju, reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna, reprezentanţi ai Parohiilor 1 si 2 Cumpăna, reprezentanţi ai Liceului Nicolae Dumitrescu şi ai Grădiniţelor din comună, reprezentanţi ai Organizatiei Comunale PSD Cumpana si reprezentanţi ai Postului Local de Poliţie şi ai Poliţiei Comunitare Cumpăna.
Hristos s-a inaltat!

 

24.05.2017 -  “Alimentatie Sanatoasa”

Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna reprezentate legal prin persoana doamnei ec. Mariana Gâju în parteneriat cu Liceul Tehnologic ,, Nicolae Dumitrescu,, Cumpăna și Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici din Constanța organizează în cadrul programului ,, ȘCOALA ALTFEL,, următoarele sesiuni de informare pentru elevi după cum urmează:
1.,,ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ,, - pentru 100 de elevi din clasa pregătitoare - clasa a - IV a
2. ,, ACORDAREA PRIMUL AJUTOR,, - pentru 50 elevi clasele IX-XII
    Activitățile s-au desfășurat în data de 24.05.2017 în intervalele orare 12.00-14.00 și 14.00-16.00 în cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală Cumpăna.
    Traineri în cadrul acestor sesiuni vor fi :
- Dr. Cojocaru Alexandra - medic specialist A.T.I. - medic specilist urgențe
- Dr. Bărbulescu Ciprian - medic specialist A.T.I.
- asist.univ.Dr.Enache Florin Daniel- medic specialist chirurgie pediatrică
- asiste.univ.Dr.Litriu Radu Mihai- medic rezident pediatrie

 

21.05.2017 -  “Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene, la Cumpăna”

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului “Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, moment de sărbătoare pentru comuna Cumpăna, a reunit astazi, atât locuitori ai comunei, cât şi oaspeţi din diferite colţuri ale Dobrogei.
    Manifestarea a debutat incepand cu ora 10:00, cu “Concursul de artă culinară tradiţională” în cadrul căruia au fost prezentate, degustate si jurizate bucate tradiţionale, specifice fiecărei comunităţi,
     Participantele la concurs s-au prezentat cu o ofertă deosebit de bogată.
    Astfel, au prezentat preparate culinare specifice bucătăriilor proprii gospodine din localitatile: Cumpăna, Constanta, Techirghiol, Ghindăresti, Tuzla, Jurilovca, Sarighiol de Deal, Cobadin, Agigea, Topraisar,Tataru, Movilita, Comunitatea Elena din Constanta.
    Locurile I, la cele doua categorii au fost adjudecate de către - Comunitatea Elena din Constanta si gospodinele comunei Cumpăna.
     Ne-au onorat cu prezenta:
Dl. Uygar Mustafa Sertel - consul general al Republicii Turcia la Constanta
Dl. Liang Caide - consul general al Republicii Populare Chineze
Dl. suprefect Acoium Levent Mustafa
D-na Cristina Samoila - Casa de Pensii din Constanţa
Dl. Dayan Fetislam -Inspectoratului de Stat în Construcţii
Dl. Osman Fedbi -presedinte al UDTR
D-na Bari Turchian - președinta Organizației de Femei UDTTMR
Dl. Anton Traian Antoniadis -președintele Comunității Elene Constanta,
D-na Roxana Onea – DGASPC Constanta
     Ca de fiecare dată, gazde primitoare şi călduroase au fost d-na primar ec. Mariana Gâju, dl. viceprimar Neagu Florin, consilieri locali dar si functionari publici din cadrul Primariei Cumpăna.
    La eveniment au participat ansamblurile folclorice : „Kardelen“, „Boboceii Cumpenei“, „Multietnic Techir“ din Techirghiol, Școala de Balet „Nicolae Spirescu“ din Cumpăna, „Elpis“ din Constanța, „Dor“ din Sarighiol de Deal Tulcea, „Canlar“ din Cobadin , Elena Iordan, Bianca Luzinschi, Catalin Campanu.
     Din cauza conditilor meteo nefavorabile, traditionalele lupte tataresti „Kures” au fost amanate.
Multumim tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre, ne-au onorat cu prezenta si au participat activ la buna desfasurare si succesul acestui eveniment .

 

16.05.2017 -  “Luna Promovarii Economiei Sociale”

Primăria comunei Cumpăna in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta, au organizat, astăzi, 16 mai 2017, "Seminarul de informare privind economia socială".
Seminarul s-a desfăsurat cu prilejul marcării de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale si Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca a actiunii de mediatizare "LUNA MAI = Luna Promovării Economiei Sociale".
     "Scopul principal al economiei sociale, in comparatie cu scopul economiei de piata, nu este obtinerea de profit, ci consta in imbunatatirea conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile.
     Noi nu încurajam nemunca, respectăm și sprijinim, în același timp, persoanele care au nevoie de ajutor. In momentul de fata din totalul celor 15.000 de locuitori avem un numar de 99 de beneficiari ai venitului minim garantat.
     Celor care sunt apti li se ofera locuri de munca iar daca refuza nu mai beneficiaza de venitului minim garantat . " a declarat primarul comunei Cumpana, doamna ec. Mariana Gâju
      La solicitarea doamnei primar, dl Busu Gheorghe - director general AJOFM Constanta a promis ca va transmite saptamanal, catre Serviciul Public de Asistență Socială.din cadrul Primariei Cumpăna, lista locurilor de munca disponibile la nivelul Judetului Constanta.
       La acest seminar au participat :
- D-na primar ec. Gâju Mariana
- Dl. Busu Gheorghe - director general AJOFM Constanta
- D-na Banu Carmen - inspector superior AJOFM / Compartiment ECONOMIE SOCIALA
- Dl. Ludovic Fraico - director resurse umane CCINA
     Doamnele inspector din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială/Primaria Cumpăna, dar si un numar de 23 de agenti economici din comuna Cumpăna.
     Evenimentul a avut loc in cadrul Centrului Multifunctional de Asistenta Socio-Medicala din comuna Cumpăna, incepand cu ora 10:00.

 

15.05.2017 -  “Ziua Internațională a Familiei”

Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au organizat, astăzi, 15 mai 2017, in cadrul Casei de Cultură din Cumpăna, ,Ziua Internaţională a Familiei,,.
    Conform tradiției, la această dată, au fost celebrate familiile căsătorite în comuna Cumpăna, care în acest an aniversează ,,Nunta de aur” – 50 de ani de căsătorie.
    De asemenea, au fost invitate și viitoarele cupluri, care în acest an își vor uni destinele prin încheierea căsătoriei, dar și cele mai reprezentative familii ale comunei noastre.
    ..."Prin exemplul dumneavoastră de viată, prin munca si sacrificul dumneavoastră, sunteti precum miezul, maiaua care dospeste pâinea pufoasă si bună.
    Asa sunteti dumneavoastră, familiile de cinste si omenie ale comunei noastre, care ne-ati invătat ca viata pe care o traim o singură dată, nu trebuie traită oricum.
    Datorită dumneavoastră, Cumpăna cu intâmplări bune sau mai putin bune este o familie traditională care isi asteaptă cu bratele deschise generatiile viitoare." a transmis celor prezenți doamna primar ec.Mariana Gâju
    Familiile sărbătorite au primt în dar piesa de teatru „Desculț în parc”, scrisă de Neil Simon, în regia domnului Liviu Manolache, alături de actorii Florina Stănculeț, Nina Udrescu, Tani Ștefu, Liviu Manolache, Gelu Ciobanu. Scenografia este realizată de doamna Eugenia Jianu precum și diplome, flori și daruri simbolice.

 

30.03.2017 -  “Centenar Ceapă Ion”

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, cu deosebita participare a Coralei bărbăteşti „ARMONIA” aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, alături de Centrul Militar Zonal Constanţa, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Constanţa, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezerva şi în Retragere şi Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, au organizat joi, 30 Martie 2017, începând cu ora 1300, la Casa de Cultură din localitate, evenimentul prilejuit cu ocazia centenarului domnului Ceapă Ion, fiu al comunei Cumpăna, veteran al celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial şi cetăţean de onoare al localităţii, în semn de recunoaştere a meritelor deosebite ale celui care a luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.
   Cu prilejul aniversării a 100 de ani de viaţă şi de istorie domnul Ceapă Ion a primit o diplomă din partea Ministrului Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş.
   De asemenea, Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna l-au premiat cu suma de 1000 lei, iar în colaborare cu o firmă de specialitate i-au dăruit un aparat auditiv de ultimă generaţie.
   Ostaşul care a supravieţuit războiului este deplin conştient de misiunile pe care le-a îndeplinit pe frontul celui de-al II-lea război mondial, apărând neamul, hotarele și demnitatea țării noastre.
   Anii de foc ai războiului nu au fost uitaţi de bătrânul militar, care a luptat cu vitejie şi şi-a amintit de cei care şi-au dat sângele pe câmpul de luptă pentru apărarea ţării.
   S-a înrolat pe front cu Regimentul 9 Cãlãraşi, la data de 26.07.1942.
   A fost rãnit la data de 19.01.1943, iar la 6.04.1943 a fost clasat ca invalid de rãzboi cu procentaj de 40% de Comisia Medicalã Mixta a Comandamentului 2 Teritorial, conform procesului verbal de clasare nr. 203 H 187.
   Pentru merite deosebite a fost decorat cu Medalia "Serviciul Credincios", cu spade, clasa I, conform I.D.859/8.04.1944
   Din anul 1967 Nea Ceapă a devenit cetăţean al comunei Cumpăna.
   În această zi izvorâtoare de adevărată bucurie lăuntrică, ne-a făcut o deosebită onoare să sărbătorim împreună acest eveniment unic din viaţa localităţii noastre, ca o dovadă a respectului şi recunoştintei care i se cuvin venerabilului nostru concetăţean.

 

27.03.2017 -  “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”

Grupul de Actiune Locala “Canal Dunare – Marea Neagra 2016” a organizat astazi 27 martie 2017 in cadrul Primariei Cumpana , conferinta de presa cu ocazia lansarii proiectului “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”, avand ca scop popularizarea planului de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locala.
     Teritoriul Leader acoperit de Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) al carui presedinte este d-na ec Mariana Gaju primarul comunei Cumpana , cuprinde cele trei unitati administrative teritoriale Cumpana , Valul lui Traian si Poarta Alba , acestea avand impreuna o suprafata de 176 Kmp , o populatie de 29.917 locuitori si un buget total de 1.446.893 Euro , din care pentru acest proiect sunt alocati 173.635 Euro.
     La conferinta moderata de Ludovic Fraico , sef Departament Resurse Umane si Strategii CCINA Constanta au fost prezenti dl. Dorin Opreanu – director OJFIR Constanta , dl. Panait Anghel director CRFIR Constanta , reprezentanti ai celor trei localitati implicate in acest proiect , precum si agenti economici din comuna Cumpana.

 

08.03.2017 - Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită la Cumpăna

Ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna a organizat evenimentul „Ziua Internaţională a Femeii”.
      Doamnele şi domnişoarele comunei şi invitatele acestora au primit în dar o petrecere presărată cu momente artistice, miercuri, 8 martie 2017, începând cu ora 1300, în sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna.
     Voia bună şi antrenul au fost susţinute de Formaţia „AMIGO” din Cumpăna, de Ansamblul folcloric „Româncuţa” din localitate, precum şi de actriţa Mirela Pană, alături de un meniu adecvat acestei zile festive.
     Această zi a fost un prilej de bucurie,în care doamnele şi domnişoarele au simţit mai puţin apăsarea grijilor, şi-au umplut gândurile şi sufletul de căldura primăverii care vine, de fiecare dată, cu ceva nou: planuri, speranţe, inspiraţie…
     Şi pentru că femeile sunt cele care suflă dragoste peste orice fac, pentru că sunt cele care numai când privesc către copiii lor, dau lumii mai multă frumuseţe, pentru că sunt cele care înseninează zilele bărbaţilor, pentru că sunt cele care găsesc în fiecare zi timp pentru orice problemă şi orice nevoie a celor dragi, pentru că, deşi se mai plâng câteodată, o iau de la capăt în fiecare zi, mai puternice şi mai hotărâte, pentru că sufletul lor ştie ce e iubirea, cum se dăruieşte şi cum se primeşte ea... şi pentru tot ceea ce reprezintă..., pentru ele timpul se opreşte puţin în loc la fiecare început de Primăvară, să le aducă un omagiu...
     Primăvara înseamnă entuziasm, bucurie, curaj, fericire, iubire, frumos, culoare, prospeţime, optimism şi libertate, poftă de viaţă!
     Primăvara dăm curs visurilor, pasiunilor şi mai ales planurilor care încet, încet se transformă din muguri, în flori, fructe şi de ce nu, putem să le considerăm esenţa vieţii noastre..

 

24.02.2017 - De Dragobete - Iubeşte Româneşte la Cumpăna

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, avându-l alături pe Maestrul Liviu Manolache, locuitor al comunei Cumpăna, au organizat cu prilejul Sărbătorii tinereţii şi a iubirii – Dragobetele, în ziua de vineri, 24 februarie 2017, spectacolul folcloric intitulat „De Dragobete - Iubeşte Româneşte!”
     Începând cu ora 1700, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cumpăna, a avut loc un minunat spectacol susţinut de membrii Ansamblului Folcloric „Muguraşii Cumpenei”, Şcoala de Dans Laura Bogorodea, Şcoala de „Balet Nicolae Spirescu”, Ansamblul „Kardelen”, alături de soliştii Cătălin Câmpanu, Ştefania Luzinschi şi Elena Iordan. Ne-au încântat cu dulceaţa versului şi a cântecului Ileana Şipoteanu, Mirela Pană, Emilia Plătică, Ionuţ Dulgheriu. Spectatorii s-au bucurat de un regal artistic, într-un spectacol plin de emoție, de sensibilitate şi candoare.
     În cadrul acestui spectacol a avut loc un eveniment caritabil intitulat „Iubeşte româneşte! - Mărţişor pentru Luiza”, eveniment ce este dedicat Luizei, elevă a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, în clasa a V-a, care se află într-o luptă nedreaptă cu o boală necruţătoare.
"Locuitorii comunei Cumpăna sunt buni români, care respectă cu sfinţenie tradiţiile româneşti. De aceea, această sărbătoare, la fel ca şi alte evenimente, este bine primită de localnici. Am organizat această petrecere pentru a reaminti tinerilor de origini”.
     De Dragobete, cuplurile tinere şi vârstnice se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi, pentru a omagia perpetuarea vieţii pe pământ, pentru păstrarea vie a dragostei unul faţă de celălalt şi a dragostei faţă de semeni. Suntem convinşi că, indiferent de vârstă, sufletul rămâne veşnic tânăr şi îndrăgostit, motiv pentru care locuitorii comunei Cumpăna au fost alături de noi pentru a sărbători împreună dragostea, cel mai sublim sentiment al omului.


14.02.2017 - Tinerii din Cumpăna au sărbătorit Valentine’s Day

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Asociaţia „Grupul Local de Tineret Cumpăna” şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au organizat pentru cel de-al XVII-lea an consecutiv o serie de activităţi cultural distractive dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de „Valentine’s Day”.
     Manifestările s-au desfăşurat în sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de sâmbătă, 11 februarie 2016 începând cu ora 20.00.
     Tinerii au avut parte de multe surprize oferite de organizatori: concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, concursuri de declaraţii de dragoste, nelipsitele căsătorii pentru 24 de ore, karaoke şi multe alte momente care să sporească atmosfera de antren şi care să aduca tinerilor un plus de voie bună.
     „Este încă o dată un prilej de a-i îndemna pe tineri să se iubească. Să iubești și să fii iubit este cel mai important și cel mai frumos sentiment. Este suportul pentru a rezista în viață”, a transmis celor prezenţi, primarul Mariana Gâju.


02.02.2017 - Donaţie de pachete pentru 15 persoane cu venituri reduse

Primăria comunei Cumpăna, împreună cu Societatea Română de Cruce Roşie, Filiala Constanţa şi Subfiliala Cumpăna, au desfăşurat pe 2 februarie o acţiune de donaţie de pachete unui număr de 15 persoane cu venituri reduse.
     Pachetele conţin alimente de bază şi produse de igienă orală ce au fost colectate cu sprijinul unui hipermarket din Constanţa.

 

27.01.2017 - Eveniment de încheiere al proiectului „Centre Socio-Educative"

Unitatea Administrativ Teritoriala a Comunei Cumpăna a organizat pe 27 ianuarie, de la ora 11.00, în cadrul Centrului Socio-Educativ din localitate, evenimentul de încheiere al proiectului „Centre socio-educative în comunele Cumpăna (judeţul Constanţa), Vînători-Neamţ (judeţul Neamţ) şi Prundeni (judeţul Vâlcea)”, proiect finanţat prin Programul RO10-CORAI şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
     „Scopul acestui proiect la nivelul localităților noastre este acela de creare a condițiilor optime atât de școală, de reducere a riscului abandonului școlar, de descoperire a noilor talente“, a spus doamna Mariana Gâju, primar comuna Cumpăna.
     „Obiectivele proiectului constau în înfiinţarea a trei centre socio-educative în fiecare din cele trei localităţi partenere, respectiv, construirea a două centre noi pe suprafeţe de teren aflate în proprietatea comunei Vînători din judeţul Neamţ şi a comunei Cumpăna şi deschiderea unui centru ce va funcţiona într-un spaţiu existent, deţinut de comuna Prundeni, spaţiu deja amenajat şi dotat corespunzător, ce va fi pus la dispoziţie pe o perioadă de cinci ani de la încheierea proiectului”, a transmis coordonatorul proiectului, Georgiana Hodorogea.
     Aceste centre vor oferi servicii integrate copiilor, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate precum, remediere educaţională în vederea dezvoltării de competenţe şi implicit a performanţelor şcolare, consiliere vocaţională a copiilor, consiliere psihosocială a părinţilor sau tutorilor şi activităţi alternative cum ar fi ateliere de creaţie şi activităţi sportive.
      Proiectul este pus în aplicare cu sprijinul financiar al Programului RO 10 - CORAI administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală eligibilă a proiectului (cu TVA) este de 2.269.755,05 lei.


24.01.2017 - Unirea Principatelor Române sărbătorită la Cumpăna

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Cumpăna printr-o ceremonie de depunere de coroane la cele două monumente dedicate eroilor, dar şi printr-un spectacol literar artistic, prezentat de către preşcolarii grădiniţelor „Florilor” (dir.Timofte Nicoleta) şi „Sf. Maria”(dir. Dinculescu Mihaela) împreună cu elevii Liceului „Nicolae Dumitrescu“ pregătiţi de către doamnele profesor Verişan Ofelia, Tănase Georgeta şi Ghiţă Elena.
     De la eveniment nu au lipsit nici ansamblurile folclorice „Româncuţa” şi „Muguraşii Cumpenei” pregătite de către domnul profesor Olteanu Constantin.
În cinstea celor 158 de ani de la Unirea Principatelor Române au defilat militari ai Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti”.
     Veteranul Ion Ceapă, care, în luna martie, va împlini 100 de ani, a primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna o diplomă de excelenţă „în semn de recunoştinţă pentru eroismul şi demnitatea cu care a apărat libertatea, interesele şi integritatea României“.
     "Astăzi, aniversând cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, dăm legitimitate poporului român. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă un moment crucial pentru poporul român. Reuşita de acum 158 de ani a fost făcută pentru noi. Aducem un pios omagiu celor care au contribuit la înfăptuirea acestui act", a spus primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     La eveniment a participat şi cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna, doamna Elena Frîncu însoţită de către doamna Mariana Solomon dir. Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, dar şi reprezentanţi de marcă ai armatei ROMÂNE precum:
Dl. general Hermeneanu Vasile
Dl. general Zeca Constantin
Dl. comandor Roiu George
Dl. comandor Pavel Oţelea
Dl. colonel Danulescu Catalin
Dl. colonel Ţaranu Traian
Dl. colonel Andreescu Mihail
Dl. comandor de aviaţie Iacob Sorin
Dl. colonel Vreme Vasile
Dl. colonel Negoiţă Teodor
     Primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gâju ţine să mulţumească tuturor invitaţilor, „generali, colonei, cetăţeanului de onoare al localităţii Cumpăna, doamna Elena Frîncu, precum şi doamnei Mariana Solomon de la Direcţia pentru Sport şi Tineret, dar şi tuturor cumpănenilor prezenţi la această manifestare".


15.01.2017 - ”Dor de Eminescu”

Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentat legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna, au deschis programul activităţilor culturale ale anului 201, care începe cu omagierea marelui poet naţional Mihai Eminescu.
     Astfel, luni, 16 ianuarie 2017, am celebrat 167 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi şapte ani de la marcarea „Zilei Culturii Naţionale”.
      Activitatea s-a desfăşurat începând cu ora 1200, în incinta Campusului Şcolar Cumpăna, sub titulatura „DOR DE EMINESCU "
     Scrierile lui Eminescu străbat vremurile ancenstrale şi rămân adevărate torţe aprinse la lumina cărora, generaţii la rând au împletit gândul cu fapta, punând în evidenţă partea sensibilă, ascunsă, responsabilă cu armonia, frumosul, blândeţea, dreptatea şi aspiraţia către perfecţiune, trăsături înscrise în spiritualitatea umană.
     Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai stralucit geniu pe care l-a zamislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseşile, durerile şi nădejdile crescute din ele. Noi cei de aici, rupţi de pământ şi de neam, regăsim în tot ce-am lăsat în urmă, de la văzduhul munţilor noştri şi de la melancolia mării noastre, până la cerul nopţii româneşti şi teiul înflorit al copilăriei noastre. Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcemm ca într-un dulce somn, la noi acasă.
     Mihai Eminescu este Oda Patriei, Psalmul Neamului şi Doina Naţiunii Daco-Române, e cel dântâi român al cărui creştet primeşte binecuvântarea din cer, dar ale cărui picioare sunt înfipte până la glezne în pământul strămoşesc.
     În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază.
     Eminescu este "expresia integrală a naţiunii române". Eminescu - ultimul mare romantic - este în inima şi în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Eminescu e zămislit din rugi şi tina strămoşescă. E răspunsul la întrebări stăruitoare; e zâmbetul de după tristeţe, e alinare la fiecare durere, e raza de soare într-un abis întunecos, e mândria neamului nostru românesc.
     Fascinaţi de fantezia poetică şi epică a marelului Eminescu, elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", sub îndrumarea doamnelor prof.: Corina Alina Sîrbu, Alexandru Ecaterina, Teodorescu Mioara, Marinescu Nicoleta, Nina Rotaru şi Luncanu Valentina, l-au omagiat pe marele poet naţional prin câteva momente literar-artistice ce au cuprins recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor şi poeziilor eminesciene, precum şi printr-o expoziţe de desene pe teme eminesciene, toate acestea având ca obiectiv valorizarea operei lirice şi epice a lui Mihai Eminescu.

 

- EVENIMENTE 2016 -

22.12.2016 - Colinde şi urări de bine pentru anul 2017!

Astăzi, 22 decembrie 2016, Primăria şi Consiliul local Cumpăna, au avut bucuria de a fi colindati şi de a primi urările de bine pentru anul 2017 din partea ansamblurilor folclorice reunite din comuna Cumpăna. Ansamblurile „Româncuţa”, „Muguraşii Cumpenei”, conduse de domnul profesor Constantin Olteanu au realizat un spectacol specific sărbătorilor de iarnă în faţa primăriei. Membrii ansamblului ne-au încântat cu dansurile specifice sărbătorilor, iar urările au fost adresate atât reprezentanţilor administraţiei publice locale, cât şi tuturor locuitorilor comunei Cumpăna.
      Felicitări ansamblurilor „Româncuţa”, „Muguraşii Cumpenei” şi domnului profesor Constantin Olteanu!

 

22.12.2016 - Moş Crăciun a poposit la Cumpăna

Moş Crăciun a sosit puţin mai repede pentru elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna.
      Cei peste 1400 de elevi au primit cadouri din partea Primariei si Consiliuliui Local Cumpăna,în cadrul unui spectacol organizat in sala mare a Casei de Cultură Cumpăna.
      #Sub coordonarea cadrelor didactice, elevii au pregătit un frumos spectacol, in cadrul căruia au cântat colinde, au dansat , au spus poezii si au prezentat sceneta „Mos Crăciun există”
      "#Mulţumesc copiilor, cadrelor didactice, părinţilor şi tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut acest spectacol. Felicitări tuturor participanţilor!
      #Dragi elevi, să aveţi parte de un an 2017 rodnic în note bune, în rezultate frumoase, dar şi în experienţe umane definitorii pentru formarea voastră ca oameni.
      #Stimaţi părinţi, vă îndemnăm să rămâneţi şi în continuare parteneri reali în activitatea şcolii, spre binele copiilor nostri.
      #Onoraţi profesori, vă asigurăm de profundul nostru respect şi vă dorim succes în munca dumneavoastră de a-i învăţa pe aceşti copii încrezători să fie oameni." a transmis primarul ec Mariana Gâju tuturor celor prezenti in sala.

 

21.12.2016 - Rafinament și grație în Sala de Sport din Cumpăna

Astăzi, 21 decembrie 2016, Sala de Sport nr 1 din comuna Cumpăna a găzduit Spectacolul de gimnastică ritmică oferit publicului larg de către gimnastele de la A.S Victoria Cumpăna, pregătite de către doamna profesor Elena Vlad.
      La acest spectacol au participat toate sportivele sectiei de gimnastică ritmică a Asociatiei Sportive "Victoria Cumpăna” .
       Sportivele au prezentat în spectacol atât exerciţii de gimnastică cât şi dansuri tematice.
       La eveniment au participat părintii micutelor, primarul comunei Cumpăna, ec.Mariana Gâju, dar si cetăteanul de onoare doamna Elena Frîncu.
       Bineînţeles că nu putea lipsi Moşul, care a adus daruri din partea Primariei si Consiliului Local Cumpăna tuturor copiilor.

 

21.12.2016 - Spectacol de graţie şi culoare, pe scena Casei de Cultură

Astăzi 21 decembrie, Școala de balet „Nicolae Spirescu” din Cumpăna, singura de acest gen din mediul rural, a pus in scenă un frumos spectacol de iarnă.
      Pentru a arăta ce au învățat, micile balerine au dansat în fața tuturor celor prezenți și au fost răsplătite cu ropote de aplauze, dar și cu dulciuri din partea Primariei si Consiliului Local Cumpăna.
     Printre spectatori s-au numărat și primarul comunei ec. Mariana Gâju si cetăteanul de onoare al comunei Cumpăna, doamna Elena Frâncu .
      Spectacolul a fost alcătuit din opt numere, după cum urmează:
• Dansul păpuşilor din baletul Coppelia (grupa mică)
• Dansul Arlechin (Ema Simedrea)
• Dansul Fantezii de Iarnă (grupa mare)
• Dansul variaţia ,,Pasărea albastră” din baletul ,,Frumoasa din pădure adormită” (Andrei Andreea)
• Dansul spaniol din baletul de Ceaikovski (grupa mare)
• Dansul spiriduşilor (grupa mijlocie)
• Dansul variaţia Coppelia (Dumitru Timea)

 

21.12.2016 - Cupa Moş Crăciun Carrefour” la mini-rugby

Asociatia Sportiva "Victoria Cumpăna" a obtinut locul 1 la ediţia a IV-a a „Cupei Moş Crăciun Carrefour” la mini-rugby, ce a avut loc week-end-ul trecut pe terenul din Complexul Sportiv Studenţesc Tei, din Bucureşti.
      La categoria U12, formaţia antrenată de dl. Florin Băcioiu s-a încununat campioană după o finală palpitantă în compania celor de la Şoimii Bucureşti, decisă în prelungiri, scor 10-5. Până în actul final, Victoria Cumpăna reuşise să treacă lejer de CSS Bârlad (35-0) şi RC Antonio Jr. Bucureşti (20-0).
       La final cei 400 de sportivi au primit din partea organizatorilor cupe, medalii, diplome, tricouri şi baloane de rugby.
      Deplasarea echipei U12 Asociatiei Sportive „Victoria Cumpăna” se desfăşoară în cadrul proiectului de dezvoltare a rugby-ului în comuna Cumpăna, „Sportul, un mod de viaţă la Cumpăna”, în competiţiile naţionale, cât şi cele internaţionale.
      Primarul comunei Cumpăna doamna ec. Mariana Gâju, transmite felicitari intregii echipe de rugby a A.S Victoria Cumpăna, condusă de domnul antrenor Florin Bacioiu si parintilor pentru sustinerea permanenta.
      Deasemena invită toti antrenori disciplinelor 12 din cadrul Asociatiei Sportive „Victoria Cumpăna”, să comunice mai mult cu administratia publica locala in vederea dezvoltarii sportului cumpănean.
     Felicitari rugbisti !
     Felicitari sportivi !
     La multi ani tuturor !

 

20.12.2016 - Fa-le o bucurie

Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, Grădiniţele “Florilor” şi “Sf. Maria” şi cu Liceul tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, au demarat cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Campania locală de strângere de alimente i „Fă-le o bucurie!”, prin intermediul căreia s-a realizat o colectă de alimente, pentru 11 familii defavorizate din comună. Colectarea alimentelor s-a realizat în incinta Bisericii “Sfânta Paraschiva” din localitate, dar la aceasta au contribuit şi instituţiile de învăţământ prin sprijinul cadrelor didactice, al elevilor şi părinţilor acestora.
     Pachetele pregătite au fost donate astăzi, 20 decembrie, unui număr de 11 familii nevoiaşe identificate de către funcţionarii publici ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei. La Cumpăna, este o tradiţie ca autorităţile locale, împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară, să dăruiască familiilor defavorizate pachete cu alimente în perioada sărbătorilor de Crăciun, astfel încât aceştia să aibă o masă decentă, iar copiii şi bătrânii să nu sufere chiar de sărbători, din pricina lipsurilor de tot felul.

 

17.12.2016 - Reprezentare a Cumpenei la Târgul Internaţional de Crăciun din Anderlecht - Belgia

În acest weekend o delegaţie a comunei Cumpăna condusă de doamna primar ec. Mariana Gâju, alcatuită din 35 de persoane: Ansamblul de cântece şi dansuri Româncuţa condusă de domnul profesor Constantin Olteanu, gospodine românce şi turcoaice, consilieri locali au reprezentat comuna Cumpăna - Constanţa - România la Târgul Internaţional de Crăciun din Anderlecht - Belgia, răspunzând invitaţiei primarului din Anderlecht, domnul ERIC TOMAS.
      Atracţia târgului a constituit-o dansurile populare şi frumuseţea colindelor care au atras în faţa standului comunei Cumpăna români aflaţi în Belgia. Lacrimile din ochii lor erau de bucurie, dar şi de dorul de colindele româneşti, dor de mâncărurile noastre româneşti pentru că sarmalele, şuberecul, plăcinta dobrogeană pregătite în fața vizitatorilor de gospodinele comunei Cumpăna le-au adus mirosul sărbătorilor de Craciun de acasă.
     Tricolorul pe care primarul comunei l-a oferit participanților, stegulețele comunei Cumpăna au fluturat în mijlocul oraşului Anderlecht iar melodia “Noi suntem români” i-a determinat să se prindă în horă atât pe primarul oraşului, reprezentanţii administraţiei din Anderlecht cât şi pe locuitorii belgieni şi români. Cumpăna - Constanța - România erau cuvintele pe buzele tuturor.
      Le-am urat tuturor “ La mulți ani români! La mulți ani belgieni! Crăciunul Sfânt să ne ocrotească pe toți!”. Ambasadorii comunei Cumpăna au demonstrat ca sunt adevarați români şi că respectul, demnitatea şi credința nu pot fi ignorate de nimeni şi niciunde. Ansamblul Romancuța s-a întrecut pe sine prin reprezentația dată în cele 2 zile de prezență la manifestare.
      Adresez felicitări tinerilor comunei Cumpăna, profesorului Consantin Olteanu, gospodinelor, consilierilor locali şi funcţionarilor publici. Astfel, administraţia publică locală a comunei Cumpăna este în slujba comunităţii acasă şi în slujba românilor de peste hotare.

 

12.12.2016 - Doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședintele A.Co.R., primarul comunei Cumpana, a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa

La sediul administrativ al provinciei Limburg din Maastricht a avut loc întâlnirea Comitetului de conducere a Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa – CCRE/CEMR, în cadrul căreia Asociația europeană și-a ales organele de conducere.
     Astfel, ca semn al aprecierii de care se bucură Asociația Comunelor din România la nivel european și al activității depuse în cadrul CCRE/CEMR, doamna Mariana Gâju, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România și primarul comunei Cumpăna, județul Constanța și a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa pentru regiunea Europa de sud-est.
      Președintele al CEMR a fost ales domnul Stefano Bonaccini, președintele regiunii Emilie-Romagne, Italia, co-președinți sunt domnul Rainer Haas, președintele regiunii Ludwigsburg, Germania și d-na Gunn-Marit Helgesen, președintele Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale.
      De asemenea, CEMR are și 13 vice-președinți, fiecare reprezentând o regiune a Europei, fiind practic responsabili pentru legătura cu asociațiile de autorități locale și regionale și cu membrii acestora.
     Cu această ocazie s-au celebrat 25 de ani de la semnarea tratatului de Maastricht printr-o dezbatere despre viitorul Europei.
     Discutând despre situația în Europa în acest moment și despre ce viitor ar putea avea Uniunea Europeană, punând accent pe rolul autorităților locale și regionale în Europa 2030, participanții au concluzionat că diversitatea este practic ceea ce va duce la întărirea Europei în ciuda tuturor problemelor ivite în ultimii ani și că Uniunea Europeană trebuie să facă tot ce este necesar pentru a nu-și dezamăgi cetățenii, în special pe cei tineri care văd în Uniunea Europeană speranța pentru un viitor bun.
     Delegația României la acest eveniment a fost compusă din d-na Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța și de dl. Ovidiu Teodor Crețu, primarul municipiului Bistrița.

 

02.12.2016 - Ziua Nationala a Romaniei – Marcata si la Bruxelles

Prezenta la lucrarile sedintei de Economie (ECON) a Comitetului Regiunilor la Bruxelles in calitate de membru al Delegatiei Romaniei, doamna Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana si prim- vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, a dus bucuria aniversarii Zilei Nationale a Romaniei si la Bruxelles, oferind tuturor membrilor prezenti simbolurile tarii noastre.
     „Le-am prins in piept tricolorul nostru sfant si harta Romaniei, decupata de manutele prescolarilor Gradinitei Sfanta Maria din Cumpana. Le-au primit cu bucurie, emotie si respect. Cu acest prijel, Presedintele Comitetului Regiunilor, dl Markku Markkula a anuntat in plenul lucrarilor faptul ca ieri, 1 Decembrie, Romania a aniversat Ziua Nationala”.
La multi ani, Romania!
La multi ani, romani, oriunde v-ati afla!

 

01.12.2016 - La Multi Ani Române !

Cu mic, cu mare, cumpănenii au ieşit din case şi au mers în centrul comunei, acolo unde, cu steaguri în mâini, au salutat militarii si autorităţile locale.
     În cinstea Zilei Naţionale, la Cumpana au defilat militari ai subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar.
     Imnului de stat al României a dat startul activitatilor. După acest moment solemn, preoţii din localitate au oficiat o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonialul depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor din vecinătatea Primăriei.
     In incinta Casei de Cultură din localitate a avut loc premierea veteranilor de razboi ai comunei Cumpăna, dl. Ceapa Ion, in varsta de 99 ani si dl.Craciun Gheorghe, in varsta de 94 ani.
Sala Casei de Cultura din Cumpana a fost insufletită de către preşcolarii Gradinitei "Sf. Maria", pregătiti de către doamna prof. Dinculescu Mihaela si cei ai Gradinitei "Florilor", pregatiti de către doamna prof. Timofte Nicoleta, precum si de către membrii ansamblul folcloric „Mugurasii Cumpenei”, pregatit de prof. coregraf Olteanu Constantin.
     Primarul comunei Cumpăna, ec, Mariana Gâju, le-a transmis celor prezenţi, dar şi celor de acasă, un mesaj emoţionant, îndemnându-i la unitate şi iubire:
     “Dragostea de tară inseamnă dragostea pentru locul in care te-ai născut si ai crescut, pentru locul in care ai rostit pentru prima oară cuvantul mama, e dragostea pentru părintii, fratii, surorile si bunicii care iti spuneau povesti la gura focului, iarna. Să iubim stoicismul, răbdarea si devotamentul semenilor.
    Iubeste-ti tara, ROMÂNE, doar prin iubire poti rescrie povestea pentru toate generatiile viitoare, pentru că doar aici te poti simti tu, ROMĂN ADEVĂRAT, ACASĂ LA TINE.
La multi ani, România !
La multi ani, Români !
La eveniment au participat reprezentanti de marcă ai armatei ROMÂNE precum
Dl. General Hermeneanu Vasile
Dl. Colonel Macovei Remus
Dl. Colonel Danulescu Catalin
Dl. Colonel Bogdan Ion
Dl. Comandor de Aviatie Otelea Pavel
Dl. Colonel Vreme Vasile
Dl. Colonel Negoita Teodor

 

10.10.2016 - Delegatia Romaniei la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles

Primarul comunei Cumpana, judetul Constanta, doamna ec. Mariana Gaju - membru in delegatia Romaniei la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, participa in perioada 10-12 octombrie la cea de-a 5-a sesiune plenara a COR. Paisprezece avize și două rezoluții sunt pe ordinea de zi a acestei sesiuni plenare.
     Temele principale ale sesiunii plenare: punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, după ratificarea colectivă a acestuia de către UE, dezbateri pe tema pilonului social și dezbateri cu privire la piața unică digitala cu participarea dlui Ansip, vicepreședinte al Comisiei și a dnei Danuta Hübner, președinta Comisiei pentru afaceri constituționale din cadrul Parlamentului European.
     În prima zi, la Parlamentul European, dna Corina Crețu, comisarul pentru politică regională, dl Ramón Luis Valcárcel Siso, vicepreședinte al Parlamentului European, Anton Marcinčin, reprezentantul guvernului slovac pentru susținerea regiunilor mai puțin dezvoltate, și dl Markku Markkula, președintele CoR, vor deschide săptămâna a 14 - europeană a regiunilor și orașelor (Open Days), care va reuni experți și responsabili cu politica de coeziune, precum și manageri de proiecte din întreaga Europă, în cadrul unui program de patru zile cuprinzând 130 de ateliere, evenimente și vizite legate de proiecte.
    Aceasta ofera prilejul tuturor partenerilor de a incheia noi conexiuni, de a prezenta proiecte de success in toate domeniile de activitate. Cresterea coeziunii sociale si economice este ordinea de zi pentru toate statele europene.
    Doamna Corina Cretu, comisarul European pentru politica regionala a subliniat nevoia acuta a dezvoltarii localitatilor rurale, a comunelor si oraselor mici si mijlocii. Scopul este acela de a usura viata a 500 de milioane de europeni prin crearea de locuri de munca prin simplificarea Politicii de Coeziune – POS 2020.
    Domnul Markku Markkula, a subliniat faptul ca este vremea reintoarcerii tinrilor acasa, este prioritara cresterea rapida a PIB–ului fiecarei tari, lucru care sa-I convinga pe acestia sa revina fiecare in tara sa.
    Trebuie sa avem proiecte de investitii si in personal, nu numai in infrastructura , proiecte care ajuta tinerii sa-si creeze noi locuir de munca. Solidaritatea si Responsabilitatea trebuie sa mearga impreuna. Este necesar sa lansam o strategie de comunicare privind Politica de coeziune.

 

17-18.09.2016 - FESTIVALUL
“RODUL PĂMÂNTULUI - ZILELE RECOLTEI LA CUMPĂNA”
Ediția a XIV-a

Primăria şi Consiliul local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, vă invită să participaţi la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului ”Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna”, eveniment dedicat pământului, gastronomiei, bogăției etnografice și folclorice.
     Evenimentul se va desfăşura în comuna Cumpăna, județul Constanța, în perioada 17 - 18 septembrie 2016, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” Cumpăna, între orele 1000 - 2000, unde oaspeţi ne vor fi producătorii agricoli şi gospodinele din Cumpăna, dar şi gospodari din ţară veniţi să-şi prezinte hărnicia şi priceperea în bucătărie şi la lucrul câmpului.
    În cadrul evenimentului vor avea loc: parada portului popular, ateliere de gastronomie aplicată, prezentarea de reţete inedite, realizarea celei mai mari plăcinte dobrogene, unde vor participa peste 10.000 de spectatori. Standurile cu produse tradiţionale şi materiale de prezentare turistică şi populară, alături de expoziţiile de animale şi păsări, vor transpune publicul în obiceiurile tuturor zonelor etnografice ale ţării.
     Pe stadionul din localitate, vor avea loc spectacole de muzică şi dansuri folclorice, concursuri, premieri ale celor mai buni gospodari din Cumpăna şi multe alte surprize. Totodată, vizitatorii îşi vor putea aproviziona cămările cu legume şi fructe de toamnă, comercializate la preţ de producător.     
     Cele două zile dedicate cinstirii pământului şi gospodarilor vor debuta sâmbătă, 17 septembrie 2016, cu parada portului popular românesc şi se vor încheia duminică, 18 septembrie 2016, cu un frumos foc de artificii.
      În spiritul prieteniei şi al tradiției, vă invităm la acest eveniment, pentru a pune în valoare roadele pământului.

 

14.09.2016 - Vioara lui George Enescu din nou la drum prin satele şi oraşele României

În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere.
     Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu și-a continuat cu și mai mare energie activitatea, întâi la București, apoi în Moldova. A dat numeroase recitaluri, concerte și spectacole prin spitale, școli, cazărmi.
     Mulți dintre ascultători, întorcându-se acasă, de la aceste concerte își spuneau: Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara și bagheta lui! (fragmente din cartea Povestea vieții lui George Enescu de George Zbârcea)
    Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii acestei noi aventuri muzicale, menită să valorifice moştenirea marelui muzician care, la vremea sa, a cântat în şcoli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar şi să convingă cât mai mulţi oameni de frumuseţea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea şi sufletelor oamenilor simpli şi copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică.
    Urmând acest model, violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus în turneele sale, să ajungă în cât mai multe localităţi din România. În unele sate şi chiar oraşe mici, nu ajunsese până acum niciodată un turneu de muzică clasică, spectatorii nu păşiseră într-o sală de concert sau nu văzuseră instrumente pe viu, dar peste tot reacţiile au fost entuziaste, ceea ce i-a determinat pe cei doi muzicieni să continue acest proiect.
    Dupa aproape un secol, cei doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, trecand prin experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București la Sala Radio sau Ateneu, dar și în orașe mai mici ale țării, lipsite de viață muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândește la ea, dar unde poate face foarte mult bine, așa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani. În satele din România.
    Sunt inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.
    Astfel continua sirul turneelor intitulate Vioara lui George Enescu la sate, la iniţiativa Radio România Cultural, in parteneriat cu Radio Constanta.
    Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată.
    Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
    Localitățile unde vor ajunge muzicienii in cadrul acestui turneu sunt: Alba Iulia, Câmpia Turzii, comuna Viișoara din jud. Cluj, comuna Cumpana si Mihail Kogalniceanu din județul Constanța, Slatina, Pitești, comuna Aninoasa din jud. Dâmbovița, Deva, București.

 

12.09.2016 - Prima zi de scoală in Campusul Scolar de la Cumpăna

Ziua de 12 septembrie a fost asteptată cu multă emotie: prilej de reintalnire cu profesorii si invatatorii dar si pentru ca elevii claselor IV-XII, invată de astăzi intr-un Campus Scolar ultramodern.
     La evenimentul de inaugurare al Campusului Scolar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna au participat: membrii administratiei publice locale din Cumpana, in frunte cu primarul ec. Mariana Gaju si viceprimarul Florin Neagu, membrii Consiliului local, directorul liceului dna Daniela Cristea, fostul ministru al Educației, doamna senator Ecaterina Andronescu, rectorul Universității Maritime din Constanța, Cornel Panait, cetăteanul de onoare al comunei, doamna Elena Frâncu, dar si alte alte personalități de marca.
     Slujba de sfintire a fost oficiata de Înalt prea sfinţia sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului insotit de un sobor de preoti si diaconi, carora li s-au alăturat cei patru preoti care slujesc in cele doua biserici din comuna.
      Panglica noului Campus Școlar de la Cumpăna a fost tăiată de către doi elevi olimpici insotiti de catre IPS Teodosie, doamna senator Ecaterina Andronescu si primarul Mariana Gaju.
”Ne aflăm astăzi în faţa unui nou început de an şcolar, eveniment plin de emoţii pentru toţi ce care păşesc treptele şcolii: elevi, cadre didactice şi părinţi. Debutul fiecărui an şcolar reprezintă o bucurie şi o provocare pentru fiecare dintre noi în ceea ce priveste munca şi competiţia , cunoasterea şi disciplina, speranţa şi încrederea, în ansamblu- educaţia.
     Educaţia este darul cel mai de preţ al fiecărui individ, aceasta ar trebui să fie deviza fiecăruia dintre noi ; cadre didactice, elevi, parinti.
    Misiunea autoritatilor locale este sa vegheze la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, astfel incat ei sa devina reprezentantii de maine ai comunitatii. a declarat primarul comunei Cumpana.
     ”Pentru că responsabilitatea în educație nu revine în mod exclusiv școlii, vă transmit rugămintea de a colabora permanent cu noi, de a fi parteneri în actul de formare şi de a vă implica în viața școlii pentru a vă cunoaște mai bine copiii. Nutresc speranţa ca şi în acest an școlar, parteneriatul scoala – familie – comunitate locala să funcționeze la fel de bine
Pentru a sprijini si indruma elevii nostrii pe calea cea bună a învățăturii, formării şi evoluției lor culturale și spirituale” a transmis directorul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, doamna Daniela Cristea.

 

15.08.2016 - Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

Duminică, 14 august 2016, începând cu ora 1730, s-au săvârşit Vecernia, Slujba de Priveghere şi Prohodul Adormirii Maicii Domnului.
     Luni, 15 august 2016, începând cu ora 800 , a avut loc Sfânta Liturghie.
     La Cumpăna, a devenit deja o tradiţie ca, la zile mari, să fie botezaţi copiii abandonaţi de părinţi. Iniţiativa îi aparţine doamnei primar, ec. Mariana Gâju, care organizează astfel de acţiuni de mai multe ori pe an.
     Astfel, în sfântă zi cu semnificaţie religioasă deosebită, doi copii, aflaţi în grija unor asistenţi maternali, au primit Taina Sfântului Botez, de la însuşi Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la ora 1130.
     Evenimentul, organizat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a avut loc la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Locuitorii comunei s-au strâns cu mic cu mare pentru a lua parte la hramul lăcaşului de cult, dar şi pentru a asista la creştinarea celor doi copii. Slujba oficiată pentru creştinarea celor doi micuţi a fost emoţionantă pentru toţi cei prezenţi.
    După botezul celor doi copii, a avut loc praznicul acestei sfinte sărbători, la care au participat atât locuitorii comunei, cât şi oaspeţi din localităţile limitrofe.
    Credincioşii comunei Cumpăna, şi nu numai, s-au putut închina la Moaştele Sfântului Apostol Andrei, precum şi la Veşmintele Sf. Cuvioase Parascheva, ce au fost depuse la Biserica Sfânta Maria.

 

13.08.2016 - „KUREŞ” - lupte tătăreşti - EDIŢIA A IX-A

Pe 13 august 2016, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria” Cumpăna, a avut loc festivalul de lupte tătăreşti „Kureş”, ajuns deja la cea de-a noua ediţie.
     Stadionul din Cumpăna a răsunat în acordurile muzicii tradiţionale, căci fiecare rundă a întrecerii s-a desfăşurat în ritm specific minorităţii turco-tătare.
     Printre invitaţii la eveniment s-au aflat Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi, Subprefecţii judeţului Constanţa - Ersun Anefi şi Accoium Mustafa Levent, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa – Horia Ţuţuianu, precum şi cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna, domna Elena Frâncu. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna.
     Conform tradiţiei, învingătorii luptelor kureş trebuie să ridice „premiul“ în spate şi să danseze pe muzică tradiţională. Luptele kureş sunt un sport al bărbaţiei, dârzeniei şi, totodată, cea mai curată întrecere sportivă, în care nu există lovituri şi nu ai voie să ţii adversarul decât de un brâu înfăşurat în jurul mijlocului. Este permisă orice mişcare, însă niciunul dintre luptători nu trebuie să scape din mână centura adversarului.

 

09-11.08.2016 - Au lăsat roba de avocaţi şi au venit să facă voluntariat

50 de voluntari, angajaţi ai „Addleshaw Goddard”, una dintre cele mai mari case de avocatură din Marea Britanie, au muncit pe şantierul „Habitat for Humanity” din Cumpăna pentru a ajuta opt familii cu venituri mici să aibă o locuinţă decentă.
     Aceştia au stat la Cumpăna până pe 11 august şi au muncit cot la cot cu familiile beneficiare, la ridicarea pereţilor de cărămidă, izolaţia exterioară şi interioară şi finisaje. Pe lângă cele 2.000 de ore investite pe şantier, avocaţii fac şi o donaţie din care asociaţia achiziţionează materialele necesare pentru construcţia caselor
     Dincolo de sprijinul oferit familiilor în nevoie, experiența pe șantierul Habitat for Humanity ajută angajații „Addleshaw Goddard” să se cunoască mai bine și să lege prietenii.

 

06-07.08.2016 - Premiul întâi pentru Ansamblul Româncuţa

Oraşul Negreşti a răsunat superb cu prilejul celei de-a opta ediţii a festivalului-concurs „Cântec, joc şi voie bună la Negreşti în bătătură”. Sute de dansatori din toate colţurile ţării, dar şi de peste Prut, au dat tot ce au avut mai bun pe scenă şi s-au luptat pentru trofeul festivalului. Ansamblul Româncuţa condus de domnul instructor Constantin Olteanu a reuşit să se întoarcă acasă cu premiul întâi.

 

17-22.07.2016 - prima vizita înscrisă în calendarul stabilit la încheierea Acordului de Înfrăţire semnat în comuna Cumpăna cu administratia orasului Zhuanghang, Districtul Fengxian, Shanghai – China

La invitatia administratiei orasului Zhuanghang, Districtul Fengxian, Shanghai – China o delegatie formata din 10 persoane desfasoara in perioada 17 -22 iulie 2016 prima vizita înscrisă în calendarul stabilit la încheierea Acordului de Înfrăţire semnat în comuna Cumpăna in data de 3 noiembrie 2014 de catre reprezentantii celor doua administratii.
     Aceasta deplasare a fost supusa aprobarii Consiliului Local Cumpana in sedinta din data de 15 iulie 2016, fiind aprobata de 13 consilieri din cei 15 prezenti la sedinta, domnii consilieri Imosanu Florin Vasile si Cocos Marian ( PNL ) au votat impotriva.
     Delegatia comunei Cumpana este condusa de catre doamna primar, ec. Mariana Gaju iar din delegatie mai fac parte 4 agenti economici din comuna : S.C. STANDARD EXIM SRL, S.C. FERAL IMPEX SRL, S.C. SUSZI INDUSTRIAL SRL, S.C. SERVANY COMPANY 2002 SRL. precum si 5 elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, care au fost premiaţi la olimpiade judeţene la diferite discipline de învăţământ.
     Costurile privind deplasarea celor 5 elevi au fost sustinute de catre cei 4 agenti economici mentionati.
     Administraţia Oraşului Zhuanghang, Districtul Fenghian, Shanghai – China asigura asistenta medicala, cazarea şi masa pentru întreaga delegaţie pe perioada şederii în China.
    Vizita delegaţiei din comuna Cumpăna pe parcursul celor 5 zile de şedere în oraşul ZHUANGHANG va cuprinde întâlniri cu administraţia publică locală, cu instituţii de invăţământ, precum şi cu agenţi economici. De asemenea, delegatia din comuna Cumpana va vizita atat orasul vechi Shanghai, dar si orasul modern.
    Astfel, delegatia comunei Cumpana a fost primita in cursul zilei de astazi atat de catre reprezentanti ai municipalitatii cat si reprezentanti guvernamentali : d-na SHENG Meijuan, secretar de partid, dl. WANG Shanshan, presedintele parlamentar, dl. WANG Aiming, viceprimar. Programul zilei a continuat cu vizitarea a doua institutii de invatamant si a unei ferme agricole.

 

17-18.07.2016 - Echipele U10 şi U12 ale A.S. “Victoria” Cumpăna
au participat la „Trofeul Transilvania” 2016

Echipele Under 10 şi Under 12 ale Asociaţiei Sportive “Victoria” Cumpăna au participat la etapa a treia a Circuitului National de Minirugby, respectiv “Trofeul Transilvania”, care s-a desfasurat în perioada 16 - 17 iulie 2016. Meciurile s-au disputat pe Stadionul „Dr. I. Haţieganu” din Cluj-Napoca, echipa Under 10 clasandu-se pe locul 2, iar echipa Under 12 pe locul 3.
     Menţionăm ca la „Trofeul Bucureşti”, desfăşurat în perioada 17 - 18 iunie 2016 pe stadionul „Ghencea” din Bucureşti, ehipele Under 10 şi Under 12 au înregistrat următoarele rezultate:
Echipa U 10 – locul 3
Echipa U 12 – locul 2.

     Deplasarea echipele Under 10 şi Under 12 ale Asociaţiei Sportive “Victoria” Cumpăna se desfăşoară în cadrul Proiectului de dezvoltare a rugby-ului în comuna Cumpăna, “Sportul, un mod de viaţă la Cumpăna”. Acest proiect se înscrie în cadrul programului anual de finanţări nerambursabile din fondurile publice ale judeţului Constanţa pe anul 2016, în baza Legii nr. 350/2005.
     Proiectul “Sportul, un mod de viaţă la Cumpăna” se deruleaza în perioada aprilie – decembrie 2016 în două etape, având în vedere participarea echipelor de rugby Under 10 şi Under 12 atât la competiţiile naţionale, cât şi la cele internaţionale. Astfel, o primă etapă s-a finalizat prin participarea la Turneul Internaţional din Franţa, iar cea de-a doua se referă la participarea la Campionatul AMRB U12: 2016 – 2017 şi la Circuitul naţional de mini-rugby. Acest proiect îşi propune ca rugby-ul din Cumpăna să ajunga, în următorii ani, în sfera înaltei performanţe sportive şi să fie printre primii competitori ai rugby-ului la nivel naţional de juniori.

În anul 2015 au fost înregistrate următoarele rezultate:
- Campioni naţionali la categoriile U10 şi U12
- Cel mai bun jucător la nivel naţional: Chelaru Andrei
- Locurile 7 şi 11 la Turneul internaţional de mini-rugby de la Frankfurt pentru Under 10 şi Under 12
- Locul I la Trofeul „Bucureşti”
- Locul I la Trofeul „Moldovei”
- Locul I la Trofeul „Braşovului”
- Locul I la Trofeul „Tomis – mini rugby”
- Locul al II-lea la Cupa „Mariana Lucescu”
     De asemenea, A.S. Victoria Cumpăna – mini rugby – s-a clasat pe prima poziţie în turul AMRB.
     Antrenorul secţiei de rubgy din cadrul A.S. Victoria Cumpăna, Florin Băcioiu, a fost declarat “Antrenorul anului 2015” de Federaţia Română de Rugby şi de Consiliul local Cumpăna.
     Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Consiliului Judeţean Constanţa şi nu implică nicio responsabilitate din partea acestuia.

 

07-10.07.2016 - ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAŢĂ MAI BUNĂ

În perioada 7 – 10 iulie s-a desfăşurat ediţia din luna iulie 2016 a „Tourgather” , un tur auto caritabil, organizat de Asociaţia "Împreună pentru o viaţă mai bună" pentru sprijinirea copiilor supradotaţi.
     ASOCIATIA „ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAŢĂ MAI BUNĂ” este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă, susţine şi promovează proiecte în domeniul sănătăţii şi educaţiei din dragoste pentru oameni.
     Asociaţia, prin activitatea pe care o desfaşoară, luptă împotriva sărăciei, prin realizarea de programe pentru dezvoltarea abilităţilor copiilor şi tinerilor, programe de voluntariat, de ajutorare a persoanelor fără adăpost, de asistenţa a mamelor, copiilor şi bătrânilor, de susţinere a drepturilor omului şi religiei.
     Asociaţia are misiunea de a promova proiecte umanitare şi de a strânge fonduri pentru sprijinirea lor.
     La această ediţie, doi copii din comuna Cumpăna, elevi ai Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu “ au beneficiat de generozitatea celor care au participat la acest tur auto.
     Este vorba de eleva Amza Andreea Gabriela, elevă în clasa a VII- a şi Ciocoi Livia Mădălina, eleva în clasa a V-a. Acestea au fost selectate avand în vedere rezultatele la învăţătură deosebite obţinute în fiecare an şcolar , participarea la diferite concursuri şi olimpiade şcolare la care au obţinut premii frumoase, precum şi implicarea în cadrul liceului la diferite acţiuni de voluntariat.
Mulţumim tuturor celor implicaţi în această campanie pentru sprijinul acordat celor două eleve.

 

30.06.2016 - Vizita absolvenţilor de clasa a VIII-a la campusul şcolar

La invitaţia doamnei primar, ec. Mariana Gâju, absolvenţii claselor a VIII-a, din cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dmitrescu”, însoţiţi de catre doamna director Cristea Daniela, doamna contabil şef Elena Dragoi, domnul viceprimar Neagu Florin şi de către o parte din personalul didactic, au vizitat campusul şcolar în care vor învăţa începând cu luna septembrie.
     Campusul cuprinde un corp şcoală, cu săli de clasă, ateliere, spaţii de cazare pentru elevi, cantină, bibliotecă şi sală de sport. În total, este vorba despre 24 de săli de clasă, patru ateliere şcoală, un cămin rezidenţial cu 120 de locuri, o cantină şi un club pentru 120 de locuri, 15 garsoniere, o bibliotecă şi o bază sportivă cu sală de sport.
     "Am rămas plăcut impresionaţi de cum am păşit în incinta liceului de verdele crud, armonios, ce ne conferă gânduri paşnice şi echilibrate, de albul imaculat, de linişte, puritate şi un nou început. Coridoarele liceului ne duc cu gândul la un labirint care trebuie să fie descoperit. Mulţumim din suflet tuturor celor care au făcut tot posibilul ca liceul nostru să fie unul de talie europeană. Vă suntem recunoscători şi vă promitem că vom face tot posibilul să păstrăm aceste spaţii aşa cum le vedem azi”. a declarat unul dintre elevi
     „Acesta campus este un lucru extraordinar care s-a întâmplat în comuna noastra, ne bucurăm că iată, din atâtea proiecte din toate zonele ţării, acest proiect s-a putut finaliza la noi şi s-a concretizat munca întregii administraţii publice locale, legată de acest proiect. Este un lucru extraordinar pentru că avem cea mai performantă unitate de învăţământ din regiunea Sud-Est."a declarat viceprimarul Neagu Florin

 

29.06.2016 - Botez în ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli "Petru şi Pavel"

În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli "Petru şi Pavel", doi băieţei, Petru şi George Casian, aflaţi în prezent în asistenţă maternală, au primit Taina Sfântului Botez în Biserica „Sf. Maria” din Cumpăna.
     Cei care au ales să le fie părinți spirituali spun că vor să le ofere acestora un strop din dragostea de care au fost lipsiți.
     La Cumpăna există deja o tradiție ca în zilele de sărbătoare să fie botezați copii abandonați de părinți.
     De mai bine de 11 ani, la inițiativa Primăriei și a Consiliului Local și a Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au fost creștinați mai bine de cinci sute de micuți.

 

26.06.2016 - Let’s Do It, Danube a ajuns la Cumpăna !

Locuitorii din Cumpăna au sărbătorit prin muncă „Ziua Dunării”.
S-au adunat cu mic cu mare şi au făcut curăţenie în jurul localităţii şi în apropierea Canalului Dunăre - Marea Neagră.
     Acţiunea a fost organizată de echipa „Let’s do it, România!” în parteneriat cu Primăria Cumpăna. Un grup de mai mulţi voluntari, cărora li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Primăriei Cumpăna, în frunte cu doamna primar, ec. Mariana Gâju şi domnul viceprimar Neagu Florin, dar şi câţiva consilieri locali, au adunat toate deşeurile şi gunoaiele din zonă.

 

24.06.2016 - Închiderea anului şcolar, sarbatorită la Cumpăna

Autorităţile locale din Cumpăna, alături de elevii Liceului Tehnologic " Nicolae Dumitrescu ", au participat la festivitatea de închidere a anului şcolar 2015-2016. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură din comuna Cumpăna, în prezenţa doamnei primar, ec. Mariana Gâju şi a domnului viceprimar Neagu Florin.
     "Vă felicit cu ocazia încheierii anului şcolar 2015 -2016.
     Astăzi suntem cu toţii pe o cale nouă. Deşi trecem prin greutăţi, avem încrederea că le putem depăşi, pentru ca tânăra generaţie, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni să aibă parte de un viitor mai bun.
     Stiinţa de carte este şi trebuie să fie mereu cartea de căpătâi a fiecaruia dintre noi. Numai prin dragoste de carte putem cunoaşte dragostea de neam şi Ţară, precum şi adevărul despre cine suntem, de unde venim şi încotro mergem. Şi numai prin generaţii de oameni şcoliţi, sinceri, corecţi şi harnici vom depăşi mediocritatea şi condiţia unei societăţi cu o mentalitate rămasă în urmă.
     Forţa noastră este în noi înşine, cartea ne poate ajuta să găsim această forţă şi să ştim să o punem în aplicare pentru a construi viitorul nostru european.
    Mulţumesc tuturor pentru efortul depus pe parcursul anului de studii 2015-2016, vă doresc vacanţă frumoasă, abolvenţilor drum bun în viaţă şi să ne vedem cu bine in septembrie." a transmis doamna primar, ec. Mariana Gâju.

 

24.06.2016 - Sânzienele îmbracă planeta în ie românească

Odată cu sărbătoarea de Sânziene de pe 24 iunie, când este prăznuită Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, se sărbătoreşte şi „Ziua Universală a Iei”, celebrată de românii din întreaga lume.
     „Ziua Universală a Iei” a fost sărbătorită şi la Cumpăna, unde Primaria Cumpăna şi Serviciul Public de Asistenţă Socială au marcat această zi prin organizarea unei expoziţii în holul Primăriei cu obiectele realizate în Atelierului de Creaţie Populară al comunei Cumpăna. La finalul evenimentului toţi cei prezenţi şi-au dat mâna într-o horă a prieteniei.
    „Ziua Universală a IEI”, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea “La Blouse Roumaine”, cu binecuvântarea unui mare duhovnic al României, se sărbătorește anul acesta în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, principalele orașe ale țării, în Harghita și Covasna, dar și în Basarabia si Chișinău.

 

23.06- 04.07.2016 - Voluntari din USA pe șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna

În perioada 23 iunie - 4 iulie, un grup de 12 de voluntari din USA,, au muncit pe șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna pentru a ajuta patru familii cu venituri mici să își îndeplinească visul de o viață: acela de a avea o casă decentă.
    În semn de mulţumire Primăria Cumpăna le-a oferit un frumos spectacol marca "Muguraşii Cumpenei" şi Şcoala de Dans "Laura Bogorodea".

 

21.06.2016 - Închiderea Stagiunii de balet 2015-2016

Pe 21 iunie 2016, începând cu ora 16.00, Casa de Cultură a comunei Cumpăna a găzduit festivitatea de închidere a Stagiunii de Balet 2015-2016 a Şcolii de Balet „Nicolae Spirescu” din Cumpăna.
    Elevele Şcolii de Balet din Cumpăna au susţinut un spectacol care a cuprins dansuri contemporane şi nu numai, având ca invitaţi elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa şi ai Centrului Cultural „Teodor Burada” din Constanţa, care iubesc arta baletului.
    Toţi participanţii la spectacol au primit din partea administraţiei publice locale din Cumpăna diplome de excelenţă pentru întreaga activitate artistică, precum şi o zi de distracţie la Aqua Magic.


19-21.06.2016 - 06.2016 - Cea de-a 9-a ediţie a „Forumului Inovării” – Cracovia – Polonia

În perioada 19-21 iunie 2016, doamna primar, ec. Mariana Gaju – membru al delegaţiei României în Comisia de Economie a Comitetului Regiunilor, a participat la cea de-a 9-a ediţie a Forumului Inovării – Cracovia – Polonia cu tema „Care este rolul colectivitităţilor locale în mecanismul inovării”
     Creativitatea şi inovaţia duc la dezvoltarea antreprenoriatului în Polonia, dar şi în toată Europa, şi de aici, la dezvoltarea economică, socială, la coeziunea europeană pentru cetăţeni, cu rol foarte important în înţelegerea valorilor inovării.
    Cooperarea este capitală oriunde în lume pentru implementarea invenţiilor, a noilor tehnologii. Parcurile tehnologice s-au înmulţit în Europa, capitalul uman este foarte important, tocmai de aceea, trebuie permanent conectat la pregătirea profesională.
     În imagine, doamna primar ec. Mariana Gaju este alături de domnul Mark Sowa – parlamentar european, Mareșalul Regiunii Malopolska – Polonia.

 

14.06.2016 - Picii din Cumpăna, cei mai buni sanitari din judeţ

Pe 14 iunie, la Hipermarketul Cora Bratianu, s-a desfăşurat etapa finală din 2016 a concursului „Micii Sanitari” adresat copiilor de grădiniţă din tot judeţul Constanţa organizat de Societatea Naţională de Cruce Roşie Română - filiala Constanţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Comisariatul pentru Societate Civilă şi cu sprijinul autorităţilor locale. Grupa Violetelor din cadrul Gradinitei Florilor, coorodnata de prof. Crina Plescan clasându-se pe locul I. .
     Micuţii s-au întrecut în noţiuni privind reguli de igienă personală şi au demonstrat că ştiu mai multe lucruri decât oamenii mari în materie de prim ajutor medical. Ei au demonstrat, teoretic şi practic, că se descurcă de minune în acordarea unui ajutor profesionist în caz că cineva s-a ars cu un fier de călcat, a fost înţepat de o albină sau că suferă de insolaţie.
Felicitari !
prof. Crina Plescan
Stanescu Adelina
Calinescu Vlad
Apti Acelya
Zlateanu Stefan
Colesa Alexia
Toma Daria

 

10.06.2016 - Locul întâi pentru grupa Violetelor-Gradiniţa Florilor

Pe 10 iunie, în cadrul Festvalului DE DANS ŞI CÂNTEC DOBROGEAN "CA LA NOI LA MEDGIDIA", grupa Violetelor, din cadrul Grădiniţei Florilor Cumpăna, pregătită de către prof. Crina Plescan, a câștigat LOCUL 1, la secţiunea dans.

 

09.06.2016 - Ziua Eroilor – Sărbătoarea Înălţării Domnului

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju, au deschis manifestările prilejuite de „Ziua Eroilor – Sărbătoarea Înălţării Domnului”, joi, 9 iunie 2016, începând cu ora 1100, la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură Cumpăna, după următorul program:
1100 – Intonarea Imnului de Stat
1105 – Slujba religioasă oficiată de preoţii parohi din localitate
1115 - Alocuţiune – Primarul comunei Cumpăna
1130– Depuneri de coroane de flori:
- Primarul comunei Cumpăna, doamna Mariana Gâju
- Reprezentanţi ai Consiliului local Cumpăna
      Sărbătoarea Înălțării Domnului este și ziua de pomenire a eroilor neamului nostru care s-au jertfit pentru apărarea țării, întregirea și libertatea neamului, pentru credință, dreptate și adevăr. Mormintele la care depunem flori şi aprindem lumânări de Înălţare, reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, pe aceste locuri, al sacrificiului suprem pentru un mare ideal, ce a rămas întipărit în conştiinţa şi sufletul tuturor românilor.
     Legea promulgată, la 24 august 1920, de către regele Ferdinand I instituia o serbare naţională, anuală, de comemorare a eroilor, ce era stabilită să se desfăşoare în ziua de Înălţarea Domnului.
„Ziua Eroilor”, stabilită la marele praznic al Înălțării la Cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a sărbătorit și se va sărbători cu mare fast și pioșenie.
     De „Ziua Eroilor”, să păstrăm și noi un moment de reculegere în memoria celor care și-au dat viața, de-a lungul istoriei, pentru România.
     Sărbătoarea Înălţării Domnului Nostru Iisus Hristos să nască în sufletele dumneavoastră cele mai pure sentimente de iertare şi iubire, sănătate şi bunăstare.
     HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT!

 

08.06.2016 - Locul întâi pentru grupa Violetelor-Gradiniţa Florilor

Pe 8 iunie, în cadrul Festivalului Județean „Dialog intercultural la Dunăre", desfăşurat la Hârşova,,trupa "Smiley" de la grupa Violetelor, din cadrul Grădiniţei „Florilor” Cumpăna, pregătită de către prof. Crina Pleşcan, a câștigat TROFEUL FESTIVALULUI cu dansul "FETE ZÂMBITOARE" şi premiul special al juriului.

 

08.06.2016 - Vizita reprezentant TIKA

In data de 8 iunie 2016, comuna Cumpana a primit vizita reprezentantului TIKA - AGENȚIA DE COOPERARE ȘI COORDONARE TURCĂ de la Bucuresti.
     Aceasta a fost prima vizita in comuna Cumpana, avand in vedere intentia administratiei publice locale din comuna Cumpana de a incheia un parteneriat cu aceasta institutie in vederea construirii unei unitati care ofera servicii de educatie timpurie anteprescolara – CRESA, un serviciu de interes local public, care are misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere şi educaţie timpurie copiilor de vârstă antepreşcolară.
     Reprezentantul Agentiei a fost primit de catre doamna primar, ec. Mariana Gaju la sediul primariei Cumpana, dupa care a fost condus sa viziteze institutiile de invatamant de pe raza comunei Cumpana, amplasamentul pe care se va construi cresa, precum si Geamia Cumpana.
     AGENȚIA DE COOPERARE ȘI COORDONARE TURCĂ (TİKA) a fost înființată în anul 1992, cu scopul de a furniza suport tehnic în vederea dezvoltării de proiecte în diverse domenii. Agenția își desfășoară activitatea în aproximativ 200 de țări, prin intermediul a peste 50 de oficii de coordonare programe și proiecte ce vizeaza EDUCATIA SI CULTURA.


15.06.2016 - Cea de-a 118-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor.

În perioada 15-16 iunie 2016, la Bruxelles, a avut loc cea de-a 118-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor.
    Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, în calitate de prim vicepreședinte al Asociației Comunelor din România a participat la lucrările sesiunii plenare care are pe ordinea de zi următoarele tematici:
1. Industria siderurgică: conservarea unor locuri de muncă și a unei creșteri durabile în Europa, Raportor: dna Isolde Ries, prim-vicepreședintă a Parlamentului landului Saarland.
Dezbatere la care participă:
- Dna Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri
- Dl Paul Magnette, ministrul-președinte al Regiunii Valone
- Dl Edouard Martin, deputat în Parlamentul European, raportor pe tema dezvoltării unei industrii europene durabile a metalelor de bază, Comisia pentru industrie, cercetare și energie.
2. Revizuirea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual, Raportor: dl Luc Van den Brande, președintele Biroului de legătură Flandra-Europa si Dl Jan Olbrycht, deputat în Parlamentul European, coraportor pentru recomandarea privind cadrul financiar multianual 2014-2020, Comisia pentru bugete, Dezbatere cu dl Vytenis Andriukatis, comisarul pentru sănătate și siguranţă alimentară.
3. Risipa de alimente, Raportor: dl Ossi Martikainen, membru al Consiliului Local Lapinlahti.
4. Propuneri legislative de modificare a directivelor privind deșeurile, Raportor: dl Domenico Gambacorta, președintele Provinciei Avellino.
5. Rezoluţie privind contribuția Comitetului European al Regiunilor la Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2017, Raport privind impactul avizelor CoR.
6. Strategia de extindere a UE 2015-2016, Raportor: dna Anna Magyar, vicepreședinta Consiliului Județean Csongrád.
7. Combaterea radicalizării și a extremismului violent: mecanisme de prevenire la nivel local și regional, Raportor: dl Bartolomeus (Bart) Somers, deputat în Parlamentul Flamand
Dl Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Consiliul European.
8. Provocări actuale și viitoare pentru regiunile și orașele europene, Dezbatere cu participarea dnei Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
9. Răspunsul UE la provocarea demografică, Raportor: dl Juan Vicente Herrera Campo, președintele Guvernului local al Comunității autonome Castilia și Leon.
10. Rezoluție privind situația centrelor de informare Europe Direct.

 

05-11.06.2016 - Voluntari din cadrul "International School Zurich" pe șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna

În perioada 5-11 iunie, un grup de 48 de voluntari cu vârste cuprinse între 15-17 ani însoțiți de 6 profesori, din cadrul "International School Zurich", au muncit pe șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna pentru a ajuta patru familii cu venituri mici să își îndeplinească visul de o viață: acela de a avea o casă decentă.
     În semn de mulţumire Primăria Cumpăna le-a oferit un frumos spectacol de dansuri populare româneşti marca "Muguraşii Cumpenei".

 

05.06.2016 - Banchetul de final de an şcolar

În data de 5 iunie 2016, în Salonul Hotelului Iaki din Mamaia, într-o frumoasă locaţie şi într-un cadru festiv, a avut loc banchetul de final de an al absolvenţilor de clasa a VIII-a, din cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna.
     A fost o seară plăcută, o atmosferă caldă, un eveniment care i-a adus laolaltă, atât pe elevi, cât şi pe profesorii care le-au fost aproape şi i-au îndrumat de-a lungul anilor, un nou început pentru elevii cumpăneni care vor face pasul către liceu punând punct legăturii cu gimnaziul.
     Fie ca toţi să vă îndepliniţi visul şi să ajungeţi să aveţi parte de o carieră de succes!!


01.06.2016 - Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită la Cumpăna

În fiecare an, în prima zi de vară se celebrează „Ziua Internaţională a Copilului”, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.
     1 iunie - Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi. Ziua Internaţională a Copilului - 1 Iunie, a intrat în istorie, ca având începuturile în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor.
     Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju, a oferit în dar, preşcolarilor celor două grădiniţe din localitate – „SFÂNTA MARIA” şi „FLORILOR”, în avanpremiera „Zilei Internaţionale a Copilului”, piesa de teatru – „NUNTA GÂZELOR”. Cei mici au fost încântaţi şi absorbiţi de cele petrecute în poveste şi au interacţionat cu persoanjele piesei.
     De asemenea, au fost invitaţi toţi copiii să petreacă câteva ore distractive cu ocazia „Zilei Internaţionale a Copiilor”. Activitatea a debutat luni, 1 iunie 2015, începând cu orele 9.00, în sala mare a Căminului Cultural, unde s-a desfăşurat premierea elevilor olimpici ce au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiade naţionale şi internaţionale, precum şi a cadrelor didactice coordonatoare, iar de la ora 10.30, în parcul situat în zona Sălii de sport „Elena Frâncu”, au avut loc activităţi variate în aer liber, susţinute de elevii claselor I-IV, precum: întreceri sportive, plimbări cu biciclete, role, ştafete, desene pe asfalt, jocuri cu baloane de săpun, expoziţie de pictura. Elevii claselor V-VIII au desfăşurat o serie de activităţi, după cum urmează: concurs de cultură generală, campionat de fotbal, concurs de biciclete, role, ştafete.
     Clasele I-IV s-au bucurat de un mic program de varietăţi muzicale, au interacţionat cu persoanjele din poveşti, au dansat şi au cântat, alături de actori, melodii dedicate lor.
     La ora 13.00 a avut loc un program artistic cu privire la reconstituirea istorică din perioada dacilor şi romanilor:
- Pregătiri de război – prezentări echipamente şi formaţii de luptă geţi şi romani
- Conflictul între geţi şi romani
- Skirtos în arenă – Retiarius, reprezentarea Zeului Neptun
- Spectacole, lupte de gladiatori –LUDUS DANAIS
- Moment artistic – DANSUL NIMFELOR (dans ritualic pentru sufletul celor trecuţi în nefiinţă).
Astfel, peste 600 de copii ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” şi ai Grădiniţelor „Florilor” şi „Sfânta Maria” au petrecut de ziua lor.
De asemenea, Sala de sport „Elena Frîncu“ din Cumpăna a găzduit, pe 31 mai şi 1 iunie, Trofeul „Corsarul”, o întrecere de fotbal dedicată micilor jucători născuţi după 1 ianuarie 2007. Competiţia a fost organizată de AS Victoria Cumpăna, cu prilejul „Zilei Copilului”. Pe 31 mai au fost programate meciurile din grupe, iar pe 1 iunie s-au disputat partidele de clasament.
Programul a fost următorul: pe 31 mai - ora 13.00 - Victoria Cumpăna - Arka Constanţa; ora 14.00 - CSO Ovidiu - CSS Mangalia; ora 15.00 - Arka Constanţa - Sparta Techirghiol; ora 16.00 - Şcoala de Fotbal Mangalia - CSS Mangalia; ora 17.00 - Victoria Cumpăna - Sparta Techirghiol; ora 18.00 - Şcoala de Fotbal Mangalia - CSO Ovidiu; pe 1 iunie - ora 10.00 - partida pentru locurile 5-6, ora 11.00 - partida pentru locurile 3-4 (finala mică), ora 12.00 - partida pentru locurile 1-2 (finala mare).
     Puştii Victoriei Cumpăna, pregătiţi de antrenorul Răuţă Ion au reuşit să se claseze pe locul doi din cele şase formaţii participante.
      Primele trei clasate au fost recompensate cu premii în echipamente sportive și cupe, iar organizatorii au pregătit premii speciale pentru cel mai bun jucător, cel mai bun portar și golgheterul competiției. Toți participanții au primit dulciuri și răcoritoare, iar formațiile participante au plecat acasă și cu diplome care vor atesta prezența la prima ediție a turneului.
Timburel Emil - Victoria Cumpăna -cel mai bun portar
Doicaru Iustin - Şcoala de fotbal Mangalia -golgheter
Căpitanu Davit -Şcoala de fotbal Mangalia- cel mai bun jucător
Locul I - Şcoala de fotbal Mangalia
Locul II - Victoria Cumpăna
Locul II - GSIB Mangalia
La mulți ani, copilărie!
La mulți ani copii, de oriunde din această lume!01.06.2016 - Să dăruim împreună
Cadouri pentru copii de 1 Iunie

Urmare a Târgului de Binefacere "Să dăruim împreună", desfăşurat în data de 22 mai, târg la care comuna Cumpăna a participat ca reprezentant al României, au fost achiziţionate, din fondurile colectate, cadouri pentru elevii din mediul rural cu rezultate deosebite la învăţătură.
     Evenimentul a avut loc în Sala Remus Opreanu, din cadrul Prefecturii Constanţa, elevii primind cadourile chiar de la Prefectul judeţului Constanţa, domnull Adrian Viorel Nicolaescu.
     Din comuna Cumpăna a fost aleasă sa primească aceste daruri, eleva Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" , Baban Maria Alina.

 

28.05.2016 - Concurs „MICII SANITARI” 2016

Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju, împreună cu Grădiniţele „Florilor” şi „Sfânta Maria” auorganizat evenimentul „Micii sanitari”, sâmbătă, 28 mai 2015, începând cu ora 10.00. Activitatea s-a desfăşurat în sala de spectacole a Căminului cultural din localitate.
     La faza locală a concursului „Micii sanitari” au participat 4 grupe de preşcolari, două de la Grădiniţa „Florilor” şi două de la Grădiniţa „Sf. Maria”, care s-au întrecut pentru a ne arăta cât de sănătos pot creşte câştigând bătălia cu microbii.
     Un grup de 12 copii de la Grădiniţa „Florilor”, sub îndrumarea doamnei educator Luca Monica, au prezentat un mic moment artistic.
     Juriul a avut în componenţă următorii invitaţi: doamna primar, ec. Mariana Gâju, doamna Aura Manole – Preşedintele juriului, reprezentant Crucea Roşie, doamna Marieta Panichi – reprezentat Crucea Roşie, doamna Robi Adriana – asistent medical şcolar, doamna Elena Drăgoi – consilier.
     Toţi copiii au fost câştigători, dar la la faza judeţeană ce se va desfăşura la „Cora Brătianu” comuna Cumpăna va fi reprezentată de către grupa Mare „Violetelor” din cadrul Grădiniţei „Florilor”,coordonată de către doamnna prof. Crina Pleşcan. Toţi preşcolarii prezenţi la concurs au fost recompensaţi cu diplome şi dulciuri.

 

28.05.2016 -  22 de voluntari români de la Compania ADP Bucureşti au dat o mână de ajutor pe şantierul Habitat Cumpăna

Pe 28 mai 2016, o delegaţie alcătuită din 22 voluntari români, de la Compania ADP Bucureşti, a sosit la Cumpăna pentru a ajuta patru familii cu venituri mici să își îndeplinească visul de o viață: acela de a avea o casă decentă.
     Pe şantierul de la Cumpăna s-au aflat domnul Michal Kruzliak, director program regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa, precum și dl Mario De Mezzo care împreună cu doamna primar, ec Mariana GÂJU, le-a vorbit voluntarilor despre nevoia de locuinţe decente din Cumpăna.
     Prin proiectul „Construim pentru viitor”, dezvoltat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, Habitat for Humanity România va construi în sistem cvadruplex 12 locuințe.

 

 

26.05.2016 -  Comuna Cumpăna, prezentă la Expoagroutil

Comuna Cumpăna a fost reprezentată în perioada 26 - 29 mai 2016 la cea de-a 24-a ediţie a manifestărilor expoziţionale şi tehnico-profesionale Expoagroutil. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
     Primăria Cumpăna, membră a CCINA, participă în fiecare an la această expoziţie prin intermediul căreia se deschid porţile comunei către alţi producători şi fermieri. Agenţii economici din comună au şansa de a-şi prezenta produsele şi de a îşi îmbunătăţi activitatea printr-un schimb de experienţă cu cei prezenţi la târg. Expoagroutil 2016 reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru Cumpăna, întrucât sunt promovate imaginea comunei, meseriile şi societăţile din localitate.     
     La târg au fost prezentate produsele celor două abatoare de carne şi ale fabricii de procesare a laptelui, ale patiseriei Ralu Fresh, ale brutariei Moara Veche, produsele Magazinului Gospodarului, dar și produse de artizanat( de matelotaj) pregătite cu mare îndemânare de către dl Crăciun Costel din Cumpăna.

 

26.05.2016 -  activitati componente a proiectului “Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Constanta”

Astazi, 26 mai 2016, in cadrul Salii de Sort a Complexului Sportiv “Victoria Cumpana”, elevii claselor a V-a, impreuna cu profesorii diriginti din cadrul Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” Cumpana au participat la derularea unei activitati componente a proiectului “Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Constanta”, initiat de Consiliul Judetean Constanta.
     In cadrul Campaniei de informare si promovare derulată de reprezentantii Consiliului Judeţean Constanța, elevii au fost informati cu privire colectarea selectivă a deșeurilor și obținerea compostului.
     Elevii prezenți la eveniment au fost bucuroși să descopere lucruri noi și au asistat cu interes la prezentarea PowerPoint, interacționând prin întrebări cu organizatorii, la finalul acesteia.
În cadrul unui concurs de desene, elevii și-au dovedit calitățile artistice și au realizat lucrări cu tema “Colectarea selectiva a deșeurilor”. Cei mai talentați dintre ei au primit diplome, fiind îndelung aplaudați de cei aflați în sală.
     De asemenea, ei au învățat să colecteze deșeurile selectiv și au participat la un concurs pe echipe, prin care au fost educați să utilizeze în mod corect pubelele.
Entuziasmul lor a fost recompensat cu materiale promoționale realizate în cadrul proiectului.
La eveniment a participat primarul comunei Cumpana, ec. Mariana GAJU, care le-a vorbit elevilor despre proiectul deja finalizat in comuna Cumpana privind Statia de Colectare Selectiva a deseurilor si despre importanta colectarii selective.

 

24.05.2016 -  lucrările Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013

Astăzi, 24 mai 2016, primarul comunei Cumpăna, doamna Mariana GAJU, în calitate de prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România, participă la lucrările Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, care au loc la Hotel Germisara, localitatea Geoagiu Băi, Judeţul Hunedoara

Agenda de lucru vizează cu precădere următoarele tematici:
- Dechiderea lucrărilor de catre domnul Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
- Cuvânt introductiv adresat de catre domnul Carsten RASMUSSEN, Head of Unit România, DG Regio, Comisia Europeană
- Aprobarea minutei şedinţei CM POR 2007 - 2013 din 19 noiembrie 2015
- Analiză generală privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007 – 2013
- Planul de închidere a Programului Operaţional Regional 2007 – 2013
- Analiza privind proiectele care nu pot fi finalizate până la data 30 iunie 2016 și aprobarea soluţiilor propuse pentru finalizarea acestor proiecte
- Stadiul activităţilor desfăşurate conform Planului de Comunicare al Programului Operaţional Regional Regional 2007-2013
- Propunere de preluare a atribuțiilor CMPOR 2007- 2013 de către CMPOR 2014 – 2020
- Proiecte ce pot fi accesate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru exercitiul 2014-2020.

 

23.05.2016 - Festivalul Concurs de Folclor „Comorile Neamțului”, ediția a II-a

Manifestarea culturală, găzduită de sala mare a Consiliului Județean Neamț, a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Consiliul Județean Neamț, Colegiului Naţional de Informatică Piatra-Neamţ și Palatul Copiilor Piatra-Neamţ.
     La acest festival au participă copii din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Galați, Suceava, Constanța şi Neamţ, împărțiți pe două secțiuni: solist vocal și dans popular.
Categoria : Solişti vocali 15-19 ani
Locul I- IORDAN ELENA –Cumpăna, Jud. Constanța
Locul II – LUZINSCHI ŞTEFANIA–Cumpăna, Jud. Constanța
Categoria -ANSAMBLURI /FORMAȚII ARTISTICE
TROFEU – Ansamblul,,MUGURAŞII CUMPENEI”-Cumpăna, Jud.Constanța
Profesor coregraf - Constantin Olteanu.


22.05.2016 -  Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti a împlinit 80 de ani

Pe 22 mai 2016, Ansamblul folcloric Muguraşii Cumpenei împreună cu Grupul Kardelen şi soliştii Ştefania Luzinschi, Elena Iordan şi Cătălin Campanu din comuna Cumpăna, au participat la evenimentul aniversar al Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti.
     Deschis publicului în 17 mai 1936, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti este unul dintre cele mai vechi muzee etnografice în aer liber din România şi din lume, este una din principalele atracţii ale capitalei, cel mai vizitat muzeu din Bucureşti şi al treilea din ţară, după Castelul Peleş şi Castelul Bran. Cu ocazia celor opt decenii de la înfiinţare, Muzeul Satului a pregătit evenimente de anvergură, în perioada 16 – 22 mai 2016.

 

22.05.2016 -  Târgul de Binefacere "Să dăruim împreună" ediţia a IX-a

Pe 22 mai 2016, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au participat la Târgul de Binefacere "Să dăruim împreună" ediţia a IX-a, organizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa în parteneriat cu Consulatele Generale ale Republicii Turcia, Republicii Populare Chineze şi Federaţiei Ruse la Constanţa, Consulatul Onorific al Libanului şi organizaţiile minorităţilor naţionale, reprezentând România. La aceasta activitate au fost prezentate produse tradiţionale româneşti, cum ar fi sarmale, ardei umpluţi, tochitura cu mămăliguţa.....etc, pregătite de gospodinele comunei Cumpăna.
     Anul acesta banii vor fi direcţionaţi către copiii din mediul rural cu rezultate deosebite la învăţătură. Astfel că, din cei 20.915 lei, bani care s-au strâns în urma ediţiei de anul acesta a Târgului de binefacere „Să dăruim împreună!”, se vor cumpăra laptopuri şi calculatoare care vor ajunge la beneficiari cu prilejul zilei de 1 Iunie.

 

22.05.2016 -  Transportul pe raza comunei  Cumpăna

Transportul de calători este asigurat de 2 societăţi care deţin licenţe de transport : S.C. Trans Tur SRL ( microbuze) şi S.C. Trans Evren SRL ( autobuze), societăţi care deţin licenţe de transport şi pe alte trasee din judeţul Constanţa.
     Licitatia pentru traseu este sustinuta de catre Consiliul Judetean Constanta si avizat de catre ARR Constanta. Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pentru perioada 2014-2019 a fost aprobat prin Hotararea Consiliului Judetean Constanta nr. 400/2013 şi reactualizat prin HCJ nr. 169/2014, hotărâri ce au fost aduse la cunoştinţa operatorilor de transport de pe raza comunei Cumpăna.
     Primaria si Consiliul Local Cumpana hotaraste doar capatul de linie , iar pretul biletului este stabilit de catre transportatori, fara a avea nevoie de aprobarea Primariei si Consiliului Local Cumpana.
     S.C. TRANS TUR SRL ( microbuze ) isi desfasoara activitatea in comuna Cumpana din anii 1990.
In anul 2005 la insistentele primarului comunei Cumpana care au durat 4 ani, Consiliul Judetean Constanta si ARR Constanta au introdus pe teritoriul comunei si pe S.C. TRANS EVREN
( autobuze ).
     In anul 2008 cand s-au finalizat lucrarile de asfaltare pe strazile : Strajii, Florilor, Lebedelor, Ciresica, Bujorilor, Frunzelor, Morii si Panselei S.C. TRANS TUR ( microbuze ) a fost obligata sa circule pe aceste strazi interioare, stabilindu-se RUTA 1 : Cumpana – Constanta si retur – Blocuri ANL – Str. Morii.
     Creearea acestei rute este de stricta necesitate pentru copiii care merg la institutiile de invatamant , batrani si pentru cei 8.500 de navetisti din cei 15.000 de locuitori ai comunei Cumpana.
     In anul 2015, dupa terminarea lucrarilor de asfaltare a strazilor : George Enescu, Crizantemei, Alexandru Cel Bun, Dealul Spirii, Osman Gafar si Monumentului, primarul comunei Cumpana a reusit sa obtina completarea Programului rutier privind transportul de persoane in comuna Cumpana pe ruta Constanta – Cumpana si retur, stabilindu-se RUTA 2 Cumpăna - Constanța și retur - transport efectuat de microbuzele SC TRANS TUR SRL – BELAZURI – DEALUL SPIRII.
     Introducerea acestui traseu are acelasi scop, de a veni in sprijinul tuturor locuitorilor comunei Cumpana, considerand ca nu este corect ca numai o parte din comuna sa beneficieze de transport cat mai aproape de casa si cealalta sa nu beneficieze.
     In acelasi timp, copiii comunei Cumpana din anul 2009 beneficiaza de TRANSPORT SCOLAR , asigurat cu sprijinul S.C. Trans Tur SRL ( microbuze ).
     Tot din anul 2009 primaria comunei Cumpana a primit prin donatie un microbuz scolar care asigura transportul zilnic catre unitatile de invatamant speciale din Constanta a copiilor cu nevoi speciale, iar in anul 2015 comunei Cumpana i s-a repartizat si al doilea microbuz care asigura buna desfasurare a activitatilor extracuriculare din timpul anului scolar a copiilor prescolari si scolari.
Solicitarile dumnavoastra pentru introducerea transportului RATC, nu este posibila in acest moment, neexistand legislatie care prevededepasirea granitei unitatii administrativ – teritoriale.
     Se lucreaza la alinierea legislatiei romanesti dupa legislatia europeana privind infiintarea transportului metropolitan.
     Comuna Cumpana face parte din Zona Metropolitana Constanta inca de la infiintarea acestei asociatii de dezvoltare intercomunitara , din anul 2007.
     ‪In‬‬ acest moment, Primaria si Consiliul Local Cumpana nu au posibilitate financiara si nu este eficienta financiar infiintarea unui Serviciu propriu de transport public persoane, din urmatoarele motive : necesitatea unui numar mare de masini pentru transportul de persoane in intervalul orar 6.00 – 8.00 si 16.00 – 21.00 a unui numar de 8.500 navetisti, dar si a costurilor privind mentenanta acestui parc auto care ar duce si mai mult la cresterea pretului.

 

22.05.2016 -  Infratire cu orasul Cricova - Rep. Moldova

La invitatia administratiei publice locale a orasului Cricova din Republica Moldova, o delegatie a comunei Cumpana a participat in data de 22 mai 2016 la Ziua orasului Cricova.
    Avand in vedere relaţiile de prietenie şi colaborare dintre cele două localități, precum si necesitatea dezvoltării unor noi posibilităţi pentru raporturile de colaborare în domeniile de interes comun la nivelul localităţilor lor, in cadrul evenimentului a avut loc semnarea Acordului de Infratire dintre comuna Cumpana si orasul Cricova.

Componenta delegatiei comunei Cumpana a fost urmatoarea:

1. Neagu Florin - viceprimarul comunei Cumpana
2. Bumb Alin - preot paroh Biserica Adormirea Maicii Domnului Cumpana
3. Oianu Elena - profesor matematica Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu Cumpana
4. Dragomir Spiridon – agent economic – producator usi/mobilier comuna Cumpana
5. Zamfir Simona - inspector Serviciul de Asistenta Sociala - Primaria Cumpana
6. Rauță Ion - inspector sportiv Asociatia Sportiva Victoria Cumpana
7. Florea Marian - agent eonomic – comert comuna Cumpana

 

 

21.05.2016 -  Opt copii din centre de plasament, botezați la Cumpăna, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

Cu prilejul Sfintei Sărbători „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, la iniţiativa Primăriei şi Consiliului local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, şi în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, opt copii (şapte fate şi un băiat) din asistenţă maternală au primit taina sfântului botez. Aceşti copii au primit Taina Sfântului Botez în Biserica „Sf. Parascheva” din comuna Cumpăna, iar slujba a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, alături de un sobor de preoţi, sâmbătă, 21 mai 2016, începând cu ora 14.00.
      Naşii care le vor veghea drumul în viaţă sunt oameni cu credinţă în Dumnezeu, cu dragoste pentru copiii abandonaţi, lipsiţi de dragostea părintească.

 

21.05.2016 -  “CONVIEŢUIRE INTERETNICĂ PE PLAIURI DOBROGENE”

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în parteneriat cu Uniunea Democrată a Turcilor din România, au organizat evenimentul intitulat: “CONVIEŢUIRE INTERETNICĂ PE PLAIURI DOBROGENE”
    Aflat la cea de-a IX-a ediţie, evenimentul a debutat sâmbătă, 21 mai 2016, începând cu ora 10.00, la Centrul Multifuncţional din Cumpăna cu un Concurs de Artă Culinară Tradiţională. Reprezentanţii turci, tătari, aromâni, ruşi-lipoveni şi români din localităţile Tulcea, Măcin, Techirghiol, Mangalia, Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Ghindăreşti, Sarighiol de Deal, Cumpăna, Tuzla, Lumina, Amzacea, Ovidiu, Topraisar, Medgidia, Tătaru, Babadag, au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiţionale. La această competiţie au participat reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din judeţele Constanţa şi Tulcea: turci, tătari, armeni, albanezi, bulgari, eleni, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, ruşi-lipoveni şi aromâni.
     Pe scena Căminului Cultural din localitate au evoluat, începând cu ora 11.00, reprezentanţi ai ansamblurilor folclorice şi ai şcolilor de dans: MULTI ETNIC TECHIR, AROMÂN DOR, KANARA, KARDELEN, MUGURAŞII CUMPENEI, ELPIS, ASTRAS, FIDANLAR, AMZĂCENII, ARMÂNI DI VAR CHIRO, ROZA, LAURA DANCE STUDIO – DANS MODERN ŞI DANS INDIAN, ŞCOALA DE BALET "NICOLAE SPIRESCU" CUMPĂNA.

 

17.05.2016 -  „Un zâmbet strălucitor”, campanie de igienă orală pentru elevii liceului din Cumpăna

Liceul tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi Compania Colgate Palmolive, desfăşoară activităţi de igienă orală pentru copii, în cadrul Programului Naţional „Un zâmbet strălucitor”. Primăria Cumpăna a sprijinit acest demers prin posibilitatea de a derula activităţile în cadrul Căminului cultural.
    Programul a debutat în această săptămână la Cumpăna pentru elevii claselor pregătitoare, urmând ca în zilele următoare, activităţile să continue şi pentru elevii claselor I – IV.
    Astăzi, 17 mai 2016, un număr de 170 de copii de la clasele pregătitoare au fost prezenţi în sala mare a Căminului Cultural alături de cadrele didactice, unde au primit informaţii legate de periajul corect al dinţilor şi au vizionat un film tematic de desene animate. La sfârşitul activităţii, toţi copii prezenţi au primit câte un cadou, constând într-o pastă şi o periuţă de dinţi şi un pliant/calendar.
    Doamna înv. Gabriela Luzinschi, cadru didactic în cadrul Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, Coordonator al proiectului pe plan local, ne-a precizat că „elevii au primit un calendar în care îşi vor ţine evidenţa periajelor zilnice, cu sprijinul părinţilor, urmând ca peste o lună, cei mici să vină cu calendarul completat pentru a primi diploma de participare. Prin acest proiect se urmăreşte ca elevii să înveţe să se spele pe dinţi cel puţin de două ori pe zi şi, de asemenea, să capete deprinderi pentru un periaj corect al dinţilor.”
    Acest proiect se va derula şi în zilele următoare pentru elevii claselor I – IV.

 

15.05.2016 -  Ziua Internaţională a Familiei sărbătorită la Cumpăna

Primăria și Consiliul Local al Comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au sărbătorit în data de 15 Mai 2016, în sala mare a Căminulul Cultural Cumpăna, Ziua Internaţională a Familiei.
    În cadrul evenimentului au fost celebrate familiile căsătorite în comuna Cumpăna, care în acest an aniversează „Nunta de aur” – 50 de ani de căsătorie. Familiile, sărbătorite cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, au primit în dar diplome, flori şi cadouri simbolice, prin grija reprezentanţilor Primăriei şi Consiliul local Cumpăna.
     În acest an, evenimentul a precedat Gala Laureaţilor Festivalului-Concurs Naţional de Folclor “Dor de Cânt Românesc”, prin apariţia unui alai de miri şi nuntaşi. Totodată, în cadrul acestei manifestări au fost sărbătorite familiile care celebrează “Nunta de aur”, dar şi tinerele cupluri care îşi vor uni destinele prin oficierea căsătoriei.
      Dorim să amintim faptul că data de 15 mai a fost declarată ca Zi Internaţională a Familiei de către Adunarea Generală a ONU, la 20 septembrie 1993, în vederea sensibilizării privind importanţa instituţiei familiei, promovării cunoştinţelor despre tendinţele socio-economice şi demografice care afectează familia și stimulării răspunsurilor la provocările cu care se confruntă astăzi familia contemporană. Familia este înțeleasă drept cea mai însemnată uniune socială de care depind dezvoltarea, stabilitatea şi, mai ales, existenţa întregii societăţi. Ziua Internaţională a Familiei este o ocazie de a celebra conexiunile dintre toţi membrii care formează o familie. Este, de asemenea, o oportunitate de a reflecta asupra felului în care acestea sunt afectate de schimbările sociale şi economice – şi asupra a ceea ce putem face noi ca şi comunitate pentru a consolida familiile.

 

14-15.05.2016 -  Festivalul–Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc»

Festivalul–Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc» a ajuns la cea de-a XI-a ediție, în care tradiția, folclorul și autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste.
     Festivalul este deschis, ca în fiecare an, artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, structurați pe trei secţiuni de vârstă, sub acompaniamentul Orchestrei «Cristian Năstase» din Bacău.
    Concursul s-a desfășurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de 14 mai 2016, începând cu ora 1100. Festivalul « Dor de Cânt Românesc » şi-a deschis larg porţile având binecuvântarea arhiererească a Înalt Prea Sfinţiei Sale, TEODOSIE, Arhiepiscop al Tomisului.
     Gala Laureaților şi Festivitatea de Premiere au avut loc în ziua de 15 mai 2016, începând cu ora 1100. Recitalurile susţinute în cadrul galei vor fi dedicate cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Familiei.
     Folclorul românesc din toată țara va fi prezent la Cumpăna prin cei peste 40 de concurenți, reprezentând județele: Alba, Bacău, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
     Juriul este alcătuit din personalități de prestigiu ai folcloristicii româneşti. Președintele juriului este doamna Elise Stan – profesor în etnomuzicologie, realizator emisiuni de folclor în cadrul TVR, care va avea o misiune deosebit de dificilă alături de ceilalți membri: doamna Eugenia Florea – profesor în etnomuzicologie, realizator emisiuni de folclor în cadrul TVR, doamna Doina Ișfănoni – cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului București, doamna Daniela Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de discuri Electrecord România, doamna Emilia Bubulac – interpret consacrat al cântecului gorjenesc, realizator emisiuni în cadrul Favorit TV, doamna Maria Magiru – etnograf, director Muzeul de Artă Populară din Constanța, domnul Valentin Marin – redactor şef Radio România Antena Satelor.
    Recitalurile au fost susținute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Maria Ciobanu, Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu, Ştefania Rareş, Leontina Fărcaş, Gelu Voicu, Ion Drăgan, Cornelia Neaga, alături de câștigătoarea Trofeului Festivalului din 2015, ediţia a X-a - Alexandra Dan.
     Festivalul a fost prezentat de Ema Pendiuc şi Ionuţ Dulgheriu.

Câştigătorii celei de-a XI-a ediţii a Festivalului–Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc» 2016 sunt următorii interpreţi :
Secţiunea I:
Menţiune: Caranfil Petru Mihail din localitatea Cogealac, judeţul Constanţa
Premiul al III-lea: Andreea-Denisa POPESCU din Slatina, judeţul Olt
Premiul al II-lea: Cezara BORCEA din localitatea Iacobeni, judeţul Sibiu
Premiul I: Bianca – Maria BĂISAN din localitatea Letea Veche, judeţul Bacău.
Secţiunea a II-a:
Menţiune: Robert-Daniel VLAD din localitatea Berca, judeţul Buzău
Menţiune: Elena Alexandra SIMOIU din Slobozia, judeţul Ialomița
Premiul al III-lea: Elena SOCEANU din localitatea Stejari, judeţul Gorj
Premiul al II-lea: Bianca Ştefania LUZINSCHI din localitatea Cumpăna, judeţul Constanţa
Premiul I: Luiza Elena TURCU din localitatea Mișchii, judeţul DOLJ

Secţiunea a III-a:
Premiul al III-lea: Robert – Adrian VARTIC din localitatea Vînători-Neamț, judeţul Neamț
Premiul al II-lea: Georgeta Mădălina LUPUPOPI din localitatea Vama, judeţul Suceava
Premiul I: Elena NISTOR din localitatea Turcoaia, judeţul Tulcea
   TROFEUL FESTIVALULUI a fost acordat de doamna MARIANA GÂJU, primarul comunei Cumpăna, concurentei Cristina - Daniela TODOR din localitatea Ciugud, judeţul Alba.

 

09.05.2016 -  Ziua Europei a fost sărbătorită la Cumpăna

Elevii clasei a IV-a D, coordonaţi de către doamna înv. Doina Custură, au pătruns în universul istoric marcând, prin diferite activităţi semnificaţiile zilei de 9 mai 2016, Ziua Europei.
     ‪Îmbrăcaţi‬ în haine de sărbătoare, elevii au prezentat preparate culinare specifice ţărilor membre ale Uniunii Europene, informaţii cu privire la principalele obiective turistice, care pot fi vizitate în ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi informaţii despre tradiţiile şi istoria acestor ţări.
     Produsele prezentate au fost preparate, în mare parte, chiar de copii, care s-au documentat cu privire la tradiţiile culinare ale statelor pe care au ales să le reprezinte.
     ‪ La‬ eveniment au participat elevii şi profesorii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", părinţi, bunici, dar şi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju şi viceprimarul Neagu Florin.
      La finalul evenimentului reprezentanţii administraţiei publice locale, primarul ec. Mariana Gâju şi viceprimarul Neagu Florin, au oferit celor mici ouă roşii, prăjituri şi răcoritoare.

 

06.05.2016 -  Conferinta cu tema ”Perspective de Dezvoltare Regionala”


 

02.05.2016 -  Serbare câmpenească la Cumpăna

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, ‬împreună cu reprezentanţii Consiliului local, a organizat, ca în fiecare an, o serbare câmpenească de Ziua Internaţională a Muncii.
     Cei prezenţi au avut parte de un spectacol în cadrul căruia au participat ansamblurile folclorice ale comunei – „Româncuţa”, „Muguraşii Cumpenei”, „Speranţa” (instructor Constantin Olteanu) şi „Kardelen” (instructor Firdes Musledin). Totodată, au cântat muzică populară şi de petrecere soliştii Ştefania Luzinschi, Cătălin Câmpanu, Jan Niţu, Gabriel Amza, Lucian şi Aurel Costea, Tudorel Marinciu, Mihai Dumitru, Sandu Glubei, Stelică Militaru şi Mădălin Nicolae.
     Şi pentru ca petrecerea să fie pe măsură, organizatorii au pregătit şi alte surprize. Pe scena amplasată în aer liber, vor evolua şi trupele de dans modern „Crazy Kids” şi „Crossfire” din Cumpăna, de la Şcoala de dans condusă de Laura Bogorodea. Petrecerea s-a încheiat în jurul orelor 21.00 cu un imens foc de tabără.
    Ziua de 1 Mai este o sărbătoare a muncii, o sărbătoare europeană, recunoscută de majoritatea ţărilor europene.

 

28.04.2016 -  Dar din dar se face Rai
De Paşti, sprijin pentru 150 de bătrâni din Cumpăna

În prag de sărbători, trăind bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos, fiecare dintre noi încearcă să demonstreze cât de puternic este dictonul „dar din dar se face Rai”. Pe acest principiu au mers şi, Primarul ec. Mariana Gâju şi Consiliul Local Cumpăna care au încercat să ofere un strop de fericire şi lumina în sufletele bătrânilor aflaţi în nevoi speciale.
     Un număr de 150 bătrâni au primi în dar pachete conţinând produse alimentare necesare hranei zilnice: ulei, zahăr, făină, orez, cozonac. Evenimentul a avut loc în astăzi, 28 aprilie, începând cu ora 10.30, la domiciliul bătrânilor din comună Cumpăna.
     În aceeaşi zi, începând cu ora 12.00, persoanele cu dizabilităţi din cadrul Ansamblului de Locuinţe Protejate Cumpăna au primit vizita doamnei primar, care le-a dus în dar alimente specifice sărbătorilor de Paşti: ouă roşii, carne de miel, cozonaci, băuturi răcoritoare, fructe.
     Prin aceste daruri, reprezentanţii administraţiei publice locale Cumpăna încearcă să aducă în inimile acestor persoane bucuria Sfintelor Sărbători Pascale.

 

22-23.04.2016 -  De Ziua Pământului, acţiuni de ecologizare la Cumpăna

Primăria‬ şi Consiliul local al comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, vă informează că voluntari ai Asociaţiei Cumpăna tinerilor” şi reprezentanţi ai comunităţii au marcat Ziua Pământului prin diferite activităţi desfăşurate la nivel local.
     Vineri, 22 aprilie, voluntarii Asociaţiei „Cumpăna tinerilor” s-au implicat activ într-o campanie de ecologizare, ce s-a desfăşurat la nivelul localităţii. Tinerii au continuat campania de ecologizare „Să redăm verdele” iniţiată în luna martie, ocazie cu care s-au curăţat şi ecologizat străzile din comună.  Acest proiect de responsabilitate socială are ca scop principal protejarea naturii.
     Totodată, activităţile din cadrul campaniei au continuat şi sâmbătă, 23 aprilie 2016, alături de reprezentanţi ai comunităţii.
     Acţiunea a fost organizată în cinstea zilei de 22 aprilie, desemnată de către ONU „Ziua Planetei Pământ”, şi s-a desfăşurat pe traseul Şos. Constanţei – Belazuri – Malul stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră.
     O educaţie şi o preocupare constantă în protejarea mediului reprezintă baza unui mediu curat în viitor. Administraţia publică locală încurajează tânăra generaţie în spiritul protecţiei mediului.

 

22.04.2016 -  Turneu Internaţional pentru echipele de rugby ale A.S. “Victoria” Cumpăna

Echipele Under 10 şi Under 12 ale Asociaţiei Sportive “Victoria” Cumpăna participă, în perioada 20 – 28 aprilie 2016, la Turneul Internaţional de la Castres, Franţa. Deplasarea se înscrie în cadrul Proiectului de dezvoltare a rugby-ului în comuna Cumpăna, “Sportul, un mod de viaţă la Cumpăna”, se înscrie în cadrul programului anual de finanţări nerambursabile din fondurile publice ale judeţului Constanţa pe anul 2016, în baza Legii nr. 350/2005.
     Proiectul se va derula în perioada aprilie – decembrie 2016 în două etape, având în vedere participarea echipelor de rugby Under 10 şi Under 12 atât la competiţiile naţionale, cât şi la cele internaţionale. Astfel, o primă etapă se va desfăşura prin participarea la Turneul Internaţional din Franţa, iar cea de-a doua se referă la participarea la Campionatul AMRB U12: 2016 – 2017 şi la Circuitul naţional de mini-rugby. Acest proiect îşi propune ca rugby-ul din Cumpăna să fie, în următorii ani, în sfera înaltei performanţe sportive şi să fie printre primii competitori ai rugby-ului la nivel judeţean de juniori.
     Asociaţia Sportivă “Victoria” Cumpăna, al cărei preşedinte executiv este doamna Mariana Gâju, s-a constituit în anul 2002. Scopul asociaţiei este organizarea de activităţi sportive pentru toţi locuitorii comunei Cumpăna, pe baza regulamentelor editate de Federaţiile de specialitate, de asociaţiile judeţene pe ramura de sport ale judeţului Constanţa, de către Direcţia de Tineret şi Sport a Judeţului Constanţa.
     Echipa de rugby a A.S. “Victoria” Cumpăna a fost înfiinţată în primăvara anului 2013, şi are, în momentul de faţă, un număr de 68 de copii legitimaţi. Secţia de rugby a asociaţiei are drept scop principal atragerea copiilor din mediul rural către sport, educarea lor în spiritul de echipă şi disciplină, obţinerea unor rezultate cât mai bune. Secţia rugby a asociaţiei “Victoria” Cumpăna are o echipă puternică din care fac parte numai copii cu calităţi în acest sport. Datorită muncii desăvârşite şi a dăruirii echipei şi a antrenorilor, Florin Băcioiu şi Orazacai Belghin, a condus-o pe aceasta pe drumul internaţional al mini-rugby-ului.
     Din palmaresul echipei amintim cele mai importante realizări:
Anul 2014:
- Campioni naţionali la categoria U10
- Cel mai bun jucător la nivel naţional, Pătru David
Anul 2015:
- Campioni naţionali la categoriile U10 şi U12
- Cel mai bun jucător la nivel naţional: Chelaru Andrei
- Locurile 7 şi 11 la Turneul internaţional de mini-rugby de la Frankfurt pentru Under 10 şi Under 12
- Locul I la Trofeul „Bucureşti”
- Locul I la Trofeul „Moldovei”
- Locul I la Trofeul „Braşovului”
- Locul I la Trofeul „Tomis – mini rugby”
- Locul al II-lea la Cupa „Mariana Lucescu”
     De asemenea, A.S. Victoria Cumpăna – mini rugby – s-a clasat pe prima poziţie în turul AMRB.
Antrenorul secţiei de rubgy din cadrul A.S. Victoria Cumpăna, Florin Băcioiu, a fost declarat “Antrenorul anului 2015” de Federaţia Română de Rugby şi de Consiliul local Cumpăna.

     Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Consiliului Judeţean Constanţa şi nu implică nicio responsabilitate din partea acestuia.

 

21.04.2016 -  cea de-a 8-a sedinta a Comisiei de Mediu (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor care se deruleaza la Bruxelles

Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana GAJU, participa la cea de-a 8-a sedinta a Comisiei de Mediu (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor, care se deruleaza la Bruxelles.
     Temele dezbatute in cadrul sedintei sunt:
- O strategie a UE privind încălzirea și răcirea globala,
- Aplicarea acordului global privind clima – o abordare teritorială
- Un plan de acțiune al UE pentru economia circular
- Dezbatere privind planificarea tematică ENVE: Promovarea unei economii circulare și o gestionare ambițioasă a deșeurilor
- Propuneri legislative de modificare a directivelor privind deșeurile

     Doamna primar este alaturi de dl Francesco Pigliaru - Președintele comisiei ENVE, președinte al regiunii Sardenia (Italia) si dl Bernard Soulage - Secretar General Adjunct al Asociației "Climate Chance"

 

15.04.2016 -  Punte de legătură între parteneri sociali pentru dezvoltarea serviciilor sociale din România şi Israel
Comuna Cumpăna gazda unei delegaţii oficiale a reprezentanţilor statului Israel şi a Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară

Primăria‬ şi Consiliul local al comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, vă informează că localitatea Cumpăna va fi vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 14.30, gazda unei delegaţii formată din reprezentanţi ai Statului Israel, care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei şi protecţiei copilului, a reprezentanţilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa, Vaslui şi Argeş, precum şi ai Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative din România.
     Deplasarea în judeţul Constanţa şi în comuna Cumpăna se înscrie în programul vizitei de lucru pe care Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România (FICE România) o organizează pentru această delegaţie în cadrul iniţiativei de a susţine cooperarea şi schimbul de experienţă cu alte ţări. Obiectivul principal al vizitei de lucru se referă la cunoaşterea rezultatelor şi înţelegerea bunelor practici referitoare la procesul de dezinstituţionalizare a copilului în cadrul sistemului de protecţie specială, a dezvoltării serviciilor alternative, precum şi a demersurilor ce au ca scop prevenirea separării copilului de familia sa.
     Delegaţia va avea prilejul de a vizita obiective reprezentative pentru desfăşurarea serviciilor sociale în comuna Cumpăna, dintre care amintim Cantina socială din cadrul Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva”, Centru de îngrijire copii „After School” şi Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală.
     Din componenţa delegaţiei fac parte dl. Petre Dinică, Directorul general al D.G.A.S.P.C. Constanţa, prof. Ionel Ştefănică Armeanu, Director General D.G.A.S.P.C. Vaslui, doamna Iuliana Matei, Director general adjunct D.G.A.S.P.C. Argeş, prof. Toma Mareş, reprezentant al F.I.C.E. România, iar invitaţii din Israel vor fi însoţiţi de domnul Inspector General Yossed Zaguri, Ministrul Educaţiei din Israel.
     Doamna primar Mariana Gâju, alături de funcţionari publici ai Serviciului de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Primăriei Cumpăna, vor participa vineri, cu începere de la ora 9.00, la Seminarul cu tema ”Instituţionalizarea – noutăţi şi efecte”, ce se desfăşoară la Hotel Bavaria Blu din Mamaia.
     Seminarul şi vizita de lucru din comuna Cumpăna se înscriu în programul pe care Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative (FICE) din România îl organizează pentru reprezentanţi ai autorităţilor şi ai serviciilor sociale din Statul Israel, în perioada 12 – 19 aprilie 2016. Scopul acestui eveniment este acela de a crea o punte de legătură între partenerii sociali de la nivel internaţional, interjudeţean şi local care să favorizeze dezvoltarea sub cele mai bune auspicii a sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului din România şi Israel.

 

14.04.2016 -  Incetarea mandatului diplomatic al Excelentei Sale, Su Yanwen, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanta

Pe data de 14 aprilie 2016, primarul comunei Cumpana, ec. Mariana GAJU, a participat la ceremonia de incheiere a mandatului diplomatic al Excelentei Sale, Su Yanwen, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanta.
     Doamna primar Mariana Gaju a transmis multumirile tuturor locuitorilor comunei Cumpana, pentru intreaga colaborare derulata pe parcursului mandatului, respectiv perioada 2012 - 2016.
     Cu sprijinul Excelentei Sale, domnul Su Yanwen, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanta, comuna Cumpana a incheiat in anul 2014 acordul de infratire cu localitatea Zhuanghang din districtul Fengxian, Shanghai.
     Suntem hotarati sa promovam in continuare aceasta prietenie si sa consolidam colaborarea pe toate planurile cu poporul chinez.

 

11.04.2016 -  Primarul şi viceprimarul oraşului Edremit din Turcia, în vizită de lucru la Cumpăna

Primăria şi Consiliul local Cumpăna, reprezentate legal de doamna primar, ec. Mariana Gâju, au fost astăzi, 11 aprilie 2016, gazdele unei delegaţii din oraşul Edremit, Turcia.
     Doamna primar, Mariana Gâju, alături de domnul viceprimar Florin Neagu, au primit cu deschidere vizita delegaţiei turceşti. Domnul Kamil Saka, primarul oraşului Edremit, judeţul Balikeser, împreună cu domnul Mehmet Ertaş, viceprimar, au sosit astăzi la Cumpăna într-o vizită de lucru, premergătoare semnării acordului de înfrăţire dintre cele două localităţi.
      Principalul obiectiv pe care îl are la bază acest parteneriat de înfrăţire îl reprezintă susţinerea, de către administraţia publică locală a oraşului Edremit, la nivelul Asociaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Turcă (TIKA) pentru finanţarea şi construirea unei creşe în comuna Cumpăna. Această investiţie, precum şi semnarea actului de înfrăţire cu oraşul Edremit, sunt susţinute de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, reprezentat de Consulul General, domnul Ali BOZÇALIŞKAN.

 

10.04.2016 -  800 de primari uniţi prin idealuri, prin limbă şi tricolor, uniţi în cuget şi-n simţiri, au participat la prima ediţie a Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova

Primăria şi Consiliul local Cumpăna au fost reprezentate duminică, 10 aprilie 2016, la Parlamentul României, de doamna primar, ec. Mariana Gâju, care a participat la prima ediţie a Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Grupul Parlamentar “Prietenii Unirii”, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Institutul Pentru Cultură şi Drepturi Europene şi a urmărit intensificarea relaţiilor economice şi culturale dintre comunităţile locale din Republica Moldova şi România, în special prin semnarea acordurilor de înfrăţire.
     Conferinţa, la care au participat 800 de primari din România şi Republica România, a avut scopul de a strânge relaţiile instituţionale prin realizarea unor înfrăţiri între localităţi de pe cele două maluri ale Prutului. Reprezentanţii comunităţilor locale au discutat despre oportunităţile de colaborare şi specificul proiectelor prin intermediul cărora pot fi obţinute finanţări nerambursabile (nu numai pentru localităţi de frontieră), despre cooperare transfrontalieră în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.
      Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a subliniat faptul că aceste parteneriate de înfrăţire nu pot decât să aducă beneficii comunităţilor, parteneriate trainice şi spornice, schimburi de experienţă între localităţi în domenii culturale, sociale şi de dezvoltare economică.
Totodată, doamna primar Mariana Gâju a dat citire celor mai importante puncte din cele 12 ale Declaraţiei Apel, adoptată în unanimitate, în 22 mai 2015 la Alba Iulia, la Adunarea generală a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova:
- art.2 - “Nutrim convingerea că anii ce vor mai fi până când nu va mai fi această vremelnică şi injustă separaţie în două state vor fi tot mai puţini, astfel încât unitatea noastră de acţiune să determine existenţa unui singur guvern care să ne conducă idealurile noastre şi ale copiilor noştri în aceeaşi Uniune Europeană şi în totalitate sub aceleaşi simboluri naţionale.”
- art. 9 – „Solicităm realizarea cât mai urgent cu putinţă a unei şedinţe comune a celor două Guverne la care să participe şi reprezentanţii Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova!”
- art. 12 – „Indiferent de voinţa arbitrară şi interesele meschine ale unora sau altora, noi, ca cei mai legitimi reprezentanţi ai cetăţenilor din colectivităţile locale, reuniţi în Adunarea generală a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova, ne considerăm ceea ce în realitatea şi de veacuri şi suntem, fraţi şi surori, uniţi prin idealuri, uniţi prin limbă şi tricolor, uniţi în cuget şi-n simţiri!”
     În finalul alocuţiunii susţinute în cadrul conferinţei, doamna primar Mariana Gâju, prim vice-preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, a solicitat reprezentanţilor Parlamentului prezenţi în sală modificări legislative privind desfăşurarea acestor activităţi, pentru că noi, românii, administraţia publică locală din România, nu putem realiza sarcina fără resursă financiară alocată.
     La Conferinţa Reprezentanţilor Comunităţilor Locale, judeţul Constanţa a fost reprezentat de primarii comunelor Horia, Siliştea, Gârliciu, Lumina şi Cumpăna, care se vor înfrăţi cu localităţi din Republica Moldova.

 

09.04.2016 -  Locul al doilea pentru echipa de rugby a Liceului „Nicolae Dumitrescu“

Sala de Sport „Elena Frâncu“ din Cumpăna a găzduit sambata, 10 aprilie 2016, competiţia Olimpiada Natională a Sportului Scolar - S-rugby mixt, faza judeteană. Echipa de rugby mixt a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ din Cumpăna, pregatită de prof. Nicolae Dinculescu si prof. Florin Băcioiu, s-a clasat pe locul al doilea.
    La eveniment a participat si viceprimarul comunei Cumpăna, dl Neagu Florin, care i-a felicitat pe elevi și le-a urat mult succes in competitiile viitoare.
Podiumul a arătat astfel :
Locul 1 - Ghindaresti
Locul 2 - Cumpăna
Locul 3 - Năvodari

 

08.04.2016 -  Comuna Cumpăna, gazdă pentru Caravana SEPHAR care oferă analize gratuite

Primăria‬ şi Consiliul local al comunei Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, vă informează că localitatea Cumpăna este inclusă în cadrul „Studiului Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România SEPHAR III”, realizat de către Ministerul Sănătăţii, împreună cu Societatea Română de Hipertensiune (SRH), studiu menit să evalueze riscul cardiovascular total al populaţiei adulte a României.
     Astfel, o caravană medicală (SEPHAR BUS - autobuz special dotat pentru studii medicale) va poposi în comuna Cumpăna, iar vineri, 8 aprilie 2016, începând cu ora 8.30, se vor efectua investigaţii medicale unui număr de 30 de persoane selectate anterior. Caravana va reveni în data de 12 aprilie 2016, pentru finalizarea investigaţiilor. Aceasta va fi plasată lângă sediul Centrului Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală, situat în centrul comunei.
     Studiul se desfăşoară în perioada 15 februarie – 25 aprilie 2016 pe tot teritoriul României şi este efectuat de către personal medical (medici şi asistente medicale), desemnat de către Societatea Română de Hipertensiune. Caravana are în componenţă 3 medici şi 3 asistente.
     Persoanele selectate de către organizatori - Societatea Română de Hipertensiune - prin intermediul biroului naţional de evidenţa populaţiei, şi care au primit o scrisoare de informare, vor fi investigaţi GRATUIT prin analize de sânge şi urină uzuale, precum şi alte investigaţii medicale (electrocardiogramă, ecocardiografie, Doppler, etc.). Reprezentanţii SRH fac cunoscut faptul că în cadrul acestei caravane nu se utilizează medicamente şi nu se efectuează „experimente”.
     La solicitarea Primăriei Cumpăna, în cadrul parteneriatului semnat între Administraţia publică locală şi Societatea Română de Hipertensiune, pentru a marca data de 8 aprilie când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Romilor, în cadrul acestei caravane, pe lângă persoanele selectate pentru efectuarea investigaţiilor, se vor realiza analizele specificate anterior şi unui număr de localnici, aparţinând populaţiei de etnie romă. De asemenea, locuitorii comunei se pot adresa pentru efectuarea de investigaţii gratuite, însă coordonatorii caravanei vor fi cei care vor face selecţia acestora, în funcţie de gen şi vârstă.
     Facem precizarea că Primăria şi Consiliul local Cumpăna asigură, în cadrul parteneriatului, autorizarea necesară amplasării caravanei medicale SEPHAR BUS în comună şi distribuirea de materiale informative privind studiul, fără a avea nicio implicare în selecţia persoanelor ce vor fi supuse investigaţiilor medicale. Acest lucru revine exclusiv reprezentanţilor SRH.

 

26 - 27.03.2016 -  Seri de film şi spectacole de teatru pentru tinerii din Cumpăna!

La iniţiativa reprezentanţilor Asociaţia „Cumpăna Tinerilor”, în parteneriat cu Primăria Cumpăna, cu Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor şi cu Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada” Constanţa, sâmbătă, 26 martie 2016, a debutat seara tinerilor cinefili din localitate.
     Pentru început, tinerii au vizionat în sala mare a Căminului cultural din Cumpăna, „Constanța. A Dancing City”, un proiect artistic multidisciplinar de video-dans, un portret subiectiv al orașului ce propune publicului larg un periplu inedit prin care să (re)descopere locuri neconvenționale sau prea cunoscute printr-o privire artistică ce îmbină dansul, regia, muzica, montajul, lumina. „Constanţa. A Dancing City” este un film-atmosferă; oraș-port, oraș-plajă, între citadin și dealuri aride, istorie milenară, trecut recent și prezent, multietnic, multicultural, multe stiluri de dans, toate astea împachetate într-un scurtmetraj artistic realizat de Carmen Lidia Vidu, producător Iulia Pană. În continuare, tinerii prezenţi la Căminul cultural au putut viziona un film de box-office, de care au fost foarte încântaţi.
    ‪ Dan‬ Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, prezent la deschidere, vine în întâmpinarea tinerilor şi îi susţine în iniţiativa pe care au avut-o, urmând ca acest proiect să se deruleze şi în săptămânile ce urmează, dar mai ales în săptămâna „Şcoala altfel”, când se vor difuza filme educative, pentru elevii liceului din Cumpăna.
     Totodată, duminică, 27 martie 2016, începând cu ora 17.00, tinerii au continuat activităţile cultural-educative cu vizionarea spectacolului de teatru „Eu şi mama, în oglindă”, ce se derulează sub iniţiativa „Semicercul artei”. 16 tineri, cu vârste între 16 şi 21 de ani, elevi ai Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța, studenți și alți adolescenți pasionați de artă, sunt protagoniştii acestui spectacol, pus în scenă de designerul vestimentar Laura Macovei.
     Victor Mitală, preşedintele Asociaţiei „Cumpăna Tinerilor”, a precizat că tinerii din localitate sunt dornici să vizioneze filme sau piese de teatru, alături de prietenii şi colegii lor. Cu această ocazie, tinerii au mulţumit tuturor celor care îi susţin şi îi încurajează în realizarea acestor activităţi cultural-educative.

 

23.03.2016 -  Prezentarea raportului anual pe 2015 privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna

Primăria‬ comunei Cumpăna, reprezentată legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, a organizat ieri, 23 martie 2016, o dezbatere publică având ca temă principală „Prezentarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna”.
     La evenimentul ce s-a desfăşurat în sala mare a Căminului Cultural din localitate au fost prezenţi cetăţeni, locuitori ai comunei, agenţi economici, dar şi invitaţi din partea autorităţilor locale judeţene, dintre care amintim: din partea Consiliului Judeţean Constanţa, doamna Mariana Belu – Secretarul judeţului, din partea Instituţiei Prefectului, domnul Radu Suceveanu – Jurist, din partea Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, domnul Luigi Fraico şi doamna Carmen Grigor. Doamna primar Mariana Gâju a prezentat raportul de activitate pe anul 2015 alături de domnul viceprimar Florin Neagu, de domnul secretar Sorin Daniel Nicolae, de cei 17 consilieri ai Consiliului local şi de funcţionari publici ai Primăriei Cumpăna.
     Acest raport anual cumulează rapoartele de activitate pe anul 2015 ale Compartimentelor funcţionale din cadrul aparatului de specialitate al Primarului comunei Cumpăna, evidenţiind cu precădere obiectivele de activitate specifice, modul de atingere a acestora, respectiv aducerea la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Local şi a dispoziţiilor emise de Primar.
     Misiunea Primăriei comunei Cumpăna este asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi oferirea unor servicii publice locale de calitate, realizate în condiţii de eficienţă, într-un mod echitabil, transparent şi legal.
     În cadrul prezentării raportului, doamna primar Mariana Gâju a subliniat următoarele: “Aşa cum am încercat în fiecare an, acest raport nu vreau să reprezinte doar un act administrativ impersonal, ci să fie un instrument de informare a cetăţenilor cu privire la modul şi eficienţa rezolvării treburilor publice, a acţiunilor întreprinse pentru realizarea strategiilor, a modului de îndeplinire a obiectivelor propuse pe principalele domenii de activitate, manifestându-mi, încă odată, deschiderea şi transparenţa faţă de cetăţean, încercând să îmbunătăţim în fiecare an calitatea şi eficienţa muncii noastre.”
      “Consider că datele prezentate în raport pot oferi cetăţenilor o imagine generală asupra activităţii noastre în anul care a trecut, asupra modului şi eficienţei rezolvării problemelor comunităţii locale, a mai precizat doamna primar. “Ca primar al tuturor cetăţenilor comunei, doresc încă o dată să declar disponibilitatea instituţiei pe care o reprezint de a fi un partener viabil şi serios de dialog cu locuitorii în slujba cărora se desfăşoară întreaga noastră activitate, pentru ca numai printr-un act administrativ transparent putem crea împreuna un viitor durabil.”
     Ca o concluzie a prezentării raportului de activitate pe anul 2015, doamna primar Mariana Gâju, a subliniat următoarele: “Ne propunem să fim un reper al eficienţei, coerenţei actului decizional şi transparenţei administrative, să susţinem crearea unei comunităţi active şi dinamice, să atragem investiţii şi să generăm proiecte de importanţă strategică pentru comună şi cetăţeni, şi toate acestea să conducă la creşterea calităţii vieţii în comuna Cumpăna. Prin intermediul prezentului raport, precum şi prin numeroasele acţiuni întreprinse pe parcursul mandatului meu, am dovedit că ne dorim o comunicare deschisă şi transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între Primăria comunei Cumpăna şi cetăţeni. Strategia de dezvoltare a comunei Cumpăna pentru următorii ani cuprinde măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă şi sprijinirea investiţiilor, dezvoltarea educaţiei şi protecţia socială, dezvoltarea infrastructurii utilitare”, a adăugat la finalul prezentării doamna primar Mariana Gâju.

 

23.03.2016 -  Ambulanţă la dispoziţia cumpănenilor

Începând‬ cu data de 22.03.2016, în cadrul Centrului Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală Cumpăna, va funcţiona Serviciul privat de ambulanţă “GMC Medical Services”, care va deservi populaţia comunei Cumpăna, conform legilor în vigoare. Acest lucru se va realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Cumpăna şi Serviciul privat de ambulanţă “GMC Medical Services”, în beneficiul populaţiei care are nevoie de acest serviciu.
     Ca şi informaţie suplimentară, Coordonatorul serviciului privat de ambulanţă ne-a făcut precizarea că populaţia din localitate poate solicita o ambulanţă în cazul deplasării la un spital din ţară (situat de exemplu la Bucureşti), prin transmiterea unei solicitări scrise, în nume propriu, către Casa judeţeană de asigurări de sănătate Constanţa, depuse cu câteva zile înainte de deplasare.
     Totodată, trebuie reţinut aspectul că locuitorii pot apela în continuare la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, pentru că acest serviciu privat de ambulanţă care vine în sprijinul cumpănenilor, prin parteneriatul încheiat cu Primăria Cumpăna, nu se substituie Serviciului unic de urgenţă, ci vine în completarea acestuia, pentru binele şi sănătatea locuitorilor comunei.
     Serviciul privat de ambulanţă “GMC Medical Services” va asigura 4 ambulanţe de tip A1 (adică transport medical neasistat) şi 1 ambulanţă de tip B1 (adică transport medical asistat, cu medic şi asistentă medicală). Serviciul privat de ambulanţă poate onora transporturi medicale asistate şi neasistate ale cazurilor care nu necesită apelarea sistemului de urgenţă 112. Accesarea acestui serviciu se poate face la următoarele numere de telefon: 0760 665101 şi 0786 230060 – coordonator “GMC Medical Services”.

 

15.03.2016 -  Creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a localităţii Cumpăna

Pentru respectarea strategiei Enel Distribuţie Dobrogea, cu privire la dezvoltarea, modernizarea şi sistematizarea instalaţiilor electrice, având ca scop funcţionarea acestora în condiţii de siguranţă şi securitate care să permită distribuţia şi furnizarea energiei electrice la nivel de calitate, se realizează în prezent o linie electrică subterană între staţia 110/20 Petrol Sud şi localitatea Cumpăna.

 

14.03.2016 -  Inspectorul SPAS Cumpăna, Marcela Avram, a obţinut Premiul “Asistentul social în domeniul combaterii discriminării/minorităţi”

Ieri, 14 martie 2016, s-a desfăşurat la la Ateneul Român „GALA NAŢIONALĂ A EXCELENŢEI ÎN ASISTENŢĂ SOCIALĂ”.
     În cadrul Galei sunt premiați, alături de jurnaliştii şi politicienii cei mai activi în susținerea cauzelor sociale, și cei mai buni asistenți sociali din diverse domenii.
     Inspectorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Cumpăna, dna Marcela Avram a primit Premiul "Asistentul social în domeniul combaterii discriminării/minorităţi"
‪     Primaria‬ Cumpăna, este reprezentată la acest eveniment de către doamna primar ec. Mariana Gâju, însoţită de către doamnele inspector Zamfir Simona, Avram Marcela, Bumb Cristina, Sporea Maria şi Stoica Florina.
      Evenimentul a fost prezentat de Andreea Marin şi s-a bucurat de prezenţa artiştilor Alexandru Tomescu care va susține un recital de vioară, Danielei Nane şi formaţiei Proconsul. Pentru cele 18 categorii ce urmează să fie premiate azi, 14 martie, au fost nominalizate 1026 de persoane din întreaga ţară, de la asistenți sociali până la ziarişti și politicieni.

 

10.03.2016 -  “INVESTITORI CHINEZI INTERESATI DE COMUNA CUMPANA”

Astazi 10 martie 2016, comuna Cumpana a fost gazda Excelentei Sale, dl SU Yanwen Consulul General al Chinei la Constanta.
     In cadrul intrevederii, Excelenta Sa a transmis primarului comunei Cumpana, doamna Mariana GAJU intentia investitorilor chinezi de a implementa proiecte de investitii pe teritoriul comunei Cumpana, la indrumarea Asociatiei Oamenilor de Afaceri Chinezi.
     Excelenta Sa, dl SU Yanwen i-a inmanat primarului comunei Cumpana diploma de excelenta pentru contributia insemnata adusa la dezvoltarea relatiilor de colaborare si prietenie dintre China si Romania.
     Comuna Cumpana a dezvoltat de-a lungul timpului relatii de colaborare cu diverse institutii si asociatii chineze, a primit vizita mai multor oficialitati chineze, printre care enumeram cateva evenimente.
     Relatiile de colaborare si prietenie dintre comuna Cumpana si poporul chinez au debutat inca din anul 1978, cand Excelenta Sa, dl Hua Guofeng - Presedintele Republicii Populare Chineze a vizitat Cooperativa Agricola din comuna Cumpana.
     Ulterior, acestea au fost consolidate, prin numeroase actiuni comune desfasurate de catre administratia publica locala Cumpana in parteneriat cu Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanta si Asociaţia de Prietenie România - China, Filiala Constanţa.
     Urmare a acestor actiuni, investitorii chinezi doresc sa implementeze proiecte ce vizeaza dezvoltarea unei industrii moderne, prin obiective de investitii precum: fabrica de procesare a carnii (porcine, ovine, bovine), fabrica crestere pui si procesare a carnii de pasare, fabrica productie ulei alimentar (ulei de floarea soarelui, ulei de rapita), precum si alte obiective pe care investitorii chinezi doresc sa le dezvolte.

 

08.03.2016 -  Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită la Cumpăna

Ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul local Cumpăna au pregătit surprize de Ziua Internaţională a Femeii. Doamnele şi domnişoarele comunei şi invitatele acestora au primit în dar o petrecere presărată cu momente artistice. Evenimentul a avut loc duminică, 6 martie 2016, în sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna, organizatorii sperând ca această zi să fie un prilej de bucurie pentru femei, ca acestea să simtă mai puţin apăsarea grijilor, să îşi umple gândurile şi sufletul de căldura primăverii.
     Voia bună şi antrenul au fost susţinute de Formaţia „Sea Band” din Constanţa şi de Ansamblul folcloric „Româncuţa” din Cumpăna, alături de un meniu adecvat acestei zile festive.
     Tot cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, în perioada 8 – 11 martie 2016, Primăria comunei Cumpăna găzduieşte o expoziție cu vânzare de produse hand-made, pictură pe pânză, pictură pe sticlă și goblen. Obiectele sunt create cu multă îndemânare, imaginație și cu talent de către două doamne cumpănence, Loredana Salomia şi Iancu Elena.

 

27.02.2016 -  Liceul „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, primul loc la S-Rugby Mixt

Sala de Sport “Elena Frîncu” din Cumpăna, a găzduit sâmbătă, 27 februarie 2016, competiţia “Olimpiada Gimnaziilor, ediţia 2015 – 2016, faza judeţeană la S-Rugby Mixt”, competiţie organizată de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
     La eveniment au participat peste 50 de copii şi tineri din liceele judeţului Constanta. ‪Echipa‬ Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, pregătită de prof. Dinculescu Nicolae şi prof. Băcioiu Florin, s-a clasat pe primul loc, obţinând astfel posibilitatea de a merge în faza superioară.
     ‪Primarul‬ comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, şi viceprimarul Neagu Florin au ţinut să felicite personal echipa Liceului „Nicolae Dumitrescu" şi să le ureze succes în faza următoare.

 

26.02.2016 - Vizita unei delegaţii de primari şi specialişti din Raionul Căuşeni, Republica Moldova, la Cumpăna

În vederea aprofundării relaţiilor de înfrăţire încheiate cu localităţi din Republica Moldova, Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România a fost vineri, 26 februarie 2016, gazda unei delegaţii de primari şi specialişti ai Consiliului Raional Căuşeni, însoţiţi de reprezentanţi ai Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina – Filiala Constanţa.
     Din delegaţie au făcut parte Grigore REPESCIUC - Primarul oraşului Căuşeni, Vlad GÂRĂ – Preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Basarabia, Alexandru COJOCARU – director Spitalul Raional Căuşeni, Ion NOVAC – primarul satului Sălcuța, Vladimir CUCEREAVÎI – primarul satului Taraclia, Elena EŞANU - primarul comunei Coşcalia, precum şi consilieri locali și experţi din Consiliul Raional Căuşeni.
     Asociaţia ProBasarabia și Bucovina - Filiala Constanţa a fost reprezentată de Cezar PÂNZARU în calitate de preşedinte şi Eugen GOLUB – membru.
Evenimentul s-a desfăşurat vineri, 26.02.2016, la sediul Filialei Judeţene Constanţa a ACoR, situat în comuna Cumpăna, şos. Constanţei nr.132.
     Întâlnirea s-a bucurat de binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei Sale, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Program
Vizita delegaţiei din Raionul Căuşeni – Republica Moldova şi a
Asociaţiei ProBasarabia şi Bucovina – Filiala Constanţa
26 februarie 2016


Ora 11.30 – 12.00 – sosirea invitaţilor (Sala de şedinte din cadrul Primăriei Cumpăna)

Ora 12.00 – 13.00 – dezbatere cu tema “Promovarea şi stimularea înfrăţirii între localităţi, promovarea valorilor umane”. Donaţie de cărţi româneşti pentru copiii şi tinerii din Republica Moldova, Raionul Căuşeni.

Ora 13.00 – 14.00 – vizita la principalele obiective de investiţii din localitatea Cumpăna:

- Liceul Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”
- Sala de Sport “Elena Frîncu”
- Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală
- After School
- Laboratorul de turism din cadrul anexei Liceului Tehnologic “N. Dumitrescu”
- Casa de Cultură

Ora 14.00 – 15.00 – Concluzii – sala de şedinţe din cadrul Casei de Cultură Cumpăna.

 

24.02.2016 -  De Dragobete, Iubeşte Româneşte la Cumpăna

Pentru că sunt buni români, locuitorii comunei Cumpăna nu au putut lăsa nesărbătorită această zi. Miercuri, 24 februarie 2016, Casa de Cultură din localitate a găzduit un frumos spectacol artistic, intitulat “De Dragobete, Iubeşte Româneşte”.
     Pentru că dragostea nu are vârstă, în sală s-au aflat numeroşi oameni de toate vârstele. Pe scena căminului au evoluat Ansamblurile „Româncuţa”, „Muguraşii Cumpenei” şi "Speranţa", Şcoala de dans Laura Bogorodea, Şcoala de balet „Nicolae Spirescu”, alături de soliştii Cătălin Câmpanu şi Ştefania Luzinschi.
     Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, nu a putut participa la acest spectacol, însă a ţinut să adreseze un mesaj cumpănenilor, transmiţându-le
în direct, prin telefon, de la Bruxelles, că le doreşte să fie iubiţi şi să iubească româneşte.
     "Locuitorii comunei Cumpăna sunt buni români, care respectă cu sfinţenie tradiţiile româneşti. De aceea, această sărbătoare, la fel ca şi alte evenimente, este bine primită de localnici. Am organizat această petrecere pentru a reaminti tinerilor de origini. Potrivit tradiţiei, Dragobetele inspiră femeilor şi fetelor încredere şi dragoste curată şi le ajută să-şi găsească ursitul", a declarat şi viceprimarul Neagu Florin.
     De Dragobete, cuplurile tinere şi vârstnice se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi, pentru a omagia perpetuarea vieţii pe pământ, pentru păstrarea vie a dragostei unul faţă de celălalt şi a dragostei faţă de semeni. Suntem convinşi că, indiferent de vârstă, sufletul rămâne veşnic tânăr şi îndrăgostit, motiv pentru care locuitorii comunei Cumpăna au fost alături de noi pentru a sărbători împreună dragostea, cel mai sublim sentiment al omului.
    Evenimentul s-a încheiat cu o horă a prieteniei în care s-au prins toţi cei prezenţi în sala de spectacol.

 

21-24.02.2016 -  Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, participă la cea de-a XIX-a Adunare Generală a Asociației Comunelor din România

În‬ perioada 21 – 24 februarie 2016, primarul comunei Cumpăna, dna Mariana Gâju, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România, participă la cea de-a XIX-a Adunare Generală a Asociației Comunelor din România, ce are loc la Hotelul RIN GRAND din București.
     ‪‎La‬ acest important eveniment participă Prim-ministrul României, Dacian CIOLOȘ, miniștri ai Guvernului României, președintele Comitetului Regiunilor, Markku MARKKULA, ambasadori acreditați la București, precum și delegații ale asociațiilor, din țară și din străinătate, cu care ACoR este parteneră.
     Premierul Dacian Cioloș a participat astăzi, 22 februarie, la cea de-a XIX-a sesiune a ACoR, și a abordat, în discursul său, trei probleme majore ale administrației publice locale, plus o serie de posibile soluții, cu mai multe variante.
     Fragmentarea administrației publice locale, coordonarea diferitelor programe și lipsa de resurse financiare suficiente sunt cele trei aspecte despre care a vorbit primul ministru.

 

19.02.2016 -  Eveniment de inaugurare a Atelierului de creaţie, croitorie şi ţesătorie manuală din Cumpăna

Primăria şi Consiliul local Cumpăna, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România şi Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, au inaugurat vineri, 19 februarie 2016, un atelier de creaţie, croitorie şi ţesătorie manuală.
     Atelierul de creaţie de la Cumpăna a fost dotat cu maşini performante de tricotat, maşini de cusut şi brodat, războaie de ţesut şi mobilier adecvat, precum şi materie primă pentru realizarea de produse finite specifice, în cadrul Proiectului “Made in rural”, ce s-a derulat la Cumpăna în perioada martie 2014 – decembrie 2015, în beneficiul persoanelor din mediul rural. În cadrul acestui proiect s-au desfăşurat cursuri gratuite de formare profesională în ţesătorie manuală, competenţe antreprenoriale şi de lucrător în pensiune turistică pentru 84 de persoane din localitate.
     Atelierul de creaţie, croitorie şi ţesătorie manuală este situat în incinta Centrului After School, situat în Cumpăna, aleea Taberei nr. 19B.

 

02.02.2016 -  ACoR la ședința grupului de lucru interministerial

Astăzi, 2 februarie 2016, în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a avut loc ședința grupului de lucru interministerial, prezidat de doamna ministru Claudia-Ana COSTEA.
   Tema întâlnirii de astăzi a fost elaborarea proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
   La întrunire au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și ai Ministerului Justiției, precum și reprezentanți ai Confederațiilor Sindicale(dl Vasile MARICA și dl Bogdan HOSU) și a structurilor associative de la nivel național: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR), Asociația Comunelor din România (ACoR).
   Asociația Comunelor din România a fost reprezentată de doamna Mariana GÂJU – primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, în calitate de prim–vicepreședinte al ACoR, dl Nicolae PANDEA – primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași – președintele Filialei Județene Călărași a ACoR și dl Cătălin Constantin – expert în cadrul ACoR.
   Doamna Mariana GÂJU, prim-vicepreședintele ACoR a susținut creșterea salariilor tuturor categoriilor de angajați din cadrul administrației publice locale, precum și corelarea prevederilor Legii nr.284/2010 cu toate actele normative intrate în vigoare de la acea data până în prezent.
Totodată, a susținut revenirea la remunerarea aleșilor locali cu salariu și nu cu indemnizație, acordarea sporului pentru vechimea în muncă, precum și acordarea sporului pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană pentru aleșii locali.
   Domnul Nicolae PANDEA, președintele Filialei Județene Călărași a ACoR, a prezentat documente justificative privind salariile încasate de funcționarii publici din câteva primării de comună, susținând faptul că prevederile Legii nr. 284/2010 nu s-au aplicat deloc de la apariția acesteia.
   Doamna ministru Claudia-Ana COSTEA a solicitat fiecărei structuri asociative participante la întrunire să înainteze până la data de 5 februarie 2016, către Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, propuneri privind criteriile de perfonmanță avute în vedere la promovarea personalului bugetar, pe baza cărora se vor stabili grilele de salarizare.

 

28-31.01.2016 -  Doamna primar Mariana Gâju participă la Adunarea Generală a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova

Doamna Mariana GÂJU, preşedintele Filialei Județene Constanța a Asociației Comunelor din România, prim vicepreședinte al Asociației Comunelor din România şi preşedintele Ligii Femeilor din România, participă la Adunarea Generală a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 28 – 31 ianuarie 2016. Manifestarea va fi dedicată aniversării a 5 ani de la fondarea CALM şi semnării acordului cu Asociaţia Comunelor din România.
     Prima parte a lucrărilor va fi rezervată discursurilor din partea oficialităţilor şi invitaţilor, iar a doua parte va fi organizată o conferinţă ce va avea ca temă – Migraţia.
     De asemenea, organizatorii doresc ca în cadrul acestui eveniment să planifice o şedinţă comună cu primarii din România şi preşedinţii filialelor CALM (Congresul Autorităţilor Locale din Moldova).
     Temele de discuţie au în vedere cunoaşterea reciprocă în vederea organizării de întâlniri şi încheierea unor acorduri de înfrăţire, având în vedere că începând din primăvara anului 2016 urmează a se activa programul transfrontalier România – Republica Moldova, pentru o perioadă de 3 ani.
     Din partea Asociației Comunelor din România participă dl. Emil Drăghici, preşedinte, dl. Sergiu Ţâra, preşedinte executiv, dna Mariana Gâju, prim vicepreşedinte, alături de dl. Mihai Soare, primarul comunei Siliştea, judeţul Constanţa, şi de primari din judeţele Iaşi, Vrancea, Bacău, Ialomiţa şi Călăraşi.

 

26.01.2016 -  “O CĂLĂTORIE CU SURPRIZE” pentru elevii claselor pregătitoare

Peste 150 de elevi ai claselor pregătitoare din cadrul Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna au primit în dar din partea Primăriei şi Consiliului local Cumpăna, prin grija doamnei primar Mariana Gâju, şi a viceprimarului Neagu Florin, un frumos spectacol de teatru pentru copii, care s-a derulat în sala mare a Casei de cultură Cumpăna. Spectacolul a fost oferit gratuit prin intermediul parteneriatului dintre Primărie şi Teatrul pentru copii şi tineret “Căluţul de mare” din Constanţa.
‪‎     ”O‬ CĂLĂTORIE CU SURPRIZE”, un spectacol interactiv realizat în regia Anetei Forna Christu, a oferit micuţilor spectatori posibilitatea de a se simţi foarte importanţi în creaţia artistică.
‪‎     Un‬ geamantan vechi inspiră un actor să devină magician. Cu ajutorul unei formule magice oferită de înşişi spectatorii prezenţi, se naşte o călătorie plină de surprize în minunata lume a fanteziei. Păpuşi, ursuleţi, căluţi, purceluşi, maimuţe, ciori şi ieduţi au fost însoţiţi de spectatori în mod direct, prin dialogul cu actorii.
     Copiii au fost însoţiţi de cadre didactice şi de părinţi şi toată lumea a fost foarte încântată de spectacol. 

 

25.01.2016 -  La Cumpăna, Marea maestră internaţională a şahului este omagiată cu respect

Elisabeta Polihroniade a murit la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă. La Cumpăna, toţi cei prezenţi la manifestările legate de Ziua Unirii Principatelor Române au ţinut un moment de reculegere în semn de omagiu pentru cea care a fost regina şahului românesc.
     Astăzi, 25 ianuarie, şi mâine, 26 ianuarie 2016, în sediile Primăriei Cumpăna şi ale Liceului tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, la iniţiativa doamnei primar, ec. Mariana Gâju, a fost organizat câte un spaţiu de comemorare a celei care a fost unul din cei mai mari şahişti ai lumii. Totodată, mâine, Preşedintele Federaţiei de Şah – Constanţa, dl. Claudiu Iordache, va depune Bucureşti o coroană de flori din partea Primăriei Cumpăna şi a echipei de şah a Liceului tehnologic “Nicolae Dumitrescu”.
      Dorim să amintim faptul că în luna martie a anului 2014, la Cumpăna a avut loc Campionatul Naţional Şcolar de Şah “Elisabeta Polihroniade”, la care marea maestră şi campioană a sportului minţii a fost invitat de onoare.
     Doamna şahului românesc s-a numărat printre cei mai mari şahişti ai lumii. De-a lungul carierei, Elisabeta Polihroniade a câştigat 9 medalii olimpice şi şi-a trecut în palmares de 7 ori titlul de campioană a României. Din palmaresul maestrei amintim: 9 medalii olimpice ca jucătoare, 18 participări la Olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internaţional), 7 titluri de Campioană a României, Ordinul Meritul Sportiv (1967), Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), Şahist Român în Cartea de Aur a FIDE – Federaţia Internaţională de Şah.
     Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. În ultimele câteva decenii a militat pentru popularizarea şahului în ţara noastră şi pentru introducerea sa în şcoli.
     Dumnezeu s-o odihnească în pace!

 

24.01.2016 -  Manifestări prilejuite de aniversarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor

Cu‬ prilejul aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. primarul Mariana Gâju, au organizat mai multe manifestări, care au debutat duminică, 24 ianuarie 2016, la Monumentele Eroilor din localitate, acolo unde s-au depus coroane de flori.
    Manifestarea a continuat cu un spectacol de excepţie, pregătit de preşcolarii grădiniţelor “Florilor” şi “Sf. Maria”, coordonaţi de către doamnele educator Crina Pleşcan, Luca Monica şi Nicoleta Timofte.
     Elevii Liceului “Nicolae Dumitrescu”, pregătiţi de către doamnele prof. de istorie Verişan Ofelia şi Tănase Georgeta, au prezentat un montaj literar-artistic dedicat Unirii Principatelor Române, iar corul liceului, condus de către dna prof. Ghita Elena, a interpretat două cântece patriotice.
Membrii Ansamblului folcloric “Muguraşii Cumpenei” au încheiat spectacolul cu un frumos moment artistic, apoi toţi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.
‪      Primarul‬ comunei Cumpăna, ec Mariana Gâju, doreşte sa mulţumească din tot sufletul, elevilor, cadrelor didactice care i-au coordonat pe aceşti copii minunaţi şi tuturor celor care au fost prezenţi la această frumoasă manifestare.
       Cu prilejul aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, cei doi veterani de război ai comunei, dl. Ion Ceapă (99 ani) şi dl. Gheorghe Crăciun (94 ani) au primit Diploma de excelenţă din partea Consiliului local.
      “Noi, cumpănenii, ştim să sărbătorim această mare zi, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec Mariana Gâju. Astăzi, aici, spunem că Unirea este cheia succesului. Pentru asta, avem datoria să-i cinstim pe veteranii de război ai comunei noastre. Cei 157 de ani care au trecut de la Unire ne-au arătat care este distanţa de la efort la recompensă. Faptele eroilor noştri sunt cele care ne permit să fim ceea ce suntem astăzi. Lupta românilor din toate timpurile a fost dusă pentru noi, cei care suntem acum aici, pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşita lor, la fel cum mâine sperăm să se bucure copiii noştri de reuşitele noastre.”

 

15.01.2016 -  Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" Cumpăna, au marcat deschiderea programului activităţilor culturale ale anului 2016, prin evenimentul de omagiere a marelui poet naţional Mihai Eminescu de Ziua Culturii Naţionale.
   Vineri, 15 ianuarie 2016, s-au celebrat 166 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi 6 ani de la marcarea Zilei Culturii Naţionale. Activitatea s-a desfăşurat în sala mare a Casei de Cultură din Cumpăna, sub titulatura „Dor de Eminescu”.
   Elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu", sub îndrumarea prof. Corina Alina Sîrbu şi a prof. Marian Vintilă, l-au omagiat pe marele poet naţional prin momente literar-artistice ce au cuprins recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor şi poeziilor lui Eminescu, dans tematic, precum şi printr-o expoziţie de desene pe teme eminesciene. Istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă Constanţa, a deschis evenimentul dedicat marelui poet naţional, la care au fost prezenţi scriitori şi oameni de cultură, poeta Guner Akmolla şi prozatorul Tudor Costache - membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, poeta Iulia Pană, membră a Uniunii Scriitorilor din România, dna prof. dr. Corina Apostoleanu, Directorul Bibliotecii judeţene „I.N. Roman” Constanţa, dl. Ştefan Pleşoianu, Coordonator metodic Biblionet, Biblioteca judeţeană „I.N. Roman”, dna ec. Mariana Gâju, Primarul comunei Cumpăna şi dl. Florina Neagu, Viceprimar.

 

07.01.2016 -  Patru copii din centre de plasament, botezați la Cumpăna, de Sf. Ioan Botezătoru

Cu prilejul Sfintei Sărbători „Soborul Sf. Ioan Botezătorul”, la iniţiativa Primăriei şi Consiliului local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, şi în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, 4 copii din asistenţă maternală au primit taina sfântului botez.
     Ionuţ, Sebastian, Liviu, Sidonia şi Daniela Alexandra sunt cei patru bebeluşi aflaţi în asistenţă maternală, care au primit astăzi Taina Sfântului Botez în Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Cumpăna.
     „Mulţumim bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru că ne ţine sănătoşi şi ne ajută în tot ce facem. Iubiţi naşi, aţi devenit părinţii spirituali pentru aceşti copilaşi, de care trebuie să aveţi grijă. Vă doresc multă sănătate şi o viaţă plină de bucurie şi credinţă", a transmis viceprimarul Neagu Florin, cel care, la finalul slujbei de Botez, le-a dăruit copiilor câte o icoană cu Sfântul Ioan.
     Până în, prezent Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în parteneriat cu Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au reuşit să încreştineze peste 500 de copii, aflaţi sub protecţie socială.

 > > VEZI PAGINA 2


 

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Viata Asociativa & Relatii Internationale | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, adobe reader :.

2008 © Primaria comunei Cumpăna.
   v2.0   Toate drepturile rezervate.
  .: un produs PULS MEDIA COM :.