Primaria comunei Cumpăna:

Sos. Constantei nr. 132, cp. 907105

Telefon: +40/241/730788

Fax: +40/241/739003

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

Analiza Trafic.ro:

 

Click pentru prognoza meteo pe zona Constanta

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

primar Ec. Mariana GÂJU

Dati click pe fiecare foto pentru a accesa galeria aferenta evenimentului !

- EVENIMENTE 2018 -

15.12.2018 - GALA SPORTULUI CUMPĂNEAN

Dupa un an sportiv cu rezultate de exceptie, Clubul Sportiv „Victoria Cumpana” in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local au organizat sambata 15.12.2018 cea de-a doua editie a „Galei Sportului Cumpanean” in cadrul sali de sport „Elena Frincu” din Cumpana.
     In cadrul acestui eveniment a avut loc un spectacol plin de graţie și armonie, pregătit de către sportivele din cadrul secţiei “gimnastică ritmică” antrenate de către Elena Vlad dar si momente artistice oferite de către ansamblul artistic “Boboceii Cumpenei”.
Au fost premiati cei mai buni sportivi si antrenori ai clubului din anul 2018.
Premiere antrenori:
Locul III – Mustaca Cristian si Bacioiu Florin
Locul II – Papazu George
Locul I – Elena Vlad
Premiere sportivi:
Locul III – Burlacu Sebastian (fotbal juniori)
Locul II – Prodan Marian si Hanu Bogdan (lupte)
Locul I – Ulrich Maia (gimnastica ritmica)
    Gazda evenimentului a fost directorul C.S Victoria Cumpăna, Răută Ion care a ţinut să mulţumească sponsorilor si tuturor oamenilor care iubesc sportul și au dorit să sprijine într-un fel sau altul clubul nostru.
     ”Ţin să mulţumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezenta si mulţumesc antrenorilor, sportivilor si părinţilor, pentru efortul depus in anul 2018 dar si administraţiei publice locale si sponsorilor care ne sunt alături in drumul nostru spre performantă”.
     In cadrul acestui eveniment, primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gaju a primit din partea fostului guvernator Rotary District 2241 Romania – Moldova, Petrica Dinculescu, distincția “Paul Harris” pentru activitatea desfasurata in cadrul clubului Rotary Pontus Euxinus.
    Ne-au onorat cu prezenta: doamna primar ec. Mariana Gâju, domnul viceprimar Neagu Florin, consilieri locali, presedintele comitetului director al CS “Victoria Cumpana”, doamna Elena Frîncu dar si invitati de la nivelul judeţului Constanta dintre care amintim:
Director DJATS Constanta, doamna Mariana Solomon
Director General Asociatia Judeteana de Lupte, domnul Giuglea Ion
Presedinte Asociatia Judeteana de Rugby, domnul Gihan Esergep
Presedinte Asociatia Judeteana de Scrima, domnul Emilian Petcu
    Din partea sponsorilor au fost prezenti reprezentanti ai clubului Rotary Pontus Euxinus, Hypermarket Auchan Constanta Sud si RIG Service.

 

15.12.2018 - Daruri sub pomul de Crăciun, pentru 10 de copii din Cumpăna

La iniţiativa Clubului “Rotary Pontus Euxinus”, Moş Crăciun a venit încărcat cu daruri pentru 10 de copii din Cumpăna ce provin din familii cu posibilităţi financiare reduse, dar au rezultate deosebite la învăţătură. Rolul moşului l-au avut reprezentanţii Clubului “Rotary Pontus Euxinus” Constanţa, care au venit la Cumpăna încărcaţi cu daruri.
     Evenimentul a fost organizat sambata, 15 decembrie 2018, la sediul Primăriei Cumpăna, gazdă fiind, ca de fiecare dată, primarul comunei, ec. Mariana Gâju. Sediul primăriei a fost pregătit de sărbătoare: un brad natural a fost amplasat în holul cel mare şi a fost decorat cu grijă, cu beteală şi globuleţe pentru a-i primi pe copii, dar şi pe ceilalţi locuitori ai comunei ce trec pragul instituţiei. Într-un cadru de sărbătoare, cei 10 copii, elevi ai Liceului tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, si-au aşteptat darurile de Crăciun.
     In cadrul acestui eveniment, sediul Primăriei Cumpăna a fost gazda pentru un grup de colindatori din zona Bucovinei condus de către doamna Maria Macovei.
     ”Vreau să mulțumesc Rotary Pontus Euxinus pentru această inițiativă, de a bucura câțiva copii defavorizați din comuna noastră. Pot spune că această organizație este un partener tradițional, de nădejde al administrației publice locale și al comunității noastre.
     Suntem bucurosi să primim la Cumpăna, colindatori din frumoasa Bucovină, suntem incântati de frumosul port popular și de frumoasele colinde care ne-au fost oferite. Vă multumim si vă dorim Sărbători Fericite !” a transmis primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gaju.

 

14.12.2018 - Serbari de Craciun

Serbările de Crăciun au continuat si astăzi 14.12.2018 la Cumpăna, când dragul mos Crăciun, ajutat de catre doamna primar ec. Mariana Gâju, au impartit cadouri, din partea Primăriei si a Consiliului Local Cumpăna, aducând pe chipul micutilor zambete si bucurie.
    Programul artistic al micutilor a cuprins poezii, colinde si dansuri populare, ocazia perfecta pentru prezentarea valentelor artistice.
    Ziua s-a incheiat cu evolutia pe scena caminului cultural a prescolarilor Grupei Violetelor, apartinand gradinitei Florilor din localitate.
    Acestia sunt castigatorii concursului international de dans Black Sea Dance 2018 (editia a X-a), educatoare Plescan Crina.

 

14.12.2018 - Cadouri de Craciun

In continuarea parteneriatului dintre Asociatia Pontul Euxin Constanta si Primaria Cumpana, astazi 14.12.2018, a fost o zi plina de bucurie pentru 18 copii (locuitori ai comunei Cumpana) ce provin din familii defavorizate dar cu rezultate foarte bune la invatatura.
Acestia au primit cadouri de Craciun constand in jucarii, imbracaminte, dulciuri, fructe, alimente de baza (ulei, zahar, orez, faina, malai) si obiecte de igiena personala.
    „Este o bucurie pentru noi ca am reusit si anul acesta sa fim alaturi de Primaria Comunei Cumpana reprezentata de doamna primar Mariana Gaju. Avem speranta ca acest parteneriat va continua si in viitor, pentru ca numai impreuna putem ajuta comunitatea in care traim.
Cu aceasta ocazie doresc sa multumesc sponsorilor, care si anul acesta ne-au fost alaturi:
RIG SERVICE SA Constanta, AGROMAS GRUP SRL Slobozia, TRANS EURO SRL Slobozia.
Va doresc sanatate, Craciun Fericit si un an nou plin de bucurii” – Tanta Sterius, Presedinte Asociatia Pontul Euxin.
    Primarul comunei Cumpăna, doamna ec. Mariana Gâju multumeste Asociatiei Pontul Euxin Constanta si tuturor sponsorilor care prin gestul lor au adus un zambete pe chipul copiilor ce provin din familii defavorizate .
     Mulţumim, vă dorim sănătate iar Bunul Dumnezeu să vă întoarcă înmiit pentru ceea ce dumneavoastră aţi oferit persoanelor aflate in nevoi!

 

14.12.2018 - Burse scolare

Astazi 14 decembrie 2018, in cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, elevii cu rezultate bune si foarte bune la invatatura au intrat in posesia burselor scolare, aferente semestrului II, al anului scolar 2017 - 2018.
     Bursele oferite de Primaria si Consiliul Local Cumpăna, au fost inmanate de doamna primar ec. Mariana Gâju si directorul liceului, prof. Monica Oana Nutu.
     Au fost acordate un numar de 263 burse de merit, o bursa de studiu si 20 de burse sociale in valoare totala de 44.815 lei.
     Primii trei copii din clasele V – VIII cu rezultate foarte bune la invatatura au primit burse si din partea Consiliului Judetean Constanta.
     ”Dragi elevi, tin să vă felicit pentru rezultatele obtinute in anul scolar 2017-2018 si vă doresc să aveţi parte de un an 2019 rodnic în note bune dar si în rezultate frumoase.
     Onoraţi profesori, dragi parinti, vă asigurăm de profundul nostru respect şi vă dorim succes în munca dumneavoastră de a-i învăţa pe aceşti copii încrezători să fie oameni. Sărbători fericite !" a transmis primarul comunei Cumpâna ec Mariana Gâju tuturor celor prezenti.

 

06.12.2018 - Prescolarii Gradinitelor "Florilor" si “Sf Maria” au fost vizitati de Mos Nicolae

Pentru ca micuţii din localitatea Cumpăna au ascultat de părinţi si de cadrele didactice, Moş Nicolae a avut grija de ei.
     Aşadar, Primăria si Consiliul Local Cumpăna l-au chemat pe Moş Nicolae sa se minuneze si sa răsplătească realizările celor mici.
     Reprezentantii Moşului, au fost dl. viceprimarul Neagu Florin, doamna consilier Ene Gabriela, dl consilier local Ilioiu Aurel, dl consilier Branza Iulian, dl consilier Balan Constantin, dl. consilier Marius Bolboasa si dl. consilier Turcu Daniel, impreună le-au dus celor 737 de elevi ai Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, din clasele 0-IV, cadouri constând in dulciuri, sucuri si fructe.
     Manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă vor continua in comuna Cumpăna, iar dragul Mos Craciun, ajutat de către primarul ec Mariana Gâju, viceprimarul Neagu Florin, si Consiliul Local Cumpăna, va oferi cadouri prescolarilor gradinitelor Sf. Maria si Florilor, precum si elevilor din clasele 0-XII din cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" .

 

06.12.2018 - Elevii claselor 0-IV din Cumpăna au fost vizitati de Mos Nicolae

Pentru ca micuţii din localitatea Cumpăna au ascultat de părinţi si de cadrele didactice, Moş Nicolae a avut grija de ei.
     Aşadar, Primăria si Consiliul Local Cumpăna l-au chemat pe Moş Nicolae sa se minuneze si sa răsplătească realizările celor mici.
     Reprezentantii Moşului, au fost dl. viceprimarul Neagu Florin, doamna consilier Ene Gabriela, dl consilier local Ilioiu Aurel, dl consilier Branza Iulian, dl consilier Balan Constantin, dl. consilier Marius Bolboasa si dl. consilier Turcu Daniel, impreună le-au dus celor 737 de elevi ai Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, din clasele 0-IV, cadouri constând in dulciuri, sucuri si fructe.
     Manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă vor continua in comuna Cumpăna, iar dragul Mos Craciun, ajutat de către primarul ec Mariana Gâju, viceprimarul Neagu Florin, si Consiliul Local Cumpăna, va oferi cadouri prescolarilor gradinitelor Sf. Maria si Florilor, precum si elevilor din clasele 0-XII din cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" .

 

05-06.12.2018 - Lucrările celei de-a 132-a Sesiuni Plenare a Comitetului European al Regiunilor

In perioada 5-6 decembrie 2018, la Bruxelles, au avut loc lucrările celei de-a 132-a Sesiuni Plenare a Comitetului European al Regiunilor.
     Avizul din proprie inițiativă ”Modele de asumare a răspunderii la
nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa” al Raportorului Mariana Gâju (primarul comunei Cumpăna, județul Constanța) a fost votat în unanimitate.
     Avizul a fost susținut tehnic de către prof. Filip CÎRLEA, director al Centrului de Promovare a Energiilor Regenerabile din cadrul Academiei Române-Institutul National de Cercetari Economice ”Costin C. Kiritescu” București.

 

01.12.2018 -Tradiţie, istorie si dragoste de tară la Cumpăna !

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, Primăria si Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal de doamna primar ec. Mariana Gâju au organizat o serie de manifestări menite a reliefa însemnătatea acestui moment istoric.
     Cu mic, cu mare, cumpănenii au ieşit din case şi au mers la monumentul “Memorialul Eroilor”, acolo unde, cu steaguri în mâini, au salutat militarii si autorităţile locale.
În cinstea Zilei Naţionale, la Cumpăna au defilat militari ai subunităţii din cadrul UM 01737 Topraisar.
     Intonarea imnului de stat al României de către Fanfara RAJA împreună cu Corala Armonia, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. a dat startul activităților.
     Monumentul „Memorialul Eroilor” a fost dezvelit de către primarul comunei doamna ec. Mariana Gâju împreună cu OMUL CENTENAR, veteranul de război Ion Ceapa 102 ani
     După acest moment solemn, Înalt Prea-Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului însoţit de un sobor de preoţi si diaconi au oficiat o slujba de sfintire a monumentului „Memorialul Eroilor”, amplasat în comuna Cumpăna, Strada Șoseaua Constanței nr. 2 B.
     “Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care ne-am născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu exista iubire de țară. Acum 100 de ani românii au trăit emoția reîntregirii. De atunci, 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie demnă și prosperă.
     Românilor, din țară și de pretutindeni, le doresc multă sănătate, succes în ceea ce și-au propus să realizeze și, măcar la ceas de sărbătoare, să-și aducă aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultoasei noastre istorii și de cei care s-au jertfit pentru țară.
     Să fim mai buni unii cu ceilalţi, să ne iubim cu adevărat țara, și cel mai important, să o apărăm pentru că este patria noastră!
     La mulți ani, patria noastră, România!
     La mulți ani, dragi români!” a transmis celor prezenţi primarul comunei Cumpăna, doamna ec. Mariana Gâju
     În incinta Casei de Cultură din localitate a avut loc un spectacol tematic susținut de prescolarii celor două grădinițe din localitate, elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” și membrii ansamblul folcloric „Boboceii Cumpenei”..

 

27.11.2018 -„Atelier de Lucru”

Astazi 27.11.2018, in cadrul Centrului Socio-Medical din comuna Cumpana, s-a desfasurat primul „Atelier de Lucru” destinat celor 47 cursanti (locuitori ai comunei Cumpana) calificati in cadrul proiectului „ACTIVE”.
     Cursantii au raspuns unor chestionare in urma carora acestia sunt evaluati, urmand a fi integrati pe piata muncii.
     Primarul comunei Cumpana ec. Mariana Gaju a subliniat importanta desfasurarii acestui proiect de recalificare profesionala, ce nu ar fi fost posibil fara sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 4 ,,O regiune calificată și incluzivă”.
     Primăria comunei Cumpăna este parteneră alături de Primăria comunei Tuzla, Primăria comunei Agigea și Primăria municipiului Balcic în implementarea Proiectul ,,ACTIVE,, INTERREG V-A, România-Bulgaria.
     În cadrul acestui proiect au fost calificate 50 de persoane, în fiecare localitate, în meseriile: administrator de pensiune, babysitter, instalator tehnico-sanitare, agent de pază, brutar/ patiser. Persoanele au fost selectate din grupa de vârstă 55-70 ani, prioritate fiind acordată persoanelor fără loc de muncă. Cursanții au urmat întregul program de formare, alcătuit din: 1 curs din cele menționate mai sus, 1 curs IT pentru începători și 1 curs de limbă străină la alegere între germană/engleză/italiană/spaniolă.

 

26.11.2018 -“Comuna Cumpana prezenta la Muzeul Satului”

In perioada 25-26 noiembrie 2018, Asociatia Comunelor din Romania (presedinte Emil Drahici, primar comuna Vulcan – Bai, judetul Dambovita) a organizat la Bucuresti, vizita de lucru a Grupului politic Alianta Europeana din cadrul Comitetelui European al Regiunilor.
     Tema acestei intalniri a fost „Investitiile si coeziunile din Europa si comunitatile locale care promoveaza inovatia si patrimoniul cultural”si a avut ca invitati atat reprezentanti ai Grupului politic Alianta Europeana din cadrul Comitetului European al Regiunilor, cat si reprezentanti ai ministerelor din Romania si ai autoritatilor publice locale.
     Una dintre locatiile vizitate de reprezentantii Comitetului European al Regiunilor a fost Muzeul Satului, unde comuna Cumpana a fost prezenta cu un stand de produse traditionale dobrogene.
In urma vizitei delegatiei oficiale la standul comunei Cumpana, acestia s-au declarat incantati atat de varietatea multietnica a costumelor populare cat si de calitatea produselor culinare
dobrogene.
     Delegatia comunei Cumpana condusa de primar ec. Mariana Gaju, prim - vicepresedinte Asociatia Comunelor din Romania a fost onorata sa reprezinte Dobrogea si traditiile dobrogene in cadrul acestui important eveniment.

 

22.11.2018 -“Dezvoltarea durabilă a mediului rural”

La data de 22 noiembrie 2018, cu ocazia aniversării a 18 ani de activitate a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a avut loc Simpozionul regional “Dezvoltarea durabilă a mediului rural”.
    Cu acest prilej, au fost dezbătute diferite aspecte ale implementării proiectelor cu fonduri europene, iar cei mai merituoși beneficiari și colaboratori au primit premii de excelenta.
Comuna Cumpăna, reprezentată legal de către doamna primar ec. Mariana Gâju, a obtinut premiul de excelenta “comuna cu cele mai multe proiecte finantate prin PNDR” la nivelul judetului Constanta.
     Evenimentul a beneficiat de prezenta directorului general AFIR, Adrian CHESNOIU, precum și de cea a directorului general adjunct CRFIR 2 Constanta, Panait ANGHEL.

 

21.11.2018 -”Saptamana fructelor si a legumelor”

Primarul comunei Cumpăna, doamna ec. Mariana Gâju si Asociatia Pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, multumesc elevilor, părintilor si dascălilor Scolii Generale nr.39 Constanta, pentru alimentele colectate in cadrul campaniei SNAC – ”Saptamana fructelor si a legumelor” si donate Cantinei sociale din comuna Cumpăna .
Multumim, vă dorim sănatate si spor la invatatură!
     Dragi parinti si dascali, Dumnezeu să vă intoarcă inmiit pentru ceea ce dumneavoastră ati oferit persoanelor aflate in nevoi !

 

16.11.2018 - Campania de animare a teritoriului în localitatea Cumpăna

Asociația G.A.L „Canal Dunăre-Marea Neagră 2016” cu sediul în comuna Cumpăna, str. Șos. Constanței nr. 132, Camera nr. 21 , a organizat astazi, 16 noiembrie 2018 , ora 11.00 Campania de animare a teritoriului în localitatea Cumpăna, în cadrul proiectului „Sprijin pentru funcționare și animare”, Măsura 19 - dezvoltarea locală LEADER, Sub – Măsura 19.4, proiect care face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ – EUROPA INVESTEȘTE ÎN ZONELE RURALE.
       Campania de animare are rolul de a informa oportunitatea accesării fondurilor prin intermediul G.A.L.
     Teritoriul acoperit de Grupul de Acțiune Locală „Canal Dunăre-Marea Neagră 2016” este format din 3 unități administrativ teritoriale: Cumpăna, Valu lui Traian și Poarta Albă.
     Proiectul își propune informarea populației privind programele de finanțare, stimularea participării la programele de finanțare și promovarea măsurilor și a tipurilor de proiecte, în conformitate cu Strategia de Dezvoltare Locală.
      Agenda de lucru a cuprins urmatoarele teme: prezentarea proiectului si a masurilor care vor fi finantate prin GAL, prezentarea bugetului si a sumelor alocate fiecarei masuri, exemple de proiecte ce pot fi finantate prin intermediul masurilor aprobate in Strategia de Dezvoltare Locala GAL..

 

15.11.2018 - Ultima competitie oficiala din acest an, „CUPA ROMANIEI” cu rezultate de exceptie pentru sportivele din Cumpana

Federatia Romana de Gimnastica Ritmica a organizat astazi, 15 noiembrie 2018, ultima competitie oficiala din acest an, „CUPA ROMANIEI”.
      In cadrul acestei competitii participa primele 6 sportive (proba ansamblu si individual) calificate in urma rezultatelor obtinute in Cadrul Campionatului National ce s-a desfasurat anul acesta la Baia Mare.
      Micutele gimnaste legitimate in cadrul clubului sportiv „Victoria Cumpana” au reusit si de aceasta data sa obtina rezultate de exceptie.
     In cadrul probei de ansamblu sprotivele antrenate de Elena Vlad (Ulrich Maia, Selaru Erica, Fagaras Daria, Gene Teodora, Banciu Amalia si Matei Miruna) au obtinut locul 1.
     Proba individuala 6 ani, fetele noastre au obtinut urmatoarele rezultate:
Locul 1 – Ulrich Maia
Locul 2 – Banciu Amalia
Locul 4 – Georgescu Bianca
Proba individuala 7 ani, locul 2 – Matei Miruna.
     Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gaju felicită reusita micuţelor gimnaste pregatite de antrenoarea Elena Vlad, a parintilor acestora si nu in ultimul rand multumeste presedintelui Clubului Sportiv „Victoria Cumpana” – Elena Francu si directorului executiv - Ion Rauta, pentru rezultatele excelente obtinute in acest an competitional.
     Multumim sponsorilor nostri - Rotary Pontus Euxinus, Rig Service S.A. si C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta..

 

14.11.2018 - Comuna Cumpăna, reprezentată la Pavilionul Expozițional la sărbătoarea dedicată "Zilelor Dobrogei"

La 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mamă, autoritățile județene au deschis, la Pavilionul Expozițional Constanța evenimentul „Zilele Dobrogei”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanta, ȋn parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanţa, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea şi al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta-Dunării.
      Comuna Cumpăna este a fost reprezentată de către primarul ec. Mariana Gâju alaturi de functionari publici din cadrul Primariei Cumpăna dar si de către agenții economici din comună care duc tradițiile gastonomice strămoșești mai departe.
      Plăcinta dobrogeană și „Ghiudemul tătăresc Moș Iosif”, singurul produs tradițional înscris în Registrul Național al Produselor Tradiționale, dar și dulciurile copilăriei, produse în fabrica Fratello din comuna Cumpăna au fost apreciate de oaspeții prezenți la eveniment: primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

 

14.11.2018 - Campania de informare „Refuz sa devin o victima”

Miercuri, 14.11.2018, in cadrul Centrului Multifunctional de Asistenta Socio – Medicala din comuna Cumpana, judetul Constanta a avut loc derularea campaniei de informare „Refuz sa devin o victima”.
     Aceasta campanie se desfasoara in cadrul protocolului de colaborare dintre Inspectoratul Judetean de Politie Constanta si Primaria comunei Cumpana, protocol ce a fost semnat la data de 18 iunie 2018.
    Obiectivele protocolului de colaborare sunt:
- prevenirea infracțiunilor;
- prevenirea abandonului școlar:
- prevenirea violenței în școli,
- informarea cu privire la oportunități de recalificare și de inserție în muncă,
- promovarea drepturilor omului și a egalității de șanse;
- organizarea comună și participarea la sesiuni de informare, conștientizare și sensibilizare cu privire la problematica comunității.
     La aceasta dezbatere au participat, primarul comunei Cumpana ec.Mariana Gaju, reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Constanta, precum si ai Directiei Generale de Asistenta Sociala – Constanta, Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Centru regional Constanta, directori ai scolii si ale celor doua gradinite din localitate.
    Campania ‘Refuz să devin o victimă’ îşi propune să lupte împotriva violenţei şi traficului de persoane.
     România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la traficul de carne vie, conform unui raport realizat de Eurojust şi Europol.
     Autorităţile europene atrag atenţia şi asupra numărului tot mai mare de minori exploataţi în străinătate. Cei mai mulţi copii provin din ţara noastră şi sunt de etnie rromă. Şi tinerele românce ajung victime ale traficului de persoane.
    Primul pas în atragerea tinerelor este promisiunea unui salariu atrăgător de până la 3.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în România se câştigă de zece ori mai puţin. Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane ajung în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa.
     „Să nu aveți încredere în oameni, mai ales în necunoscuți, căci în ziua de astăzi lumea este rea!” – acesta este sfatul unei tinere victime a traficului de carne vie, care a apelat la ajutorul specialiștilor după ce a reușit să scape din ghearele proxeneților.
    Numai anul trecut, în atenția specialiștilor Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, filiala Constanța, au ajuns 18 tinere constănțene, victime ale traficului de persoane.

 

14.11.2018 - Consultatii oftalmologice gratuite

Astazi 14.11.2018, medici specialisti din cadrul Mrini Eye Hospital, cel mai performant spital de oftalmologie din Dobrogea, au ajuns si la Cumpana. In cadrul campaniei "Oftalmologie pentru tine", peste 25 de persoane din localitate au beneficiat de control si investigatii de specialitate gratuite din partea echipei medicale, intr-un amplu proiect in care partener este si Primaria comunei Cumpana.

 

08.11.2018 - Comitetul European al Regiunilor la Universitatea de Științe Aplicate din Burgenland - Austria

Comisia pentru Mediu, Schimbări Climatice și Energie (ENVE) din cadrul Comitetului European al Regiunilor s-a intrunit azi 8 noiembrie 2018, la Universitatea de Științe Aplicate din Burgenland - Austria, pentru sustinerea seminarului cu tema „Energie, Educație, Sustenabilitate: Investiția în viitorul regiunilor de la viziune la viața de zi cu zi a cetățenilor”.
      În acest context, obiectivul seminarului a fost acela de a afișa modul în care autoritățile regionale și locale au creat o ofertă duală de formare, o ofertă de învățământ universitar, o cercetare focus și o schemă de finanțare corespunzătoare, pentru a spori măsurile în domeniul energiei regenerabile și al energiei eficiente, bazate pe o strategie energetică regională și pe o largă acceptare a publicului.
     Participantii la seminar au reprezentat urmatoarele domenii:
- Domnul Christian Illedits - președinte al Parlamentul provincial din Burgenland, membru al ComitetuluiRegiunilor
- Domnul Roby Biwer - Vicepreședinte al Comisiei - ENVE CoR și membru al ComitetuluiRegiunilor
- Domnul Hans Niessl - Guvernatorul RegiuniiBurgenland - Austria
- Domnul Norbert Hofer -Ministru al statului federal al Austrieipentru transport,inovareșitehnologie
- Domnul Jörg Wojahn -Reprezentant al ComisieiEuropeneîn Austria
- DomnulKata Tüttő - raportor al ComitetuluiRegiunilor privind "Roluldeșeurilorînenergieîneconomiacirculară"
- DoamnaMariana Gaju, raportor al ComitetuluiRegiunilor petema „Modele de proprietate de energielocalășirolulcomunităților locale de energieîntranzițiaenergeticăîn Europa“
In prezentarea sa, primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gaju a precizat faptul ca
„sectorul energetic are un rol fundamental în dezvoltarea economică şi socială, iar calitatea vieţii, creşterea economică şi competitivitatea unei economii naționale se realizează dispunând de energie la preţuri accesibile, cu impact minim asupra mediului înconjurător.
Autoritatea locală și regională are rol important în tranziția energetică, asumându-și responsabilități privind rețelele locale de distribuție a energiei, deținerea sau gestionarea rețelelor prin intermediul unor societăți specializate de servicii și utilități in energie.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să propună și să dezvolte forme diferite de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei, întrucât Comunitatea Energetică Locală se confruntă cu provocări privind funcționarea și obținerea de beneficii pe plan local.
Legislația europeană trebuie să fundamenteze condiții echitabile și cerințe minime pentru promovarea comunității energetice locale, pentru ca Uniunea Europeană să poată conduce prin puterea exemplului.“

 

06.11.2018 - Slujba de sfintire a locatiilor pe care se vor construi cresa si o noua gradinita

Astazi, 06.11.2018, a avut loc slujba de sfintire a locatiilor pe care se vor construi cresa si o noua gradinita, pentru viitoarele generatii de copii ale comunei Cumpana.
     Sfintirea acestora a avut loc dupa urmatorul program:
- Ora 12.00 – sfintirea locatiei pentru cresa (fostul canton, zona Posta )
- Ora 13.00 – sfintirea locatiei pentru gradinita (zonaParcul Verde 2)
    Slujba a fost oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alaturi de un sobor de preoti din localitate.
    Copiii comunei Cumpăna vor avea, în curând, o creșă și cea de-a treia gradiniță din localitate.
Creșa nouă se va construi în centrul comunei, iar grădinița în Parcul Verde 2, într-o zonă a localității unde se dezvoltă un cartier pentru tineri. Mai exact se va ridica lângă blocurile ANL și în apropierea complexului sportiv „Sfântul Nicolae“ din comună.”

“Construire Gradinita cu program prelungit
in comuna Cumpana, judetul Constanta”
(6 Sali de clasa)


Constructor : SC STAR PRO CENTER SRL Bucuresti
Proiectant : SC ECO PRO CONSTRUCT SRL Constanta
Diriginte de santier: MARTIN DANIEL

Proiectul este derulat prin Programul National de Dezvoltare Locala in baza contractului de finantare nr. 4087 / 11.12.2017
Valoare proiect: 3.927.758 lei, din care dotari:186.618,00 lei
Termen executie: 18 luni

Suprafata totala aferenta investitiei este de 3268,00 mp, din care,
Suprafata construita, este de 521,46 mp, regim de inaltime P+1E,
Suprafata desfasurata, este de 1030,90 mp
Indicatori tehnico economici
- Capacitatea gradinitei cu program prelungit – 6 Sali de clasa pentru 150 de copii, astfel:
PARTER
- filtru primire
- cabinet medical si izolator
- 3 sali de grupa, cu dormitoare
- grupuri sanitare
- 3 sali de activitati
- oficiu bucatarie
- spalatorie / calcatorie/ depozitare rufe curate
- camera depozitare
- centrala termica pe gaz
ETAJ
- 3 sali de grupa, cu dormitoare
- grupuri sanitare
- 3 sali de activitati
- oficiu bucatarie – mincarea pentru copii se va aduce gata preparata si va fi preluata in cadrul oficiului bucatarie
- sala multifuncionala(activitati educative)
- birouri personal administrativ si de specialitate
- camera depozitare materiale didactice
In cadrul incintei se vor amenaja:
- spatii verzi si zona loc de joaca cu pardoseala antitrauma
- alei auto si pietonale, platforma pubele
- imprejmuire teren.

“Construire Cresa in comuna Cumpana, judetul Constanta”
(100 locuri)


Constructor: SC ABC VAL SRL, CONSTANTA
Proiectant : SC ECO PRO CONSTRUCT SRL, CONSTANTA
Diriginte de santier : MARTIN DANIEL

Proiectul este derulat prin Programul National de Dezvoltare Locala in baza contractului de finantare nr. 3649 / 04.12.2017
Valoare proiect: 5.229.847lei (inclusiv TVA), din care:
- 3.055.422 lei (inclusiv TVA) Buget de Stat
- 2.174.425,14 lei (inclusiv TVA) Buget Local
- Valoare dotari: 194.526 lei (inclusiv TVA)

Termen de executie: 18 luni
Regim de inaltime: P+1E
Suprafata teren: 1.461.00 mp
Suprafata construita: 731,35mp
Amenajare spatii verzi (526 mp), Imprejmuire teren, Alei pietonale
Platforma pubele
Nr locuri de munca create in faza de operare: 15

Principalii indicatori tehnico-economici
Capacitate cresa : 10 Sali de grupa
PARTER:
Filtru primire (cabinet medical) si izolator
5 dormitoare si 5 Sali de grupa
Spatiu comun multifunctional
Oficiu spalatorie uscatorie lenjerie
Oficiu preparare mancare / Biberonerie (sterilizator electric) – mancarea pentru copii se va aduce gata preparata si va fi preluata in cadrul oficiului
Grupuri sanitare
Birouri personal administrativ si de specialitate
Camera tehnica (Centrala termica pe gaz)

ETAJ:
5 dormitoare si 5 Sali de grupa
Spatiu comun multifunctional
Oficiu preparare mancare / Biberonerie
Grupuri sanitare
Birouri personal administrativ si de specialitate
Terasa necirculabila


 

02.11.2018 - Academia Hagi a dominat Memorialele "Gheorghe Ola" şi "Gheorghe Ene"

Sala de sport „Elena Francu” din comuna Cumpăna a găzduit in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie faza județena a Memorialelor „Gheorghe Ola” (jucători născuți după 1 ianuarie 2009) și „Gheorghe Ene” (jucători născuți după 1 ianuarie 2010).
REZULTATE
Memorialul „Gheorghe Ene”, grupa 2010
Locul IV – Luceafarul Constanta
Locul III – Farul Constanta
Locul II – Kinder Constanta
Locul I -Academia „Gheorghe Hagi”

Memorialul „Gheorghe Ola”,
Locul IV – Portul Constanta
Locul III – Farul Constanta
Locul II – Kinder Constanta
Locul I - Academia „Gheorghe Hagi”

 

01.11.2018 - Vizita Gheorghe Hagi la Cumpăna

Astazi 1 noiembrie 2018, micii fotbalisti legitimati la clubul sporiv „Victoria Cumpana”, alaturi de parinti, antrenori si reprezentantii administratiei publice locale, au avut onoarea de a primi vizita marelui fotbalist al Romaniei Gheorghe Hagi.
     Copiii au fost emotionati de intalnirea cu idolul lor, au facut fotografii si au primit autografe.
     Fostul capitan al echipei nationale a stat de vorba cu membrii echipelor de fotbal ai clubului sportiv „Victoria Cumpana”, vizitand apoi complexul sportiv „Sfantul Nicolae” si campusul liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.
    „Regele”s-a declarat impresionat de investitiile facute in comuna Cumpana, atat in domeniul sportiv cat si in cel educational, acestea conducand la o dezvoltare armonioasa a tinerei generatii.

 

25.10.2018 - Ziua Armatei Române, marcată la Cumpăna

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Consiliul Local si Primăria comunei Cumpăna au organizat astăzi, ceremonialul de cinstire a militarilor care şi-au pierdut viaţa in cele doua războaie mondiale.
Evenimentul dedicat Zilei Armatei României s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor din faţa primăriei Cumpăna.
    Activităţile au debutat cu intonarea imnului de stat, momentul fiind urmat de oficierea unei slujbe religioase de către preoţii din localitate.
    Au depus coroane de flori în cinstea soldaților căzuți la datorie:
- viceprimarul comunei Cumpana, domnul Neagu Florin;
- reprezentanții Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” și ai Grǎdiniței „Florilor” și „Sfânta Maria” din localitatea Cumpǎna (director Nuțu Monica, Dinculescu Mihaela și Timofte Nicoleta)
- domnul Albu Marius, comandantul Postului de Politie Nationala Cumpana.
- reprezentantii Consiliului Local Cumpǎna au depus o coroana de flori la Monumentul Eroilor din Primul Rǎzboi Mondial, situat ȋn apropierea Bisericii „Sfânta Maria” din localitate.
     Cu această ocazie a fost premiat domnul Ceapa Ion, in varsta de 101 ani, singurul veteran de război ramas in viată al comunei Cumpăna.
    Viceprimarul comunei Cumpăna dl. Neagu Florin, a ținut să adreseze tuturor cadrelor militare în activitate și în rezervă, dar și veteranilor de război, aprecierile pentru nobila și neobosita activitate, pusă în slujba țării, împreună cu cele mai sincere urări de sănătate și împliniri.
      Tot domnul viceprimar Neagu Florin a fost cel care a transmis mesajul doamnei primar ec. Mariana Gâju:
     „Este ziua în care aducem un omagiu celor ce s-au jertfit pentru noi. De-a lungul timpului, Armata Română s-a dovedit a fi simbolul consecvenţei, al siguranţei şi al seriozităţii. In plus, o serie de militari romani care s-au sacrificat pentru libertatea urmaşilor lor in cele doua războaie mondiale erau locuitori ai comunei Cumpăna, pentru care familiile, dar si autorităţile locale le adresează mulţumiri si recunoştinţa.“
     La Multi Ani Armatei Române!

 

14.10.2018 - Hramul bisericii „Sfânta Parascheva” din Cumpăna.

Locuitorii comunei Cumpăna au marcat, astazi, cu evlavie, sărbătoarea cuvioasei Parascheva.
      Ocrotitoarea localităţii, Sfânta Parascheva, a fost cinstită cum se cuvine de cei peste 1.000 de oameni prezenţi la biserica ce poartă hramul cuvioasei.
     Încă de la primele ore ale dimineţii, tineri, bătrâni, bărbaţi, femei şi copii au venit la biserică, unde s-au rugat pentru sănătate.
     Nu doar oamenii locului au venit în număr mare la sărbătoare, ci şi persoane din Constanţa şi din localităţile învecinate, care s-au putut închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon dar şi la veşmântul Cuvioasei Parascheva.
     Imediat dupa Sfanta Liturghie Arhiereasca, cei prezenti au participat la o agapa fratească.

 

13.10.2018 - Momente emoționante la Cumpăna!

Astazi, 13 octombrie 2018, in ajunul sărbătorii Sf. Parascheva, patru copii aflati in asistentă maternală au fost creştinaţi la Cumpăna. Taina Sfântului Botez a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
      În prezența nașilor, copiii au primit numele Adrian Paraschiv, Andrei Paraschiv, Matei Daniel si Alexandra Maria
     Cei care au ales să le fie părinți spirituali spun că vor să le ofere acestora un strop din dragostea de care au fost lipsiti.
     Toți micuții au primit în dar câte o icoană de la primarul comunei Cumpăna, doamna ec. Mariana Gâju.
      La Cumpăna există deja o tradiție ca în zilele de sărbătoare să fie botezați copii abandonați de părinți. De mai bine de 12 ani, la inițiativa Primăriei, a Consiliului Local Cumpăna și a Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța au fost creștinați mai bine de două sute de micuți.

 

05.10.2018 - BIG BUILD, Cumpăna 2018 s-a încheiat cu succes!

Lacrimi de fericire la Cumpăna, acolo unde cele 8 familii beneficiare ale proiectului de construcție accelerată ‚BIG BUILD”, au de acum un loc pe care să îl numească "acasă". Beneficiarii au primit locuințele pentru care au muncit, umăr la umăr, sute de voluntari. Construcțiile vor adăposti de acum nu doar oameni, ci și speranțe, încredere și multă bucurie.
     În numai cinci zile, voluntari veniti din toata lumea împreună cu familiile beneficiare, au reuşit să construiasca 8 locuinte decente şi sigure.
     Toti cei 250 de voluntari care au lucrat sustinut timp de 5 zile la implinirea unui vis frumos, au fost alaturi de familiile beneficiare in cadrul emotionantului eveniment.
Primarul comunei Cumpăna a tinut să îi felicite pe toti voluntarii si sa le multumească in mod special parintilor ai caror copii, activeaza in cadrul sectiilor Clubului Sportiv "Victoria Cumpana" pentru munca depusa in cadrul acestui proiect.
     ”Este un lucru extraordinar din toate punctele de vedere: pe de o parte 8 familii care vor trai o schimbare a vietii, pe de alta parte sponsorii care au avut curajul sa faca o investitie sociala atat de relevanta, voluntari care si-au sacrificat timpul si energia lor, si cel mai important, exemplu pe care il dam, anume ca solutia la probleme complexe precum locuirea poate fi una simpla, atunci cand există unitate.
     Suntem mândri să avem parteneri ca Habitat for Humanity Romania, si suntem recunoscători pentru ajutorul oferit semenilor nostri.” a transmis primarul comunei Cumpăna ec. Mariana Gâju.
Administrația publică locală, prin hotărâre de Consiliu Local, a pus la dispoziție, cu titlu gratuit, terenul pe care se ridică acest ansamblu de locuințe. Cartierul va fi extins pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați. Totodată, din fondurile administrației publice locale va fi realizată infrastructura, alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze.

 

03.10.2018 - Big Build 2018, la Cumpăna !

O imagine impresionantă construită de voluntarii care participă la BIG BUILD, evenimentul anual de construcție accelerată și voluntariat organizat de Habitat for Humanity România în comuna Cumpăna din Județul Constanța.
      Habitat for Humanity România, în colaborare cu Primăria Cumpăna derulează unul dintre cele mai ambițioase proiecte de ajutorare a nevoiașilor. Este vorba despre „Big Build 2018”, o inițiativă prin care se construiesc opt case în doar cinci zile. În cele opt case, ce vor fi constuite în intervalul 1 - 5 octombrie, se vor muta opt familii cu venituri reduse din Cumpăna, care acum locuiesc în condiții foarte grele și în case supraaglomerate sau deteriorate, unele dintre ele fără bucătărie sau baie la interior.

 

01.10.2018 - Construcția a 8 case pentru 8 familii cu venituri reduse

Habitat for Humanity România in colaborare cu primaria comunei Cumpăna reprezentata de către doamna primar ec. Mariana Gâju. au deschis astăzi șantierul din Cumpăna și impreuna cu cei peste 240 de voluntari, între care și campioana olimpică la maraton Constantina Diță, au început construcția a 8 case pentru 8 familii cu venituri reduse din comunitate, în cadrul evenimentului de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD 2018.
     Șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna va găzdui în fiecare zi 240 de voluntari veniți de departe - din toate colțurile țării și din SUA, Germania și Olanda - să dea o mână de ajutor celor 8 familii din comunitate.
     De-a lungul celor 5 zile, sute de oameni vor ridica împreună cu cele 8 familii primele lor locuințe decente. În prezent, familiile care se vor muta în casele construite la BIG BUILD locuiesc în condiții foarte precare – fie în case supraaglomerate sau construite din materiale improprii, unele dintre ele în nevoie de reparații urgente, altele cu bucătăria sau cu toaleta în curte. Cele 8 familii lucrează și au venituri stabile, însă mult prea reduse pentru a-și permite o chirie decentă sau un credit imobiliar.

 

29-30.09.2018 - FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “RODUL PĂMÂNTULUI”
Ediția a XVI-a

Satul românesc este locul care respiră și trăiește odată cu tine, locul care vorbește despre viață, despre puterea omului de a stăpâni și de a cunoaște, în care valorile morale și spirituale se păstrează și se perpetuează.
     Festivalul Internațional ”Rodul Pământului” este un eveniment dedicat pământului, gastronomiei românești și internaționale, bogăției etnografice și folclorice, realizat sub egida Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.
     Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Cumpăna, județul Constanța, în perioada 29–30 septembrie 2018, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” Cumpăna, între orele 10:30- 20:00, unde oaspeți ne-au fost producători agricoli, crescători de animale, păsări, meșteri populari și gospodinele din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Republica Moldova, veniți să-şi prezinte hărnicia şi priceperea în bucătărie, dar și la lucrul câmpului.
     În cadrul evenimentului au avut loc: parada portului popular, expoziție cu vânzare a recoltei pamântului, expoziție și promovare turistică și gastronomică, ateliere de gastronomie aplicată, concursuri de sculptură în fructe și legume, rețete inedite, spectacole de muzică populară, unde au participat peste 10.000 spectatori.
      Vă mulţumim pentru prezenţa dumneavoastră la Festivalul Internațional ”Rodul Pământului”, unde am cinstit și TĂRANUL ROMÂN.

 

27.09.2018 - Comisia ENVE (Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie) a Comitetului Regiunilor (CoR)

Astăzi 27 septembrie 2018, Comisia ENVE (Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie) a Comitetului Regiunilor (CoR), a adoptat în unanimitate proiectul de aviz al d- nei Raportor Mariana GÂJU (RO/PES), Primarul comunei Cumpăna (județul Constanța), pe tema "Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa".
    Raportorul a considerat că cooperativa energetică poate contribui la descentralizarea, deschiderea și democratizarea sistemelor energetice, având astfel un impact pozitiv asupra dezvoltării economice și sociale durabile la nivel local, abordând problema sărăciei energetice (energy poverty) și stimulând crearea de locuri de muncă în cadrul comunității.
    In proiectul sau de aviz, d-na Gaju a solicitat o coordonare mai strânsă între politicile regionale și energetice ale UE și ale statelor membre, pentru a beneficia de avantajele substanțiale pe care tranziția la energia din surse regenerabile, dar și descentralizarea sistemelor energetice și reducerea dependenței față de combustibilii fosili (în principal importați), le pot prezenta pentru dezvoltarea regională durabilă.
    Raportorul Mariana GAJU a fost sustinut de cei doi experti desemnati si agreati de comisie, respectiv dl dr. ing. Filip Cirlea - director al Centrului de Promovare a Energiilor Regenerabile si doamna ing. Mihaela Frasineanu – director al Directiei Gestionare deseuri din cadrul Ministerului Mediului.

 

16.09.2018 - Sesiune extraordinara a Ligii Femeilor Primar ai Comunelor din Romania

Astazi, 16 septembrie 2018, s-au incheiat lucrarile sesiunii extraordinare pe semestrul II, ale Ligii Femeilor Primar ai Comunelor din Romania si Reteaua Femeilor din Congresul, Autorităților Locale din Republica Moldova, ce s-au desfasurat in statiunea Mamaia sub egida „CENTENARULUI MARII UNIRI" și a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la "Patria Mamă."
     Cu acest prilej a fost adoptata in unanimitate „REZOLUȚIA COMUNĂ A STRUCTURILOR SOCIATIVE ALE FEMEILOR, PRIMARI DIN ROMÂNIA ȘI DIN REPUBLICA MOLDOVA” - descarca de aici.
    La finalul lucrarilor si-au dat acordul pentru infratire treisprezece localitati din Republica Mololdova si Romania..

 

15.09.2018 - Cumpăna se alătură campaniei „Let's Do It, Romania”!

Ca de fiecare data, primăria comunei Cumpăna, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" și Clubul Sportiv „Victoria Cumpana”, sprijiniti de societatea de Salubrizare si Gospodarire Comunală din localitate au participat astăzi,15 septembrie 2018, la Ziua de Curățenie Nationala - „Let's Do It, Romania!”
    Cei peste 150 de voluntari au colectat în cadrul acestei activități, aproximativ 200 de saci cu deșeuri de pe teritoriul administrativ al comunei Cumpăna.
     Acest proiect are ca scop, pe lângă curăţarea deşeurilor din arealele naturale cu ajutorul voluntarilor, să îi responsabilizeze pe cetăţeni şi să devină conştienţi de impactul pe care îl au aceste actiuni asupra mediului pe termen lung.
     Primarul comunei Cumpăna, doamna Ec. Mariana Gâju, mulțumește tuturor celor care au participat la această acțiune menită sa protejeze mediul înconjurător.

 

10.09.2018 - Deschiderea unui nou an scolar la Cumpana

Ziua de 10 septembrie a fost asteptată cu multă emotie de catre elevii comunei Cumpana: prilej de reintalnire cu profesorii si colegii de clasa.
     Sute de elevi, autoritati locale, in frunte cu primarul Mariana Gaju si viceprimarul Florin Neagu, consilieri locali, preoti, parinti si cadre didactice au participat astăzi la deschiderea anului scolar.
     Cei mai emoţionaţi au fost, de departe, micuţii pentru care clopoţelul a sunat pentru prima dată astăzi, cei care abia au intrat în clasa zero.
     „Știm cu toții că educația nu se referă doar la transmiterea și însușirea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de competențe, atitudini, de valori și comportamente care să conducă la modelarea de caractere, la integrarea socială și profesională. Mult SUCCES!
Dragi părinți,
     Copiii cumneavoastră au profesori bine pregătiți, baza materială este modernă. Vă rugam sa fiți alături de noi, să ne sprijiniți în realizarea unui adevărat parteneriat din care vor avea de câștigat copiii dumneavoastră .Vă rugăm să răspundeți chemărilor școlii pentru că fără o relație strânsă școală-familie este greu să reușim”… a transmis primarul ec. Mariana Gâju
     ”Este necesar, dragii mei, să înțelegeți un adevăr cunoscut și anume că trebuie să învățați nu atât pentru școală, cât mai ales pentru viață. Noi profesorii vă suntem alături, călăuze și prieteni mai mari la care puteți apela de câteori aveți nevoie” …a transmis directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” prof. Nutu Monica Oana.
     In anul scolar 2018 - 2019 unitatile de invatamant din comuna Cumpana sunt structurate astfel:
Liceul tehnologic “Nicolae Dumitrescu” – campus scolar si scoala centru 1340 elevi.
Gradinita “Sfanta Maria” – 198 copii.
Gradinita “Florilor” – 190 copii.

 

01.09.2018 - „C S.Victoria Cumpana VICECAMPIOANA NATIONALA la minirugby !”

Echipa U12 a CS. “Victoria” Cumpăna a participat in perioada 1 – 2 sept 2018 la etapa a IV a, din cadrul Circuitului National de Minirugby, desfășurată la Bucurestii. Competiția a reunit la start 10 echipe.
      După un parcurs bun, echipa CS “Victoria” Cumpăna a câștigat astazi finala mica (locurile 3 – 4) cu scorul de 10 – 0 contra celor de la R. C. Cristian Brasov.
      In clasamentul general alcatuit pe baza rezultatelor obtinute in cadrul celor patru etape nationale (Constanta, Gura Humorului, Timisoara si Bucuresti) CS „Victoria” Cumpana s-a clasat pe locul 2, devenind astfel VICECAMPIONI NATIONALI editia 2018.
     Locul I a fost obtinut in acest an de ACS Soimii Bucuresti II.
     Primarul comunei Cumpana - dna Ec. Mariana Gaju alaturi de reprezentantii administratiei publice locale felicita intreaga echipa in frunte cu domnul antrenor Florin Bacioiu pentru rezultatele obtinute, dar si pentru corectitudinea si responsabilitatea de care dau dovada in abordarea fiecarei partide.
     De asemenea, dorim sa multumim si parintilor acestor sportivi pentru implicarea si efortul depus.
Mult succes in continuare!

 

30.08.2018 - „Big Build 2018”

Habitat for Humanity România în colaborare cu Primăria Cumpăna se pregătesc pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de ajutorare a nevoiașilor. Este vorba despre „Big Build 2018”, o inițiativă prin care vor fi construite opt case în doar cinci zile. În cele opt case, ce vor fi construite în intervalul 1 - 5 octombrie, se vor muta opt familii cu venituri reduse din Cumpăna, care acum locuiesc în condiții foarte grele și în case supraaglomerate sau deteriorate, unele dintre ele fără bucătărie sau baie la interior.
     În acest moment, mai căutăm încă 100 de voluntari care să ajute la construcîia a 8 locuinîe pentru 8 familii cu venituri reduse.
     Voluntarii se pot înscrie până pe 17 septembrie pe platforma www.habitat.ro/bigbuild. Ei vor ridica locuințele integral în cele 5 zile – vor ridica pereții, vor monta acoperișurile, vor izola termic construcția și vor aplica tencuiala decorativă. La finalul evenimentului, casele vor fi finalizate 100% la exterior și 80% la interior.
     În cele 8 case se vor muta 8 familii cu venituri mici din Cumpăna, care acum locuiesc în condiții foarte grele – în case supraaglomerate sau deteriorate, unele dintre ele fără bucătărie sau baie la interior.

 

27.08 - 03.09.2018 - Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul 2017 – 2018

În săptămâna 27 august – 3 septembrie 2018, în comuna Cumpăna se desfășoară ultima etapă a taberelor (a cincea), din cadrul programului intitulat „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul 2017 – 2018”.
     În această perioadă în tabăra găzduită de Campusul Școlar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” sunt prezente 140 de persoane (elevi, cadre didactice, funcționari publici) din localitățile: Vânători Neamț – jud. Neamț, Prundeni – jud. Vâlcea, Ciocănești și Berchișești – jud. Suceava, Tarna Mare – jud. Satu Mare, Joseni – jud. Harghita.
     Elevii din localitățile partenere care ne sunt oaspeți beneficiază de cazare și masă, plajă, vizitarea obiectivelor turistice din județul Constanța, dar și evenimente festive și activități extrașcolare.
     Pe 29 august oaspeții nostri au vizitat sediul primăriei unde au fost întâmpinați de doamna primar – ec. Mariana Gâju, alături de toți angajații primăriei comunei Cumpăna.
     Copiii comunei Cumpăna vor fi prezenți în tabere dupa următorul program:
29 aug. – 5 sept. Luncoiu de Jos – jud. Hunedoara (27 pers.)
1 – 7 sept. Ciocănești - jud. Suceava (32 pers.)
3 – 9 sept. Vânători Neamț – jud. Neamț (39 pers.)

 

21.08.2018 - Kurban Bayram

Credinciosii musulmani de pretutindeni celebreaza astazi 21 august 2018, Kurban Bayram (Sarbatoarea Sacrificiului) unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificatie comemorativa din religia islamica, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la Mecca.
     Locuitorii comunei Cumpana de etnie musulmana, au fost prezenti la Geamie inca de la primele ore ale diminetii pentru a se ruga.
     Sarbatoarea Sacrificiului comemoreaza gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo - crestini) cel care, pus sa aleaga intre dragostea fata de unicul sa fiu si adoratia lui Allah, opteaza pentru confirmarea devotiunii fata de divinitate. Ibrahim este dispus sa-si sacrifice fiul, pe Ismail, dar Allah, vazandu-i hotararea si nestinsa credinta, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel lama cutitului taie gatul animalui, nu pe cel al copilului mult iubit.
     Aceasta zi este celebrata de musulmanii din intreaga lume, fiind recunoscuta drept Sarbatoarea Sacrificiului, reconfirmand credinta in Allah.
     Traditia sacrificarii unui animal (berbec, oaie, miel, bivol sau capra) de catre fiecare musulman adult instarit, a aparut in anul al II-lea al Islamului, avand semnificatia unui gest de bunavointa si adorare a lui Alah, credinciosul musulman oferind in dar nevoiasilor doua treimi din animalul jerfit si oprind pentru cina de familie doar o treime din Kurban.
KURBAN BAYRAM FERICIT!
KURBAN BAYRAM MULTU!

Kurban Bayraminizi
En Içten Dileklerimle Kutlarım
     Kurban Bayram este sarbatoarea care ne da putere sa fim mai buni si mai generosi, care ne da caldura in suflet si casa.
     Cei dragi sa va inconjoare cu caldura si duiosenie.
Primiti cele mai frumoase ganduri si cele mai calde urari de belsug si implinirea tuturor dorintelor.
     Va urez sa aveti parte de sanatate, casa plina de bucurii, noroc si realizari.
La multi ani!

Ec. Mariana Gaju
Primarul Comunei Cumpana

 

19.08.2018 - Reuniunea Satelor în Săpânța, jud. Maramures

În anul 2018, unim România rurală și România urbană într-un proiect de valorificare a culturii tradiționale!
     In perioada 18-19 august, o delegație din comuna Cumpana condusa de catre doamna primar ec. Mariana Gaju însoțită de către ansamblul Romancuta, a fost prezenta la Reuniunea Satelor în Săpânța, jud. Maramures.
      “SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI” – un proiect de promovare a culturii tradiționale a României, pornit în 2018, anul Centenarului și menit să continue pe termen nelimitat.
     O chemare către comunitățile rurale: “uniți, suntem mai puternici!” si către publicul urban: “veniți să descoperiți sătenii Europei!”
     Reuniunea Satelor își propune să fie o petrecere centenară, o mare horă pe iarbă, nu un spectacol, o “repetiție” pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia de 1 decembrie.
„ Centenarul înseamnă principii, credințe și valori. Căci România s-a construit pe valori, principii și mai ales pe credință.
      De aceea, consider că marcarea centenarului trebuie să aibă următoarele dimensiuni: dimensiunea educativă, dimensiunea modernizării, a patrimoniului și a memoriei instituționalizate, dimensiunea elaborării unor lucrări științifice fundamentale pentru România, toate acestea unite sub umbrela durabilității și a impactului major în societatea românească.
      Principala dimensiune a centenarului este aceea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblu, trebuie să-și însușească valorile, atitudinile și convingerile patriotice și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri” - a declarat primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju.
      La eveniment au fost prezenti în jur de 800 de artiști, meșteri, dansatori, rapsozi din țară, Transcarpatia, Bucovina de Nord și Voievodina.

 

19.08.2018 - „Tabere de vara pentru elevii cu rezultate deosebite in anul 2017 – 2018” - la final

In saptamana 13 – 20 august 2018, in comuna Cumpana s-a desfasuara a patra etapa a taberelor, din cadrul programului intitulat „Tabere de vara pentru elevii cu rezultate deosebite in anul 2017 – 2018”
     Cele 200 de persoane (elevi, cadre didactice, functionari publici) din localitatile: Cazangic – Republica Moldova, Panaci si Campulung Moldovenesc – jud. Suceava, Storobaneasa – jud. Teleorman, Hoghilag – jud. Sibiu, Vanatori Neamt – jud. Neamt, Mioveni – jud. Arges, Luncoiu de Jos – jud. Hunedoara, Vorona – jud. Botosani s-au bucurat in ultima seara petrecuta in comuna noastra de o minunata petrecere.
      Primaria Cumpana a organizat in seara de 18 august, in cadrul campusului scolar apartinand liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu” o „petrecere surpriza” pentru elevii de exceptie prezenti in aceasta saptamana in comuna noastra,o seara de neuitat in care nu au lipsit muzica disco, concursul „Miss si Mister” si foarte multe jocuri interactive.
     In cadrul concursului „Miss si Mister” au participat 20 perechi, locul 1 find ocupat anul acesta de Oprescu Yamila Ecaterina( jud Teleorman) si Mihai Luca Florin (jud Hunedoara).
Locul 2 a fost castigat de doi tineri din Cumpana: Gusa Cozmina Cristiana si Dragusin Tiberiu.
Pe locul 3 s-a clasat perechea din Mioveni( jud.Arges) – Andrei Luiza si Savu Flavian.
     Ce-a mai mare surpriza a fost FOCUL DE ARTIFICII .Toti cei prezenti s-au bucurat de un spectacol unic de lumina si culoare ce a aprins cerul instelat al Cumpenei.
     La finalul copii au servit din cele doua torturi oferite de organizatori, au cantat si au promis ca la anul vor face tot posibilul sa revina in tabara, la Cumpana.

 

15.08.2018 - De Sf. Maria au fost botezaţi copii abandonaţi de părinţi

La Cumpăna, a devenit deja o tradiţie ca, la zile mari, să fie botezaţi copii abandonaţi de părinţi. Iniţiativa îi aparţine doamnei primar Mariana Gâju, care organizează astfel de acţiuni de mai multe ori pe an.
     Astăzi in sfântă zi cu semnificaţie religioasă deosebită, cinci copii, aflaţi în grija unor asistenţi maternali, au fost creştinaţi.
      Evenimentul, organizat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a avut loc la Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate. Locuitorii comunei s-au strâns cu mic cu mare pentru a lua parte la hramul lăcaşului de cult, dar şi pentru a asista la creştinarea micutilor.
     Ceremonialul botezului a fost oficiat de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi de un sobor de preoţi. Slujba oficiată pentru creştinarea celor cinci micuti - Georgian, Alexandru, Melania, Ana – Maria, Isabela, a fost emoţionantă pentru toţi cei prezenţi.
     Dupa botezul copiilor, a avut loc praznicul acestei sfinte sărbători, la care au participat atât locuitorii comunei, cât şi oaspeţi din localităţile limitrofe.


 

14.08.2018 - „Tabere de vara pentru elevii cu rezultate deosebite in anul scolar 2017 – 2018”

In saptamana 13 – 20 august 2018, in comuna Cumpana se desfasoara a patra etapa a taberelor, din cadrul programului intitulat „Tabere de vara pentru elevii cu rezultate deosebite in anul scolar 2017 – 2018”
     In aceasta perioada in tabara gazduita de campusul scolar al Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu sunt prezente 200 de persoane (elevi, cadre didactice, functionari publici) din localitatile: Cazangic – Republica Moldova, Panaci si Campulung Moldovenesc – jud. Suceava, Storobaneasa – jud. Teleorman, Hoghilag – jud. Sibiu, Vanatori Neamt – jud. Neamt, Mioveni – jud. Arges, Luncoiu de Jos – jud. Hunedoara, Vorona – jud. Botosani.
     Elevii din localitățile partenere care ne sunt oaspeți beneficiază de cazare și masă, plajă, vizitarea obiectivelor turistice din județul Constanța, dar și evenimente festive și activități extrașcolare.
     Astazi 14 august, oaspetii nostri au vizitat sediul primariei unde au fost intampinati de doamna primar – Ec. Mariana Gaju alaturi de toti angajatii primariei comunei Cumpana.
      In urma parteneriatelor create, mai multi elevi merituosi ai comunei Cumpana vor pleca in luna august in tabere dupa urmatorul program: comuna Cârta – jud. Harghita (42 elevi) in perioada 20 – 26 august, comuna Seini - jud Maramures (20 elevi) in perioada 20 – 27 august, comuna Tarna Mare – jud. Satu Mare (20 elevi) in perioada 27 aug. – 3 sept, comuna Luncoiu de Jos – jud. Hunedoara (27 elevi) in perioada 29 aug. – 3 sept.
     In aceasta seara se intorc acasa copii care au fost prezenti la Campulung Moldovenesc in perioada 7 – 14 august. )

 

09.08.2018 - „Baschet Made in Cumpăna“

Astazi 09.08 2018, a fost semnat protocolul de colaborare intre Primăria comunei Cumpăna si Asociația Baschet Club Athletic Constanța, în vederea demarării proiectului „Baschet Made in Cumpăna“. Evenimentul a fost găzduit de Sala de Sport din cadrul Campusului Școlar al liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”
     Acest proiect, ofera tinerilor comunei Cumpana posibilitatea de a practica unul dintre cele mai iubite sporturi de echipa, in ultimii ani baschetul devenind un sport extrem de popular si in Romania.
     La eveniment au fost prezenți Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna, Elena Frâncu - fost director al Direcție pentru Sport și Tineret a județului Constanța, preseditele Clubului Sportiv „Victoria Cumpana”, Mariana Solomon - director executiv al DJST Constanţa, Andrei Talpeș – preşedintele Baschet Club Athletic Constanța, Alexandru Olteanu - antrenor Baschet Club Athletic Constanța, Ion Răuță – directorul executiv al Clubului Sportiv „Victoria Cumpana”. De la eveniment nu au lipsit nici micii sportivi ce-si desfasoara activitatea in cadrul acestui club.
     „Niciodată nu este prea mult, atunci când investim în educația copiilor. Sportul este o activitate școlară și extrașcolară care menține copiii sănătoși, activi, ageri, îi formează să fie oameni adevărați. Sportul ne-a învățat ce înseamnă respectul, să știm să câștigăm și să pierdem. Noi, adminsitrația publică locală, în colaborare cu Asociația Baschet Club Athletic Constanța, vom instrui copii în această disciplină. Ne dorim să atragem 400 de tineri care vor face baschet, mai ales că pe 30 septembrie dorim sa inauguram și complexul sportiv „Sfantul Nicolae“, a declarat primarul Mariana Gâju.
     „La Cumpăna sportul este un mod de viață, infrastructura este la un nivel care nu se mai regăsește nicăieri în județul Constanța!" (Andrei Talpeș, Team Manager BC Athletic Constanța)

 

23-29.07.2018 - Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2017 – 2018

In saptamana 23 – 29 iulie, in cadrul programului intitulat „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2017 – 2018” in comuna Cumpana au fost prezenti 25 de elevi din comuna Varful Campului jud. Botosani, insotiti de primarul localitatii doamna Maria Hutu.
      Oaspetii nostrii au vizitat vineri 27 iulie, mai multe obiective din comuna printre care: Centrul de Ingrijire Copii „after school”, Cetrul Socio Educativ, Centrul Multifunctional de Asistenta Socio - Medicala, Geamia, Sala de Sport „Elena Frîncu” si Primaria.
     Membrii ansamblului artistic „Siretelul”au oferit un program artistic constand in dansuri si cantece specifice zonei din care provin.
     Un numar de 60 elevi din comuna Cumpana, se afla in aceasta perioada in localitatile Panaci jud. Suceava, Storobaneasa jud. Teleorman si Mioveni jud. Arges.
     Urmatoarea destinatie a elevilor comunei Cumpana este: Seini – Maramures, Carta – Harghita, Luncoiu de Jos – Hunedoara, Recea – Maramures, Campulung Moldovenesc – Suceava.

 

21.07.2018 - Marin Isabela medaliată cu argint la
“Wrestling Challenge Internaţional”

Sala Polivalentă “Horea Demian” din Cluj Napoca a găzduit pe 21 iulie 2018, a doua ediție a Turneului Internaţional “Wrestling Challenge Internaţional Cluj Napoca 2018”.
     La startul competiţiei organizată de Asociaţia Judeţeană de Lupte Cluj în colaborare cu Federaţia Română de Lupte s-au aliniat sportivi din 15 ţări, la Lupte Libere şi Lupte Feminine.
     Clubul Sportiv “Victoria Cumpăna” a participat la această competiţie cu doi sportivi, Somandru Cristian şi Marin Isabela, ambi pregătiţi de către antrenorul George Papazu.
     Potrivit antrenorului George Papazu, sportiva Marin Isabela a avut o evoluţie foarte bună reuşind să obţină medalia de argint, învingând o sportivă cu o experienţă de peste 6 ani, campioană a României.
     “Mi-am dorit foarte mult să obţinem o medalie la această competiţie şi iată că am reuşit.
Sunt foarte mulţumit de evoluţia sportivilor mei.
Vreau să mulţumesc oamenilor de acasă care ne sprijină în drumul nostru către înalta performanţă.
Mulţumesc pentru sprijin doamnei primar ec. Mariana Gâju, dl. viceprimar Neagu Florin, Consiliului Local Cumpăna, domnului director executiv al clubului nostru Răuţă Ion, dar şi tuturor celor care sunt alături de clubul nostru”, a afirmat la finalul competiţiei antrenorul George Papazu.

 

17.07.2018 - Premii pentru campionii naţionali la lupte juniori

În data de 17 iulie 2018, campionii naţionali la lupte juniori, legitimaţi în cadrul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”, antrenaţi de prof. Papazu George, au fost premiaţi pentru rezultatele de excepţie obţinute în cadrul campionatelor naţionale desfăşurate la Piteşti, în perioada 22-24 iunie.
     Premile au fost acordate de Consiliul Local Cumpăna şi oferite de doamna primar, ec. Mariana Gâju în prezenţa preşedintelui executiv al Clubului „Victoria Cumpăna”, domnul Ion Răuţă.
      La festivitatea de premiere au fost prezenţi:
• Hanu Bogdan – campion naţional categ. 47 kg
• Popa Robert - vicecampion naţional categ. 25 kg
• Ali Suraj – vicecampion naţional categ. 29 kg
• Prodan Marian locul 3 medaliat cu bronz

 

16.07.2018 - Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite
în anul școlar 2017 – 2018

În data de 16 iulie 2018, în comuna Cumpăna a început prima etapa (din cele cinci) din cadrul programului intitulat „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2017 – 2018”.
     Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța, reprezentată de către doamna primar, ec. Mariana Gâju în parteneriat cu primăriile a cinci localităţi (patru din Republica Moldova şi una din Ucraina) organizează în perioada 16 – 23 iulie, tabăra de vară pentru elevii cu rezultate deosebite, anul școlar 2017-2018 în cadrul Campusului Școlar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.
În această perioadă în comuna noastră sunt prezenţi 100 de elevi şi profesori însoţitori din localităţile: Străşeni, Sărata Veche, Capaclia, Selemet – Republica Moldova şi comuna Mahala ( raionul Noua Suliţă) – Ucraina.
     Pe 17 iulie membrii delegaţiilor prezente, alături de primarul comunei Mahala, doamna Elena Nandriş şi viceprimarul comunei Capaclia- domnul Florenţa Gheorghe au vizitat sediul primăriei Cumpăna unde au fost întâmpinaţi de doamna primar, viceprimarul şi secretarul comunei Cumpăna.
Următoarele perioade de desfăşurare a taberelor sunt:
23 – 30 iulie / Vârful Câmpului – Botoşani
30 iulie – 6 august / Budeşti – Republica Moldova, Cazangic – Republica Moldova, Vânători Neamţ, Seini – Maramureş, Carta – Harghita.
13 – 20 august / Hoghilag - Sibiu, Panaci – Suceava, Vânători – Neamţ, Vorona – Botoşani.
27 august – 3 septembrie / Vânători Neamţ, Prundeni – Vâlcea.
     În vederea stabilirii relațiilor de parteneriat între comuna Cumpăna şi localități din țară şi din afara ţării, precum şi în vederea dezvoltării unor legături multilaterale, social-culturale, dar mai ales educative pentru copii şi tineri, urmărim punerea bazelor unor relații de colaborare în domeniile vieții educative şi culturale între elevi şi tineri. Se vor stabili relații de colaborare în autoritățile administrative, între reprezentanții organizațiilor şi asociațiilor profesionale sau individuale, între instituțiile culturale, religioase şi de învățământ.
     Elevii din localitățile partenere care ne sunt oaspeți beneficiază de cazare şi masă, plajă, vizitarea obiectivelor turistice din județul Constanța, dar și evenimente festive şi activități extrașcolare.
    În perioada vacanței de vară, administraţia publică a comunei Cumpăna şi-a propus să răsplătească elevii olimpici şi cu rezultate deosebite la învăţătură sau diverse activităţi prin acordarea unui sejur de 7 zile în zonele montane şi de agrement ale ţării.
     În urma parteneriatelor create, elevii merituoşi ai comunei Cumpăna participă la un schimb de experienţă în localităţile prietene.
     Elevii noştri au fost prezenţi la Hoghilag - Sibiu (16 pers) în perioada 8 – 14 iulie, Vorona – Botoşani ( 19 persoane) în perioada 9 – 15 iulie şi Vânători Neamţ (20 persoane) în perioada 9 – 16 iulie.
    Taberele în care elevii comunei Cumpăna vor fi prezenţi în următoarea perioada sunt: Mioveni–Argeş, Panaci–Suceava, Storobăneasa –Teleorman.

 

13.07.2018 - Vizita delegaţiei din comuna Cazangic, Raionul Leova,
Republica Moldova

Pe 13.07.2018 o delegaţie din comuna Cazangic, Raionul Leova, Republica Moldova, condusă de primarul localităţii domnul Ion Gutu a fost prezentă în comuna Cumpăna.
Vizita a avut ca scop semnarea unui acord de înfrăţire între comuna noastră şi comuna Cazangic.
      În prezența doamnei primar, ec. Mariana Gaju, a reprezentanţilor administraţiei publice, dar şi a consilierilor locali ai comunei Cumpăna, la sediul primăriei comunei Cumpăna, s-a semnat acordul de înfrăţire dintre cele două localităţi.
      Înfrăţirea are ca scop dezvoltarea colaborării între comunităţi, organizaţiile publice şi de cultură, manifestări comune în domeniile cultură, învăţământ, turism, sport, activităţi sociale, economie şi turism, sănătate, administraţie publică locală.
      La iniţiativa doamnei primar un număr de 20 de copii din comuna Cazangic au fost invitaţi să participe la tabăra de vară, în perioada 30 iulie – 6 august, organizată în cadrul campusului şcolar.
     După semnarea acordului de înfrăţire membrii delegaţiei au vizitat mai multe obiective din comună printre care: Primăria, Centrul de Îngrijire Copii de tip „After School”, Centrul Socio Educativ, Moscheea, Grădiniţa „Florilor”, Centrul Multifuncţional de Asistenta Socio-Medicală.
      Acesta este cel de-al 7-lea acord semnat cu o localitate din Republica Moldova, comuna Cumpăna fiind înfrăţită cu alte 6 localităţi şi anume comunele : Puhăceni, Budeşti, Sărata Veche, Capaclia, orașele Strășeni și Cricova.

 

12.07.2018 - Conectivitate, Competitivitate, Pieţe
Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi Institutul European din România au lansat în data de 9 mai 2018 seria “ Consultărilor cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene“. Evenimentele sunt prevăzute a se desfăşura în perioada iulie – septembrie 2018 în diferite localităţi din principalele regiuni istorice ale României.
     Iniţiativa reprezintă o oportunitate pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale României în plan European, urmărind punerea în valoare şi consolidarea rolului ţării noastre în susţinerea dezvoltării Uniunii Europene.
     Astfel, în data de 12 iulie 2018, între orele 14.00 – 16.30 la Sala Senatului Universităţii „ OVIDIUS ” Constanţa a avut loc dezbaterea “ Conectivitate, Competitivitate, Pieţe” înscrisă în seria de consultări cetăţeneşti privind viitorul Uniunii Europene.
     Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju a fost invitată să participe şi să susţină o intervenţie în cadrul acestui eveniment de consultare cetăţenească, având următoarele opinii faţă de acest subiect:
     Consultările cetăţeneşti demarate constituie modalitatea prin care cetaţenii români îşi fac auzita vocea, îşi expun părerile asupra modului în care sunt elaborate şi implementate politicile europene. Cetăţenii au ocazia acum să facă propuneri de îmbunătăţire ale acestora, contribuind astfel la definirea unei Uniuni care să răspundă cât mai adecvat nevoilor lor.
     Aceste consultări sunt deosebit de importante, deoarece cetăţenii au ocazia să se pronunţe cu privire la priorităţile asupra cărora ar trebui să se concentreze România în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii European, respectiv consolidarea proiectului european, promovarea setului de valori pe care se fundamentează UE, menţinerea securităţii interne a UE, dezvoltarea profilului UE de actor global, extinderea, dar şi direcţiile strategice pe care ar trebui să le promoveze România pentru viitorul UE – o Uniune a coeziunii ca valoare comună: mai unită, mai solidară, mai integrată, mai puternică; o Uniune centrată mai mult pe piaţă; o Uniune cu viteze multiple de integrare între statele membre; continuare pe acelaşi drum – dar şi gradul de îndeplinire a aşteptărilor după aderarea la UE şi bilanţul aderării României la UE.
     Cetăţenii vor fi consultaţi în ceea ce priveşte provocările la adresa securităţii, terorismului, instabilităţii regionale în vecinătatea UE şi Brexit.
     Asumarea, pentru o perioadă de şase luni, a Preşedinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru UE şi presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul Uniunii Europene şi creşterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat.
     Pentru România, asumarea poziției de Preşedinte al Consiliului UE presupune o extraordinară oportunitate de a-şi demonstra aderenţa la valorile europene, de a-şi reafirma susținerea cu privire la proiectul european şi de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia. Păstrarea unităţii proiectului european şi a integrităţii politicilor europene, în beneficiul cetățenilor europeni, reprezintă obiectivul strategic în jurul căruia va gravita întregul proces de pregătire şi derulare a Președinţiei României la Consiliul UE.

 

08.07.2018 - SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTINŢIFICE ALE ELEVILOR
DIN CLASELE LICEALE LA DISCIPLINA GEOGRAFIE, ETAPA NAŢIONALĂ

În data de 8.07.2018, în cadrul Campusului Şcolar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din comuna Cumpăna a avut loc festivitatea de deschidere a „SESIUNII DE COMUNICĂRI ŞTINŢIFICE ALE ELEVILOR DIN CLASELE LICEALE LA DISCIPLINA GEOGRAFIE, ETAPA NAŢIONALĂ”.
     Alături de cei 114 elevi şi 57 cadre didactice din 37 de judeţe ale României la festivitatea de deschidere au fost prezenţi:
     Inpector general Ministerul Educaţiei Naţionale - profesor universitar doctor, STELUŢA DAN
Conf. univ. dr. - MARIAN ENE, Facultatea de Geografie - Univ. Bucureşti ( preşedintele comisiei centrale)
Insp. general adjunct - Alina Diana Codreanu şi Anca Iuliana Dragomir
Insp. şcolar geografie – Alina Dumitraşcu
Dir. Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – prof. dr. Vasile Nicoară
     Organizatorii acestui eveniment, Administrația Publică Locală Cumpăna, reprezentată de doamna primar, ec. Mariana Gâju, împreună cu Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, reprezentat de prof. Director Nuțu Monica au pregătit un spectacol artistic ce s-a bucurat de un real succes, susţinut de elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”şi prescolarii grădiniţei „Florilor”.
În contextul valorizării educaţiei şi al performanţei în educaţie suntem onoraţi să găzduim la Cumpăna, în premieră pentru o comună din România, olimpiada naţională la disciplina geografie.

 

08.07.2018 - Circuitul Naţional de Minirugby
Etapa a II-a

În perioada 6-8 iulie 2018 la Gura Humorului a avut loc Etapa a II-a din cadrul „Circuitului Naţional de Minirugby”.
Echipa de rugby a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna” pregătită de antrenorul Florin Bacioiu a înregistrat următoarele rezultate:
CS „Victoria CUMPĂNA” vs Şoimii II- 30=0
CS „Cristian” vs CS Victoria „CUMPĂNA” - 10=10
CS „Victoria CUMPĂNA” vs CSS „Bârlad” - 30=0

 

08.07.2018 - Vizita delegaţiei din Israel în localitate

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna au fost gazdele unei delegații FICE - Israel condusă de domnul președinte Emmanuel Grupper, în perioada 6-8 Iulie 2018. Aceasta vizită de documentare s-a înscris în programul pe care delegația din Israel l-a derulat în contextul colaborării şi initîerii programului de schimb profesional în domeniile: educaţie şi protectia copilului.
Musafirii au fost primiţi, în buna tradiţie românească, cu pâine şi sare, iar cei din delegaţia israeliană au fost realmente impresionaţi de această primire călduroasă.
       Delegaţia FICE - Israel a fost cazată în cadrul Campusului Şcolar Cumpăna, iar pe parcursului zilei de 7 iulie au vizitat următoarele obiective:
- Complexul de Servicii pentru Protecţia în Regim de Urgenţă a Copilului, a cuplului mama-copil şi a victimelor violenţei în familie aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanţa
- Complex Palatul Copiilor Constanţa
- Centrul de Plasament ”Micul Rotterdam” aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanţa
- Centrul de îngrijire tip „After-School” aflat în subordinea Primăriei comunei Cumpăna, judeţul Constanţa
- Centrul Socio-Educativ aflat în subordinea Primăriei comunei Cumpăna, judeţul Constanţa
- Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală Cumpăna aflat în subordinea Primăriei comunei Cumpăna, judeţul Constanţa
     De asemenea, delegaţia a beneficiat de o plimbare în Acvatoriul Constanţa şi un program artistic prezentat în incinta Căminului Cultural Cumpăna, prezentat de ansamblurile de muzică populară românească şi turcească, dans modern formate din copiii din localitatea Cumpăna, judeţul Constanţa.
      Domnul președinte Emmanuel Grupper împreună cu membrii delegaţiei FICE-Israel au rămas plăcut impresionaţi de modul în care se implică autoritatea publică locală de la nivelul comunei Cumpăna, pentru promovarea şi respectarea drepturilor copilului.
     Astfel, s-a subliniat faptul că prin serviciile create în comunitate, s-a asigurat prevenirea abandonului familial, şcolar şi a crescut calitatea vieţii beneficiarilor.
Membrii delegaţiei au apreciat, în acelaşi timp, parteneriatul real şi eficient dintre Consiliul Judeţean Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (ca direcţie specializată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa) şi Primăria Cumpăna. Astfel, s-a evidenţiat şi subliniat importanţa domeniului asistenţei sociale pentru cetățeni şi societate, s-a evidențiat necesitatea conştientizării influenței diverselor procese sociale, economice şi demografice asupra familiei în România şi necesitatea creşterii rolului autorităților locale în prevenirea separării copilului de familie, cât şi promovarea modelelor viabile destinate protecţiei sociale a copilului şi a familiei în țara noastră.

 

06.07.2018 - Reuniunea aniversară a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative (F.I.C.E.)
din România şi Israel

Reuniunea aniversară a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative (F.I.C.E.) din România şi Israel a avut loc la Palatul Parlamentului, pe 6 iulie 2018, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de parteneriat în educaţia, ocrotirea şi pregătirea pentru viaţă a copiilor şi adolescenţilor, cu prioritate a celor din afara familiilor.
       La eveniment au participat specialişti în educaţie şi protecţie socială din Israel şi din România.
       Comuna Cumpăna a fost reprezentată de doamna primar, ec. Mariana Gâju, împreună cu doamna Cristina Bumb – inspector în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Cumpăna.
       În alocuţiunea sa, doamna primar a precizat faptul că împreună cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Cumpăna şi cu întreaga comunitate, încercăm să aplicăm metodele folosite de specialiştii din domeniul socio-educativ din Israel. De ce? Pentru că acestea duc la formarea copilului, al tânărului, să reziste în faţa încercărilor vieţii, respectând însă ceea ce consider a fi concluzia generală: “Locul cel mai bun pentru copil este acasă”.

 

01.07.2018 - „CONVIETUIRE INTERETNICA PE PLAIURI DOBROGENE”

Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna in colaborare cu Uniunea Democrată a Turcilor din România, au organizat astazi, 1 iulie 2018 evenimentul intitulat „CONVIETUIRE INTERETNICA PE PLAIURI DOBROGENE”.
      Aflat la cea de-a XI-a editie, evenimentul a debutat începând cu ora 10:00, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, cu un Concurs de Arta Culinara Traditionala. Reprezentantii turci, tatari, aromani, ruși- lipoveni și romani din localitatile Tulcea, Constanta, Cumpana, Independenta, Cobadin, Topraisar, Harsova, Cogealac, Ghindaresti, Beidaud, Tuzla, Lumina, Mereni, au prezentat o vastă paletă de preparate din bucatariile tradiționale.
     Secțiunea bucătărie: Locul I – Comunitatea Aromână Cogealac, Locul II – UDTR Tulcea, Locul III - Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din Ghindăreşti. Mențiune – UDTTMR Cumpana, | Mentiune – Comuna Lumina.
     Secțiunea cofetarie: Locul I – UDTR Cumpana, Locul II – UDTTMR Topraisar, Locul III – Comunitatea Elena Constanta. Mentiune – UDTTMR Constanta, Mentiune – UDTTMR Tulcea.
     Sărbătoarea s-a incheiat cu concursul de lupte tradiţionale tătăreşti – KUREŞ. Evenimentul a reunit oaspeţi din peste 20 de localităţi ale judeţului Constanţa, dar și oaspeți de seamă, dintre care amintim:
Uygar Mustafa Sertel - consul general al Republicii Turcia la Constanta.
Dobre Nicolae – președintele Federației Române de Oina
Aidân Ablez- vicepreședinte Asociația Română a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale
Levent Accoium – suprefect jud. Constanta,
Celzin Latif - director Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa,
CristinaSamoila – director Casa Judeţeana de Pensii Constanţa
Nicoleta Bercaru – director Scoala Nicolae Tonitza
Hanu Elena – Inspectoratul Școlar Județean
Carmen Lungu – director Crucea Rosie

 

29.06-01.07.2018 - Campionatul de Lupte pe Plajă - finala

În perioada 29 iunie – 1 iulie, la Limanu-2Mai, s-a desfăşurat Finala Campionatului de Lupte pe Plajă. Sportivii secţiei de lupte din cadrul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna” pregătiţi de către antrenorul George Papazu au obţinut următoarele rezultate:
Prodan Marian – categoria 35 kg – 5 victorii şi 1 înfrângere – medalie bronz
Ristache Alex – categoria 40 kg – locul V
Cârdei Larisa - categoria 50 kg - locul V
Marin Isabela categoria 40 kg - locul VI
Somandru Cristian - locul VII
Tabert Alina - locul VIII
     Sportivii de la Cumpăna au avut o evoluţie foarte bună fiind remarcaţi de personalităţi de elită din lumea luptelor precum, Ştefan Rusu şi Gheorghe Berceanu, campioni mondiali şi olimpici la lupte.

 

28-29.06.2018 - Conferința Comisiei ENVE
"Dezvoltarea durabilă în regiunile lacurilor europene", Balatonfüred, Ungaria

În perioada 28-29 iunie 2018, în orasul Balatonfüred din Ungaria, s-au desfăşurat lucrările celei de-a 19-a şedinţe a Comisiei pentru Mediu şi Schimbări Climatice (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor de la Bruxelles.
     Ordinea de zi a lucrărilor a vizat:
“Comunicare privind o strategie europeană pentru materiale plastice într–o Economie circulară”- Raportor André Van de NADORT (Olanda)
“Contribuția autorităților locale şi regionale din UE la CBD” - Raportor Roby BIWER (Luxembrug)
“Către un al 8-lea program de acțiune pentru mediu” - Raportor Cor LAMERS (Olanda).
”Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei şi rolul comunităţilor energetice locale în tranziţia energetică din Europa”- Raportor Mariana Gâju (România)
     La invitaţia şi propunerea primarului oraşului Balatonfüred, dl István BÓKA, s-au desfaşurat şi lucrările Conferinţei Comisiei ENVE privind “Dezvoltarea durabilă în Regiunea lacurilor europene”.
     În cadrul conferinţei, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, ec. Mariana Gâju, alături de expertul desemnat, domnul prof.dr. Filip Cîrlea – membru al Academia Române, au susţinut documentul de lucru în vederea aprobării avizului pentru proiectul “Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei şi rolul comunităţilor energetice locale în tranziţia energetică din Europa”.

 

27.06.2018 - Două medalii de aur, două de argint și două de bronz pentru luptatorii de la Cumpăna

Pe 27 iunie, pe plaja de la 2 Mai a avut loc Cupa „Poseidon” la lupte. Întrecerea a adunat la start 25 de cluburi din întreaga ţară. Sportivii secţiei de lupte din cadrul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna” pregătiţi de către antrenorul George Papazu au obţinut următoarele rezultate:
Somandru Cristian 50 kg - locul 1
Tabert Alina 60 kg- locul 1
Prodan Marian 35 kg - locul 2
Ristache Alex 45 kg - locul 3
Cardei Larisa 50 kg - locul 3
Mistode Mădălin +70 kg - locul 5
Marin Isabela 40 kg - locul 2
     La finalul competiţiei, Clubul Sportiv „Victoria Cumpăna” s-a clasat pe locul 3 din totalul celor 25 de cluburi participante.
     "Este un rezultat notabil, sunt mulţumit de evoluţiile sportivilor mei, mai ales că Somandru Cristian cu o pregătire de aproximativ 9 luni a reuşit sa învingă un Campion Balcanic şi Naţional al României care practică lupte de 8 ani, iar Marin Isabela a învins-o pe campioana României" a declarat George Papazu, antrenorul secţiei de lupte din cadrul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”.

 

26.06.2018 - Primăria Comunei Cumpăna şi Baschet „Club Athletic” Constanţa au pus bazele unui parteneriat solid pentru şi despre sport

Primăria Cumpăna şi Baschet „Club Athletic” Constanţa ( preşedinte Andrei Talpeş) au pus bazele unui proiect ce îşi propune dezvoltarea sportului de masă, precum şi a celui de performanţă. Astfel, la Cumpăna se va înfiinţa o secţie dedicată baschetului masculin şi feminin.
     ASOCIAŢIA BASCHET „CLUB ATHLETIC” CONSTANŢA, a fost fondată în luna martie a anului 2007, ca un program destinat copiilor cu vârsta între 6 şi 19 ani, băieţi şi fete, dornici de a practica jocul de baschet într-un cadru organizat. Clubul are în componenţă atât grupe speciale pentru performanţă, cât şi programe de recreere prin intermediul baschetului destinate copiilor dornici de a practica jocul de baschet şi de a face mişcare. De asemenea, Baschet „Club Athletic” Constanţa a reuşit promovarea în Liga Naţională de Baschet Masculin.

 

25.06.2018 - Repartizarea a 6 locuinţe tip ANL

Pe 25.06.2018, în sala de şedinţe a Primăriei Comunei Cumpăna au fost repartizate un număr de 6 locuinţe tip ANL, un apartament cu două camere şi cinci garsoniere.
Beneficiari ai acestor locuinţe sunt tineri în vârstă de până în 35 de ani cu domiciliul de cel puţin un an în Comuna Cumpăna.
      Cererile acestora au fost analizate şi incluse în lista de priorităţi în vederea repartizării locuinţelor conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 158 din 26.10. 2018.
     Familiile beneficiare sunt:
Popescu Oana Cristina – apartament
Dumitru Elena – garsonieră
Ştefan Mariana – garsonieră
Covaci Victoria – garsonieră
Enache Elena Cristiana – garsonieră
Cocor Alin Georgian – garsonieră
     Repartizarea garsonierelor s-a făcut prin tragere la sorţi în prezenţa beneficiarilor.

 

22-24.06.2018 - Circuitul Naţional la Minirugby
Prima etapă

În perioada 22 – 24 iunie la Constanţa, în cadrul Complexului Sportiv „Cleopatra” (str. Badea Cârţan) a avut loc prima etapă din cadrul Circuitului Naţional la Minirugby. Echipa de rugby a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”, pregătită de antrenorul Florin Bacioiu a înregistrat următoarele rezultate:
Cumpăna-Suceava (35-0)
Cumpăna-Timișoara(25-0)
Cumpăna-Şoimii(0-10)
      Semifinala s-a jucat între C.S „Victoria Cumpana”-Gura Humorului(15-10), iar finala între CS „Victoria Cumpăna”-„Şoimii Bucureşti” (0-20), așadar echipa noastră a obţinut locul 2 la Trofeul „Dobrogei” (prima etapă din Circuitul Naţional de Minirugby).

 

22-24.06.2018 - Performanță de excepție!
Cumpăna are un CAMPION NAŢIONAL şi doi VICECAMPIONI la lupte!

În perioada 22-24 iunie, Sala Polivalentă din Pitesti a găzduit cupa “Născut pentru Lupte”, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-8 şi 9-10 ani.
     Competiţia reuneşte peste 350 de sportivi din toată ţara şi a fost organizată de către Federaţia Română de Lupte. Clubul Sportiv „Victoria Cumpăna”, a participaz cu 4 sportivi pregătiţi de către antrenorul Papazu George.
     Toti sportivii au luptat frumos, au luptat cu ambiţie, optimism şi foarte mult curaj. Au dat tot ce au avut mai bun. Cei mai mulţi sunt la început de carieră sportivă şi au făcut o figură foarte frumoasă.
Rezultate 23.06. 2018
Categoria 25 kg, Popa Robert locul II – vicecampion naţional
Categoria 29 kg, Ali Suraj locul II - vicecampion naţional
Categoria 29 kg, Catană Andrei locul V
Rezultate 24.06.2018
Categoria 47kg, BOGDAN HANU locul I – CAMPION NAŢIONAL

 

23.06.2018 - Manifestari culturale prilejuite de trecerea in nefiinta a marelui poet Mihai Eminescu precum si de Ziua Universala a Iei

Sambata 23 iunie 2018, în sala de spectacole a Căminului Cultural Cumpăna a avut loc manifestarea culturală prilejuită de împlinirea a 129 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet național Mihai Eminescu.
      Momentul omagial a fost constituit de lansarea cărții “Mihai EMINESCU, UN DUMNEZEU RĂNIT” a autorului Laurian Stănchescu, un volum cu documente inedite primite de catre acesta de la nepotul lui Mihai Eminescu.
      In paralel, a fost prezentată o expoziție de grafică semnată de Marin Rodica Cristiana, fostă elevă a Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, în prezent - elevă a Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța.
      In spiritul promovării culturii românesti, evenimentul a gazduit și o expoziţie tematică prilejuita de Ziua Universală a Iei - unul din principalele simboluri ale României, realizată de Atelierul de Creație din cadrul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna.
      Elevii scolii de balet Nicolae Spirescu din Cumpana pregatiti de doamna profesor Teodora Spirescu au prezentat un moment de balet clasic.
      Alaturi de cadre didactice si iubitori de poezie eminesciana la eveniment au luat parte primarul comunei Cumpana, doamna Mariana Gaju, domnul Daniel Dinca - prozator si poet membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, domnul Dan Ungureanu – director marketing cotidianul Certitudinea, doamna Guner Akmolla – poeta, prozatoare, traducatoare.

 

21.06.2018 - Turneul „Kinder Sea Cup”

Grupa 2006 a CS „Victoria Cumpăna”- condusă de antrenorul Mustacă Cristian a participat alături de echipe cu tradiţie în fotbalul românesc precum „Dinamo Bucureşti”, „As Kinder”, „Râmnicu Vâlcea”...etc.la turneul „Kinder Sea Cup”.
      Din cele 4 partide disputate în cadrul acestui turneu, echipa noastră a înregistrat 2 victorii şi 2 înfrângeri, terminând pe locul 3.
     „Kinder Sea Cup” este o competiție de fotbal desfășurată la malul mării. Odată cu sosirea vacanței de vară, oameni de sport și agenți economici locali și-au dat mâna pentru a susține și promova sportul în rândul tinerilor.

 

17.06.2018 - Gala de balet - închiderea stagiunii 2017 – 2018

Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Şcoala de Balet “Nicolae Spirescu” din Cumpăna, au organizat închiderea stagiunii 2017 – 2018.
     Manifestarea artistică a avut loc duminică, 17 iunie 2018, începând cu ora 10:00, în sala mare a Casei de Cultură din localitatea Cumpăna.
     Înfiinţată în anul 2003, Şcoala de Balet ”Nicolae Spirescu” din comuna Cumpăna a devenit prima de acest fel din România, adică prima din mediul rural.
     Elevii Şcolii de Balet “Nicolae Spirescu” ne-au demonstrate că arta este „un roi de emoții care ne ajută să ne luăm zborul” şi „nu este o stare de fapt, este o stare de suflet”, poate să existe oriunde, chiar şi în mediul rural. Ne-au demonstrat acest lucru printr-un delicat și emoționant spectacol demonstrativ oferit de gingaşele balerine care de-a lungul unui an au trudit pentru a arăta părinților lor și tuturor celor prezenți la eveniment că prin mișcare, prin dans, frumosul capătă formă.
      Spectacolul a cuprins numere de balet clasic, dansuri neoclasice şi contemporane:
• „Fantezii florale” – muzica Yann Tiersen. Dansează: Marin Diana, Florea Ionela, Bucur Larisa, Bucur Ştefania, Bucur Ramona, Anton Iuliana, Ioniţă Claudia, Vătafu Luiza, Ghinea Izabela, Vasile Sara, Costandache Alexandra, Guriţă Bianca.
• Variaţie din baletul „Frumoasa din pădurea adormită” – muzica Ceaikovski. Dansează: Lulciuc Ana-Elena (Şcoala de Balet „NicolaeSpirescu”).
• Variaţie din baletul „Fiica faraonului” muzica Cesare Pugni. Dansează: Sima Izabela(ColegiulNaţional de Artă "Regina Maria").
• Dans Spaniol- muzica din baletul „Carmen”- Georges Bizet. Dansează: Marin Diana, Lulciuc Ana Elena, Negel Francesca, Bălan Denisa, Bucur Larisa, Bucur Ramona, Bucur Ştefania, Florea Ionela, Ioniţă Claudia, Vătafu Luiza, Anton Iuliana.
• Variaţie din baletul „Fiica faraonului” muzica Cesare Pugni. Dansează: Neacşu Iarina(ColegiulNaţional de Artă "Regina Maria").
• „La pluie” - muzica: Zaz. Acest dans a luat locul 1 la concursul „Arabesque” ţinut la Colegiul Naţional de Artă "Regina Maria" din Constanţa, la secţiunea ansamblu-contemporan. Dansează: Marin Diana, Lulciuc Ana Elena, Negel Francesca, Vătafu Luiza, Bălan Denisa, Bucur Larisa, Bucur Ramona, Bucur Ştefania, Florea Ionela, Ioniţă Claudia.
• Variaţie din baletul „Precauţiuni Inutile” – muzica Herold-Hertel. Dansează: Sima Izabela (ColegiulNaţional de Artă "Regina Maria").
• Moment din baletul „Paquita”- muzica Ludwig Minkus. Dansează :Marin Diana, Lulciuc Ana-Elena, Negel Francesca, Ioniţă Claudia, Florea Ionela, Vătafu Luiza.
• „Codă”- Final - muzica Ludwig Minkus. Dansează toţi participanţii din spectacol şi invitaţii de la Colegiul Naţional de Artă "Regina Maria", inclusive Pruiu Elena, Borzia Cristina şi Popa Bianca, care s-au înscris recent la cursurile Şcolii de Balet "Nicolae Spirescu".

 

16.06.2018 - Festivalul de Gimnastică Ritmică pentru Copii
Premierea lotului de fotbal juniori (2005–2006) categoria D2

Clubul Sportiv "Victoria Cumpăna" a organizat sâmbătă, 16 iunie 2018, “Festivalul de Gimnastică Ritmică pentru Copii”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul sălii de sport „Elena Frîncu”. Au fost premiate cele peste 80 de gimnaste din cadrul clubului, pregătite de către antrenoarea Elena Vlad, dar şi gimnastele clubului sportiv CSS1, antrenate de Paris Mariana (vice campioana europenă), câştigătoarele Campionatului Naţional Şcolar de la Oradea. Tot în cadrul acestui eveniment au fost premiaţi şi componenţii lotului de fotbal juniori (2005–2006) categoria D2, câştigători ai Campionatului Judeţean de Fotbal, ediţia 2017–2018, antrenor Cristian Mustacă. Premile au fost oferite de A.J.F.- Constanţa, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, Clubul Sportiv „Victoria” şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa.
     Au fost prezenţi: doamna primar, ec. Mariana Gâju, domnul viceprimar - Florin Neagu, dir. D.J.T.S. Constanţa – Mariana Solomon, preş. A.J.F. Constanţa – Lucian Carja, dir. ex. Constanţa – Petre Grigoraş, antrenorul echipei de fotbal seniori „Victoria” Cumpăna – Vasilică Cristocea.

 

16.06.2018 - Festivitatea de sfârşit de an şcolar

Cântec, flori şi bucurie! Acestea au fost veşmintele în care s-au îmbrăcat elevii Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" cu ocazia înmânării premiilor celor mai merituoşi elevi!
     Au fost premiaţi toţi elevii claselor P-IV, 64 dintre aceştia fiind premiaţi şi de Consiliul Local Cumpăna pentru rezultatele deosebite obţinute la faza judeţeană a concursurilor organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. 170 de elevi de gimnaziu şi din clasa a XII-a, care au obţinut medii peste 9.00, au fost premiaţi, 8 dintre aceştia obţinând DIPLOMA DE EXCELENŢĂ pentru media 10.
      Felicitări tuturor elevilor liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, premiaţi pentru rezultatele obţinute la învăţătură în anul şcolar 2017-2018. Felicitări dascălilor care i-au educat! Felicitări părinţilor care continuă educaţia celor şapte ani de acasă! Sunt foarte fericită să văd pe podium elevi care au obţinut media generală zece, elevi de clasa a XII-a care au citit cărţi din biblioteca şcolii şi doresc să citească în continuare. Sunt bucuroasă că Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au putut să premieze atât rezultatele obţinute la disciplinele de bază, cât şi rezultatele sportive obţinute de echipa de fotbal juniori condusă de prof. Cristian Mustaca şi cele 81 de membre ale echipei de gimnastică ritmică, pregătite de prof. Elena Vlad. Cinste elevilor! Cinste profesorilor! Cinste părinţilor! Felicitări tuturor! Sunteţi cei mai buni ambasadori ai Comunei Cumpăna! Primarul Comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

13.06.2018 - Victoria Cumpăna - Farul Tuzla

Pe 13 iunie 2018, stadionul de fotbal din str. Dacia a găzduit meciul de fotbal Victoria Cumpăna - Farul Tuzla din cadrul semifinalelor „Cupei României”, faza judeţeană.
     Echipa pregătită de către antrenorul Vasilică Cristocea a reuşit să se impună cu scorul de 2-0 mergând astfel în finala „Cupei României”, faza judeţeană unde va întâlni echipa CS „M.Kogalniceanu”. Ambele goluri au fost marcate de către Maiu Coman.

 

13.06.2018 - MICII SANITARI
Faza judeţeană

Pe 13 iunie 2018 s-a desfăşurat faza județeană a concursului pentru preşcolari "Micii sanitari". S-au întrecut la 2 Mai cei mai buni "viitori doctori" din județul Constanța, câştigători ai premiului I la fazele locale, din grădinițele din Poarta Albă, Limanu, Mangalia, Cumpăna şi Constanța.
     Micuții de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Florilor”: Badiu Erika, Cuțui Anastasia, Dîrvă Alesya, Rogoveanu David, Tîrnăcop Adelina şi Traşcă Sophie, îndrumați de doamnele prof. Timofte Nicoleta şi Barbu Georgiana s-au întors cu un binemeritat Premiu l. Suntem mândri de voi, dragi copii! Mulțumim şi părinților pentru implicare.

 

08.06.2018 - Rămas bun, dragii noştri şi zbor lin spre şcoală

O lacrimă în colțul ochilor, un zâmbet larg pe față şi un amalgam de emoții în suflet. Aceasta a fost starea pe care deopotrivă copii, părinți, bunici şi educatoare au încearcat-o la ultima serbare din grădiniță. Preşcolarii grupelor mari de la Grădinița „Florilor” au început să-şi ia la revedere de la jucării, colegi, sala de grupă şi de la cele care le-au îndrumat paşii timp de trei ani.
      Vineri, 8.06.2018, preşcolarii grupei „Crizanteme”, alături de dragele lor educatoare - prof. Barbu Gica şi prof. Timofte Nicoleta - şi-au amintit cu drag de anii petrecuți în grădiniță.
     "Dragi copii, ne simțim onorate şi vă mulțumim pentru fiecare zi pe care ne-ați dăruit-o, pentru zâmbetul vostru şi pentru inocența gesturilor voastre. Astăzi se încheie un capitol din cartea vieții voastre. Altele noi se deschid în fața voastră. Vă dorim ca ele să fie frumos colorate, să vă bucure sufletul şi să vă facă fericiți. Rămas bun, dragii noştri şi zbor lin spre şcoală!"
      Acestea au fost cuvintele doamnelor educatoare, rostite printre lacrimi.
      Pe 11.06.2018 şi-au "jucat ultimul rol" şi preşcolarii grupei mari "Narcise". Le-au fost alături părinții, frații, bunicii, dar şi buna lor educatoare -Mădularu Oana. Emoțiile, dar şi regretul despărțirii s-au simțit din plin.

 

07.06.2018 - ”Investiţii în mediul rural” 2017 – 2018

Pe 7.06.2018, în cadrul proiectului ”Investiţii în mediul rural” 2017 - 2018, finanţat de Fundaţia Vodafone şi Fundaţia „Principesa Margareta a României”- Activitate SDS, a avut loc etapa a II-a de oferire a sprijinului constând în alimente şi produse de igienă, copiilor beneficiari ai Centrului de Îngrijire tip Afterschool.

 

04-06.06.2018 - Vizită la Parlamentul European

Prezenţa primarului comunei Cumpăna, ec. Mariana GÂJU în cadrul Comitetului Regiunilor la Bruxelles oferă posibilitatea elevilor olimpici să cunoască activităţile instituţiilor europene.
      Astfel, în perioada 4-6 iunie 2018, un grup de 14 copii cu rezultate deosebite la învăţătură din cadrul Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” Cumpăna şi din cadrul Clubului Interact Constanţa (club de voluntariat pentru tinerii lideri cu vârste cuprinse între 12 și 18 an), a participat la o vizită la Parlamentul European.
     Vizita este organizată şi susţinută de domnul europarlamentar Emilian PAVEL şi domnul deputat Dan NICA, liderul Delegaţiei române S&D, pentru elevii merituoşi, dar şi pentru elevii care s-au implicat în organizarea activităţilor de voluntariat.
    Elevii comunei Cumpăna au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale şi judeţene:
Cinste lor!
     Ali Dervisi Meryem – Premiul II – Calificată la faza naţională – Olimpiada de limbă turcă, menţiune - faza naţională – olimpiada de matematică, premiul I - olimpiada de religie islamică, menţiune – concurs limba română
     Tavlak Sebahat Ceylin – Premiul II – olimpiada de limba engleză, menţiune – olimpiada de limbă română, menţiune – olimpiada de limba turcă
Moraru Alexia – premiul special – concurs judeţean de limba română
Datcu Bianca – premiul I faza judeţeană – olimpiada de educaţie tehnologică
Borş Cristina – menţiune – concurs “Bussiness Plan” – turism şi servicii, menţiune – concurs “Idei de Afaceri”.

 

06.06.2018 - Tradiţionala masă de IFTAR

Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, au organizat miercuri, 6 iunie 2018, ora 2030, la Geamia din comună, tradiţionala masă de IFTAR, dorind astfel să aducă laolaltă la masa prieteniei, specifică postului Ramazan, pe credincioşii musulmani şi creştini în virtutea bunelor relaţii iteretnice stabilite de-a lungul timpului în ţinutul dobrogean.
   La invitaţia Consiliului Local şi a doamnei primar, ec. Mariana Gâju au fost prezenţi: Subprefectul Judeţului Constanţa - Levent Mustafa Accoium, din partea U.D.T.R – Firdes Musledin, Serian Turkoglu, Durie Accoium şi Preşedintele Filiala U.D.T.R. Cumpăna, Bari Muselim. Filiala U.D.T.M.R Constanţa a fost reprezentată de Preşedinta Organizaţiei de Femei - Bari Turchian, Ablez Aidîn şi Dincer Geafer.

 

06.06.2018 - Vizita domnului primar al oraşului Cricova
din Republica Moldova

Pe 6 iunie 2018, comuna Cumpăna a fost vizitată de primarul oraşului Cricova din Republica Moldova, domnul Valentin Gutan.
   Oraşul Cricova este situat la 11 Km de Chişinău şi are o populaţie de 11.000 locuitori, acesta reprezentând una dintre cele mai mari atracţii turistice din Republica Moldova.
   La data de 22 Mai 2016 a fost semnat acordul de înfrăţire dintre oraşul Cricova şi comuna Cumpăna.
   În cadrul întâlnirii s-au discutat condiţiile organizării evenimentelor dedicate „Zilei Limbii Române” ce vor avea loc la Constanţa în data de 31 August 2018.

 

05.06.2018 - Pachete oferite de Semiluna Roşie Turcia

familiilor aflate în nevoie

Semiluna Roșie Turcia a fost în vizită la Filiala de Cruce Roșie Constanţa și a donat 200 de pachete destinate exclusiv familiilor aflate în nevoi. Primele 56 de pachete au fost oferite la Constanţa în data de 31 mai.
   La data de 5 iunie, în comuna Cumpăna, reprezentanţii Filialei Constanţa a Crucii Roşii, alături de angajaţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, au distribuit 55 de pachete cu alimente neperisabile cu o greutate de aproximativ 15 kg fiecare.
   La acest eveniment au participat doamna primar, ec. Mariana Gâju, alături de preşedintele filialei Crucea Roşie Constanţa - doamna Carmen Lungu.

 

05.06.2018 - Concursul „Micii Sanitari”
Ediția a XIII-a

Pe 5 Iunie 2018, la sala de Spectacole a Casei de Cultură Cumpăna, Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Maria” a organizat Concursul „Micii Sanitari”, ediția a XIII-a, faza locală.
    Competiţia s-a desfășurat între 4 grupe de „mici sanitari” reprezentând cele doua grădinițe: Gradiniţa cu program prelungit „Sfânta Maria”, coordonați de doamnele educatoare: Alim Seila, Cârstoiu Mara, Geambazu Nicoleta, Sangiu Georgiana, Vasîlca Bianca Elena şi Grădiniţa cu program prelungit „Florilor”, coordonați de Barbu Gica, Timofte Nicoleta şi Mădularu Oana.
    La eveniment au fost prezenţi: doamna primar, ec. Mariana Gâju, Director Executiv Crucea Roşie Filiala Constanţa – doamna Carmen Lungu, Preşedinte Crucea Roşie Constanţa – domnul Andrei Alin, Comisariatul pentru Societate Civilă Constanţa – comisar Gheorghe Gheordănescu.
Juriul a fost format din: psiholog Carmen Lungu- președintele juriului, insp. Primăria Cumpăna - Avram Marcela, Robi Adriana – asistent medical pentru Unităţile de Învăţământ.
    Copiii s-au întrecut în a ne învăța cât de sănătoși pot creşte, câştigând toți bătălia cu microbii.
Premiile au fost repartizate astfel:
 locul l – Grădiniţa „Florilor”, grupa condusă de doamnele educatoare Timofte Nicoleta şi Barbu Gica;
 locul II – Grădiniţa „Sfânta Maria”, două grupe, conduse de doamnele educatoare Sangiu Georgiana, Holbură Aurica, Vasîlca Bianca, Cârstoiu Mara, Alim Seila şi Geambazu Nicoleta;
 locul III – Grădiniţa „Florilor”, grupa condusă de doamna educatoare Mădularu Oana.
     „Dansul tricolor” al fetițelor din Grădiniţa „Sfânta Maria” ne-a adus aminte că suntem români şi ne-au încântat privirile şi sufletul.

 

03.06.2018 - Cupa Oraşului Mangalia
Edţia a III-a

Grupa de fotbal 2008-2009 din cadrul C.S „Victoria Cumpăna”, condusă de către antrenorul Eduard Năstase, a obținut locul 1 la „Cupa Oraşului Mangalia”. S-au obţinut victorii cu scorul de 4-2 cu „G.S.I.B” Mangalia, 4-1 cu „ACS” Mangalia, 9-1 cu „Sporting Juniorul”. Finala a fost câştigată contra echipei „G.S.I.B” MANGALIA cu scorul de 2-1. Jucătorul turneului a fost declarat Florea Radu.

 

03.06.2018 - Cupa Oraşului Mangalia
Edţia a III-a

Echipa de fotbal juniori a C.S „Victoria Cumpăna”, grupa 2007, pregătită de antrenorul Mustacă Cristian, a câștigat ediţia a III-a a „Cupei Oraşului Mangalia”.
     Golgeterul competiţiei a fost desemnat Albină Cătălin, MVP-ul competiţiei Leontescu Vlăduţ, iar cel mai bun portar Tandurel Emil.

 

01.06.2018 - Ziua Internaţională a Copilului

În fiecare an, în prima zi de vară se celebrează „Ziua Internaţională a Copilului”, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.
    Pentru că ziua de 1 iunie este zi liberă, copiii din Cumpăna au sărbătorit pe 31 mai, alături de cadrele didactice şi membrii administrației publice locale, „Ziua Internaţională a Copilului”.
    Astfel, începând cu ora 9.00, pe platoul de lânga Sala de Sport „Elena Frîncu”, prichindeii din cadrul grădiniţelor „Florilor” și „Sf Maria”, din Cumpăna, au desfăşurat activităţi specifice acestei zile, iar la ora 1100, în cadrul sălii de sport, cei 1330 de elevi ai Liceului „Nicolae Dumitrescu”, au desfăşurat activităţi specifice acestei zile.
    Ei au primit vizita viceprimarului Neagu Florin însoţit de către membrii administraţiei publice locale şi consilieri locali, care le-au oferit mingi şi îngheţată.
    ”Copilăria e vârsta la care cea mai profundă bucurie poate fi un zâmbet curat. Copilăria e o lume aparte, plină de lumină şi armonie. Să vă bucuraţi de ea, dragi copii! La mulți ani de 1 Iunie!” a fost mesajul transmis de doamna primar, ec. Mariana Gâju, tuturor copiilor prezenți la activitate.

 

24.05.2018 - Cumpăneanul Costel Crăciun premiat în cadrul
Galei „Omul anului în Forțele Navale”

Performanţele personalului din Forțele Navale, obţinute pe parcursul anului de instrucție 2017, au fost premiate în cadrul unei festivități, ce a avut loc pe 24 mai, la Constanţa.
     Evenimentul este produs în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi se înscrie în seria de manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
     Concursul „Omul anului în Forțele Navale” a ajuns la cea de-a VIII-a ediție şi este structurat pe cinci secțiuni, la care s-au înscris peste 180 de participanți.
     Cumpăneanul Costel Crăciun, Maistru Militar principal de Marină a primit un premiu special din partea ligii Maiștrilor Militari de Marină pentru merite deosebite şi promovarea tradițiilor marinăresti.

 

21.05.2018 - Oferta educaţională a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna pentru anul şcolar 2018-2019

Pe 21 mai 2018, Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" a organizat un eveniment de promovare a ofertei educaţionale a liceului, dar şi prezentarea Metodologiei şi Calendarului de Admitere.
     La eveniment au participat părinţi, elevi şi dascăli, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, doamna primar, ec. Mariana Gâju, doamna Violeta Ciucur – prorector UMC Constanţa, doamna inspector Alina Dumitraşcu, alături de reprezentanţi ai agenţilor economici colaboratori.
Pentru anul şcolar 2018-2019, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, sunt aprobate următoarele specializări pentru absolvenţii clasei a VIII-a:
I. Clasa a IX-a – învăţământ LICEAL/ 4 ani/ se definitivează cu examen de CERTIFICARE PROFESIONALĂ şi BACALAUREAT
1. 14 locuri – TEHNICIAN ÎN GASTRONOMIE/ cod 194
2. 14 locuri – TEHNICIAN ÎN TURISM/ cod 194
3. 28 locuri – TEHNICIAN ELECTROMECANIC/ cod 193
II. Clasa a IX-a – învăţământ PROFESIONAL/ 3 ani/ se definitivează cu EXAMEN CERTIFICARE PROFESIONALĂ
• elevii primesc lunar BURSĂ PROFESIONALĂ de 200 de lei
1. 14 locuri – OSPĂTAR, CHELNER – VÂNZĂTOR ÎN UNITĂŢI DE ALIMENTAŢIE/ cod 599
2. 14 locuri – FRIZER, COAFOR, MANICHIURIST, PEDICHIURIST/ cod 630
Înscrierea se face conform calendarului de admitere:
 Învăţământ PROFESIONAL: 15, 18, 19 iunie 2018
 Învăţământ LICEAL: 29 iunie – 3 iulie 2018
Pentru a obţine orice informaţie legată de oferta educaţională a liceului, vă învităm la secretariatul şcolii, de LUNI până VINERI, interval orar 8.00-16.00.
Programul şcolar: 8.00 – 14.00
Locaţia: Campus Şcolar – Cumpăna, str. Iancu Jianu, nr. 1

 

19.05.2018 - Festivalul – Concurs Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi
«Dor de Cânt Românesc»
Ediţia a XIII-a

Festivalul–Concurs Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc» a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, o ediție în care tradiția, folclorul și autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste.
      Festivalul este o manifestare a tezaurului folcloric din România şi are ca obiectiv afirmarea valorilor autentice și nu doar atât: prin vârsta tânără a concurenților, concursul de muzică populară își propune să introducă în circuitul naţional noi talente, precum şi prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etno-folclorice ale ţării.
      Această ediție a înregistat peste 60 de concurenți, fapt ce ne dovedește faptul că festivalul a ajuns la un nivel ridicat de calitate, lucru care ne onorează.
      Folclorul românesc din toată țara a fost prezent la Cumpăna, concurenții reprezentând județele: Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, București, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Dolj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Republica Moldova.
     Concursul s-a desfășurat în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, în ziua de 19 mai 2018, începând cu ora 11:00.
     Gala Laureaților şi Festivitatea de Premiere au avut loc în ziua de 20 mai 2018, începând cu ora 12:00.
     Am fost onorați să avem aici, acasă, la Cumpăna, un juriu de prestigiu alcătuit din profesioniști: Elize Stan, Grigore Leșe, Maria Marin Tănase, Doina Ișfănoni, Daniela Gibescu, Dorin Grama, Maria Tănase-Marin şi Valentin Marin – profesioniști în a aprecia cântecul popular românesc și în a aprecia în același timp și costumul popular românesc.
Festivalul a găzduit și recitalurile susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea.
      De-a lungul timpului, Festivalul “Dor de Cânt Românesc ” a devenit o rampă de lansare pentru câştigătorii concursului, iar în acest an,"Festivitatea de Premiere a Recitalurilor" a fost motiv de bucurie pentru următorii interpreți:
Câștigătoarea Trofeului „DOR DE CÂNT ROMÂNESC” a fost domnișoara POLACEK ALEXANDRA YASMINE din Târgu Jiu, judetul Gorj.
Secţiunea I
Premiul I- POPOVOCI ANDRA ELISA din Balș, Olt.
Premiul II- PETCU MARIA RUXANDRA din Galați.
Premiul al III- lea a fost acordat concurentei ȚIGĂNUȘ DIANA-ANDREEA din Brăila.
Secţiunea II
Premiul I - DINU ANDREI DANIEL din BUZAU şi MITRAN MELINDA – Rovinari, Gorj
Premiul II MĂRGEAN ANDREEA SELENA din Giurgiu și SCHMIT MARIA LUIZA –Dolj
Premiul III - MEDELEANU MARIA – Gorj, COCHIRLEANU FLAVIA din Buzău şi MOANŢĂ DARIA – Slatina ,Olt
Secţiunea III
Premiul I - DINU ANDREEA din Balș, județul Olt și ȘAPCĂ REMI GABRIEL din Corabia județul Olt.
Premiul II- POPA PETRONELA din Cornu Luncii, Suceava și DUMITRAȘCU NICOLE CRISTINNE din Slobozia, Ialomița.
Premiul III - ZÂRNĂ MARIA BIANCA din Ploiești, Prahova și NEACȘU GEORGE din Vulcan, Brașov.
Două premii speciale au fost oferite de Consiliul Local Cumpăna, Auricăi Pară și Marianei Panea, ambele din satul Capaclia, Raionul Cantemir, Republica Moldova, localitate înfrățită cu localitatea noastră.
Închiderea festivalului a fost însoțită de un Recital extraordinar al maestrului, Grigore Leșe.

 

18.05.2018 - Puştii de la Cumpăna, campioni judeţeni la juniori D2

Cumpăna, Cumpăna, Cumpăna.....
Aşa sună bucuria de a fi campion!

Juniorii echipei "Victoria Cumpăna" îşi pot trece în palmares, cu o etapă înainte de finalul "Campionatului Judeţean de Fotbal", rezervat juniorilor D2, titlul de Campioni ai judeţului Constanţa.
     Bucuria este cu atât mai mare cu cât elevii lui Cristian Mustacă au câştigat 18 din cele 19 meciuri disputate în cadrul Campionatului Judeţean de fotbal Juniori D 2, sezon 2017 – 2018, au inregistrat 1 înfrângere, au marcat 88 goluri şi au încasat doar 14.

 

17.05.2018 - Să nu ne uităm eroii
Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor

Conform tradiţiei, de „Ziua Înălţării Domnului”, se comemorează şi „Ziua Eroilor”.
      Sunetul clopotelor, imnurile de slavă ce străbat cupolele bisericilor, mirosul de tămâie din cimitire vestesc în cele patru zări că cei care au pus mai presus de viaţa lor trecătoare eternitatea României sunt încă vii în amintirea urmaşilor.
     În această zi, a ridicării la ceruri a Mântuitorului, credincioşii se roagă în taină ca eroii să vegheze din ceruri la destinele României.
     În aceasta zi a omagierii eroilor, s-au depus coroane de flori la cele două monumente din comună de către: viceprimarul comunei Cumpăna, domnul Neagu Florin, reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna, reprezentanţi ai Parohiilor 1 şi 2 Cumpăna, reprezentanţi ai Liceului „Nicolae Dumitrescu” şi ai grădiniţelor din comună, reprezentanţi ai Organizaţiei Comunale PSD.
Hristos s-a înălţat!

 

15.05.2018 - Ziua Internaţională a Familiei - sărbătorită la Cumpăna

La data de 15 mai 2018, în cadrul Casei de Cultură din Cumpăna, a avut loc "Ziua Internaţională a Familiei,,.
    Conform tradiţiei, la această dată, au fost celebrate familiile căsătorite în comuna Cumpăna, care în acest an aniversează ,,Nunta de aur” – 50 de ani de căsătorie.
    De asemenea, au fost invitate şi viitoarele cupluri, care în acest an îşi vor uni destinele prin încheierea căsătoriei, dar şi cele mai reprezentative familii ale comunei noastre.
     Familiile sărbătorite au primit în dar spectacolul "Astăzi, minte-mă frumos!'', diplome, flori şi cadouri simbolice. A fost un spectacol de divertisment, tip variete, vivace, antrenant, în care au alternat numere de comedie (scenete, scheciuri, cuplete ), cu muzică de bună calitate.
    Momentele de comedie au fost susţinute de îndrăgitul actor Vasile Muraru şi partenera sa de scenă, Valentina Fătu – Pătraşcu, ce au adus în faţa spectatorilor o multitudine de situaţii şi personaje, ce au fost completate cu momente muzicale susţinute de Bianca Sârbu, o solistă cu mare priză la public.
    "Prin exemplul dumneavoastră de viaţă, prin munca şi sacrificul dumneavoastră, sunteţi precum miezul, maiaua care dospeşte pâinea pufoasă şi bună.
    Aşa sunteţi dumneavoastră, familiile de cinste şi omenie ale comunei noastre, care ne-aţi învăţat ca viaţa pe care o trăim o singură dată, nu trebuie trăită oricum.
    Datorită dumneavoastră, Cumpăna cu întâmplări bune sau mai puţin bune este o familie tradiţională care îşi aşteaptă cu braţele deschise generaţiile viitoare" a transmis celor prezenţi doamna primar, ec.Mariana Gâju

 

15.05.2018 - SEMINAR NAŢIONAL FAMILIA ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ ŞI PREGĂTIREA COPIILOR ŞI TINERILOR PENTRU VIAŢA DE FAMILIE

Pe 15.05.2018, în cadrul Palatului Parlamentului cu prilejul „Zilei Internaţionale a Familiei” a avut loc Conferinţa Naţională cu participare internaţională „Familia în societatea românească şi pregătirea copiilor şi tinerilor pentru viaţa de familie”.
     Scopul acestei conferinţe organizate de Federaţia Internaţională a Comunităţii Educative ( FICE România) este de a sublinia importanţa familiei pentru indivizi şi societate, de a conştientiza influeţa proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familia tradiţională românească.
     Comuna Cumpăna a fost reprezentată de doamna primar, ec Mariana Gaju şi de inspectorul din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială - doamna Cristina Bumb.
În cadrul deschiderii lucrărilor conferinţei, doamna primar a susţinut o alocuţiune intitulată „Preocuparea autorităţilor publice locale privind pregătirea copiilor şi tinerilor pentru viaţa de familie”.
     La această conferinţă au fost prezenţi: Excelenţa Sa domnul Ramiro Fernandez Bachiller – Ambasadorul Spaniei în România, domnul Toma Mareş–Preşedinte Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative România, doamna Gabriela Creţu – Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene Senatul României, domnul Ionel Florian Lixandru- Secretar de Stat Ministerul Educaţiei Naţionale, domnul Adrian Solomon – Preşedinte al Comisiei pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Camera Deputaţilor, doamna Simona Bucur Oprescu – deputat Comisia pentru Afaceri Europene, specialişti în politici sociale din Bulgaria, profesori universitari, inspectori şcolari şi directori de instituţii.

 

09.05.2018 - UNITATE ÎN DIVERSITATE

Încă un premiu în palmaresul LTND Cumpăna!
     Pe 9 mai 2018, elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au participat la sărbătorirea Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în Cel de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei.
     Proiectului organizat de Instituția Prefectului-Consiliul Județean Constanta, Primăria Municipiului Constanţa, Inspectoratul Școlar Județean Constanţa și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanţa s-a desfășurat la Centrul Multifuncțional de Tineret “Jean Constantin” din Constanţa, în prezenţa Oficialităților din cadrul CJC, Primăriei Constanţa şi Isj Constanţa.
     Elevii liceului nostru au reprezentat Slovacia, alături de alte 28 de şcoli din judeţ. Concursul a constat în parada de costume tradiționale slovace, amenajarea unui stand cu materiale și informații specifice și prezentarea Slovaciei într-un discurs. Activitatea susținută de elevii noștri a fost încununată cu o mențiune. Profesori participanți: Nuţu Monica Oana, Verişan Ofelia, Costea Cristina, Glăveanu Nicoleta, Vintilă Marian şi doamna bibliotecar Moldoveanu Nicoleta. Elevi participanți: Ene Ștefan, Verişan Daria, Moroianu Cristina, Dumitrache Alexandra, Oprica Horia, Mihalache Alexandru, Petre Gabriela, Ioniţă Irina, Gavrilă Cătălina, Ioneticu Ștefania, Ioneticu George, Glodeanu Rareș, Gheorghe Claudiu.

 

09.05.2018 - Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural din România

Primăria Comunei Cumpăna În parteneriat cu Academia Europeană a Regiunilor EAR-AER Şi Guvernul Regiunii Flandra a Regatului Belgiei, au organizat în data de 9 mai 2018, Conferinţa „Beneficiile Cooperării Teritoriale”.
    Conferinţa s-a desfăşurat sub auspiciile Strategiei „Europa 2020” a Uniunii Europene, a „Planului de Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Est 2014-2020” şi a “Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est”, reunind reprezentanţi ai Autorităţilor Administraţiei Publice Centrale şi Locale, reprezentanţi ai Comitetului Economic şi Social European, precum şi experţi internaţionali în cooperare teritorială, dezvoltare regională şi antreprenoriat.
    La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi a şase ţări, membre ale Uniunii Europene şi a fost dedicat spectrului fondurilor europene în infrastructura locală, infrastructura mare, dar şi spectrului economic, educativ şi cel al inovării.
     Au fost invitaţi reprezentanţi din partea: Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural în România. Această temă este amplu dezbătută de experţi din cadrul Academiei Europene a Regiunilor, dar şi de experţi din România. Investiţiile majore în infrastructură (alimentare cu apă, realizare de drumuri, construirea şcolilor şi a grădiniţelor) pot fi realizate cu fonduri europene, prin cooperarea regională. Comuna Cumpăna are nevoie de investitori.
   A fost o onoare sa îi avem oaspeţi pe:
Nelu Neacşu – preşedinte al EAR-AER, Paula Pîrvănescu – secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Henri Malose – fost preşedinte şi membru al Comitetului Economic şi Social European, Radu Luca – director responsabil „Stratagia 2020” şi Semestrul European al Ministerului Afacerilor Extere, Cătălin Gheran – director general Infrastructură Mare, Ministerul Fondurilor Europene, Jenica Ioan – director Agenţia Naţională penru Achiziţii Publice, Panait Anghel – director general Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 2 Sud-Est Constanţa, Madi Sharma – reprezentat al Comitetului Econimic şi Social European, Grupul Antreprenoriat şi IMM-uri, Creşterea Regională Durabilă, Ion Dănuţ Jugănaru – director general CCINA Constanţa, prof. univ.dr. Mamut Eden de la Universitatea Ovidius, Luiza Hoxhaj – director executiv Centrul de Studii Politice Europene privind Dezvoltarea Regională şi Locală, reprezentantul EAR-AER în Albania, Rezata Agalliu – preşedinte al Legambiente Italia, Iuliana Dinu – ofiţer de achiziţii Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, Biroul Constanţa, Cătălin Grasa – directorul Spitalul Clinc Judeţean de Urgenţă Constanţa.

 

07.05.2018 - Summitul pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema "Securitatea cibernetică în aviația civilă"

Pe 7 mai 2018, în cadrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților a avut loc deschiderea oficială a Summit-ului pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa cu tema "Securitatea cibernetică în aviația civilă".
     La acest eveniment au participat 30 de reprezentanți ai statelor membre, precum și înalți oficiali internaționali.
     Au fost prezente cu standuri reprezentanți ai Consiliilor Județene Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Neamț, Asociația Municipiilor din România (A.M.R.) și Consiliului Județean Constanța, reprezentat de comuna Cumpăna.
     La deschidere au fost prezenți doamna Fang LIU - secretar general al Organizației Internaționale Aviația Civilă, domnul Lucian SOVA - ministru al Transporturilor, domnul Dorel CĂPRAR - președintele Comisiei pentru Apărare; domnul Armand PETRESCU - director general al Autorității Aeronautice Civile.
     Reprezentanții U.A.T. Cumpăna, Stoica Nicoleta, Cioroiu Luminița, Smalberger Iulia, Marcu Diana Maria, Popa Camelia, Giurgiu Maria, alături de doamna primar, ec. Mariana Gâju și reprezentanta atelierului de creație din Cumpăna, doamna Iuliana Andrei, dar și sculptorul George Marinciu din comuna Valu lui Traian, au fost prezenți la acest eveniment cu un stand de promovare a imaginii și tradițiilor dobrogene și a meșteșugurilor populare (sculptură în lemn, țesătorie și atelier de creație).

 

05.05.2018 - Selecţia pentru Campionatul European de Lupte Schoolboys/ Schoolgirls din Ungaria

Federaţia Română de Lupte a organizat sâmbătă, 5 Mai 2018, la Bucureşti, (Sala Mircea Eliade) selecţia pentru Campionatul European de Lupte Schoolboys/ Schoolgirls din Ungaria. La selecţie au participat 160 de sportivi cu vârsta cuprinsă între 13- 15 ani (2003, 2004, si 2005) de la toate cele trei stiluri: lupte greco-romane, lupte feminine, lupte libere.
     Clubul Sportiv „Victoria Cumpăna” a participat la această selecţie cu un număr de 4 sportivi şi anume: Somandru Cristian, Ristache Alex, Prodan Marian şi Marin Isabela, pregătiţi de antrenorul George Papazu.
     Sportivii noştri au avut şi de această dată evoluţii bune şi foarte bune, prestaţia lor fiind în plină ascensiune.
     Ristache Alex cu o experienţă de doar 6 luni, a ocupat locul III, pierzând intrarea în finală în ultimele 10 secunde ale meciului în faţa unui sportiv cu o experienţă de peste 4 ani

 

05.05.2018 - Cumpăna aleargă pentru autism

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

03-06.05.2018 - Comuna Cumpăna, prezentă la Expoagroutil
Ediţia a XXVI-a

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

03-06.05.2018 - Comuna Cumpăna, prezentă la Expoagroutil
Ediţia a XXVI-a

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

27.04.2018 - Burse pentru elevii merituosi

In conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local Cumpana nr.191 din 20.12.2017, miercuri 25 aprilie 2018, un numar de 252 elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu din localitate au primit bursele scolare pe semestrul I al anului scolar in curs, în valoare de 34.855 lei.
     Au fost acordate 224 burse de merit pentru elevii claselor V –VIII, 27 burse sociale si o bursa de studiu.
     De asemenea, astăzi, 27 aprilie 2018, au fost premiati 57 de elevi olimpici la diverse discipline de invatamant si 13 profesori din cadrul Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu, suma totala a acestor premii fiind de 9.850 lei, bani proveniti din bugetul local al comunei Cumpana.

 

25.04.2018 - Performanţă incredibilă obţinută de micutele gimnaste de la Cumpăna! O medalie de AUR şi trei de ARGINT!

Astăzi, 25 aprilie 2018, C.S Victoria Cumpăna în colaborare cu Primăria Cumpăna au organizat in cadrul Sălii de Sport a Campusului Scolar, Conferinta de presă cu prilejul festivității de premiere a lotului de Gimnastică Ritmică, ce a participat În perioada 21-22.04.2018, la Campionatul Național de Gimnastică Ritmică pentru Copii, desfăsurat la Baia Mare.
      Fetițele de aur din cadrul Clubului Sportiv Victoria Cumpăna, pregătite de către antrenoarea Elena Vlad, s-au întors acasă victorioase, reușind să obțină 4 medalii și 5 calificări la prestigiosul concurs ,, Cupa României.
     In cadrul festivitatii, gimnastele au oferit publicului o mica demonstratie de gimnastica ritmica iar doamna primar ec. Mariana Gâju impreună cu directorul CS Victoria, Rauta Ion si presedintele comitetului director Elena Frîncu le-au oferit coronite, flori, tort si premii in bani, micutelor campioane si antrenoarei Elena Vlad.
     Categoria 6 ani ; Ulrich Maya locul 1 , Banciu Amalia locul 2, Georgescu Bianca locul 4 .
     Categoria 7 ani : Matei Miruna locul 2
     Categoria ansambluri CS Victoria Cumpăna locul 2.
     Tot in cadrul acestei festivitati doamna primar ec. Mariana Gâju alaturi de directorul liceului, prof. Nutu Monica au felicitat olimpicii Liceului Nicolae Dumitrescu urmând ca acestia să fie premiati de către Primaria si Consiliul Local Cumpăna.
     Multumim din suflet:
Rig Service SA, Rotary Pontus Euxinus – Constanta, Hipermarket Auchan Sud, SC Valvis Holding Distribution SA, Directiei Judetene de Fotbal, Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret, Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.

 

22.04.2018 - “PLANTAM, PROTEJAM, IUBIM NATURA”

423 de voluntari au plantat 10.000 de puieţi de salcâm la Cumpăna

În cadrul campaniei “LUNA SĂDIRII ARBORILOR”, Primăria comunei Cumpana, în parteneriat cu Clubul Rotary „Pontus Euxinus” Constanta și Direcția Silvică Constanța, au desfăşurat în data de 22 aprilie 2018, începând cu ora 9.00, o acțiune de plantare a 10.000 puieți salcâmi, pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră.
      "Este o continuitate a acțiunii pe care am întreprins-o în urmă cu zece ani pe aceste trei hectare care aparțin Primăriei. Am încercat să acoperim suprafața, dar unii dintre "gospodarii comunei" și-au băgat animalele pe acest teren și au mâncat ceea ce noi am plantat. Pe suprafața rămasă liberă continuăm plantarea,” a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     Mulțumim din suflet pentru sprijinul acordat:
* celor 100 de jandarmi de la Jandarmeria Constanța condusă de domnul colonel Dima, precum și jandarmilor de la Gruparea Mobilă
* Auchan Constanța pentru prezența și susținerea activității de plantare de la Cumpăna
* domnului Ion Răzvan pentru sponsorizare unelte agricole
* Departamentului Egalitate de Șanse a Femeilor Social-Democrate, precum și tinerilor social-democrati ai județului Constanța.
* Clubului Rotary „Pontus Euxinus” Constanţa, efortul finanțării dumneavoastră nefiind în zadar. Spiritul rotaryan întotdeauna triumfă. De data aceasta prin protejarea mediului înconjurător.
* elevilor Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpana, împreună cu dascălii
* sportivilor Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna" împreună cu antrenorii lor
* locuitorilor comunei Cumpăna
* doamnelor senioare din Ansamblul de Dansuri Populare „Doina Cumpenei”
* SC Metropolitan Constanța, pentru asigurarea transportului
     Mulţumim tuturor celor 423 de persoane care au luat parte la această activitate dedicată "Zilei Pământului".
"Salcâmii plantați astăzi vor creşte odată cu copiii noștri!"
"Iubim pământul, iubim natura, iubim viața!"

 

21.04.2018 - Vizita delegaţiei din Cumpăna în Turcia

Cu ocazila Zilei Copilului în Turcia, 23 aprilie, 20 de elevi ai Liceului Tehnologic ,,Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, împărţiţi în 2 grupuri, au vizitat Istanbulul şi Antalya.
     La Istanbul, elevii înscrişi la Club Sportiv ,,Victoria Cumpăna” au avut un meci amical cu elevii şcolii înfrăţite ,,Esenyurt”, iar elevii din ansamblul de dans „Kardelen” au participat la un festival internaţional de dans din oraşul Ayvalik.
      Fiind un eveniment de amploare pentru poporul turc, elevii nostri sunt însoţiţi de reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna (dl viceprimar Florin Neagu şi dl consilier Cadar Adinan), dl antrenor Cristian Mustacă şi doamnele profesoare Musledin Frides, Moraru Raluca şi Tănase Anca.

 

20.04.2018 - Burse pentru elevii merituoşi

Pe 20 aprilie 2018, un număr de 68 elevi ai claselor VI - VIII şi 17 elevi, în prezent clasa a IX-a, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, au primit bursele de la Consiliul Judeţean Constanţa, în baza rezultatelor deosebite obtinuţe la învăţătură şi disciplină, în semestrul al II-lea, an şcolar 2016-2017.
     Bursele au fost oferite de primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

12.04.2018 - COMISIA PENTRU MEDIU, SCHIMBĂRI CLIMATICE ȘI ENERGIE (ENVE) COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Pe 12 aprilie 2018 s-au desfăşurat lucrările celei de-a 18-a şedinţe a Comisie ENVE din cadrul Comitetului European al Regiunilor.
     Doamna Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna a fost numită RAPORTOR pe avizul din proprie inițiativă pe tema „Modele de asumare a răspunderii la nivel local în domeniul energiei și rolul comunităților energetice locale în tranziția energetică din Europa”.
     Este foarte important pentru autorităţile locale din România să se poziţioneze pe această temă, atât în cadrul strategiei UE pentru schimbări climatice, cât şi pentru pregătirea ambiţioasă a Preşedenţiei Uniunii Europene în 2019.
     Avizul va reprezenta o ocazie pentru CoR pentru a aborda principalele puncte forte și limitările de modele energetice locale existente, de exemplu responsabilitatea participativă față de interesele inerente proiectelor de către cetățeni.
      În acest context, CoR ar putea să vizeze identificarea posibilităților pentru asigurarea faptului că energia produsă descentralizat creează fluxuri economice benefice pentru teritoriile locale.
Comunitățile energetice ar trebui evidențiate și analizate ca un tip de astfel de modele care au recunoscut potențialul de a implica cetățenii în punerea în aplicare a tranziției energetice și a economiei durabile, motivându-i să își asume responsabilitatea pentru amprenta de carbon.
      Obiectivul specific al avizului este să formuleze recomandări politice cu privire la modalitățile de eliminare a decalajului dintre mesajele politice și lipsa măsurilor practice concrete în această direcție (de exemplu, absența obiectivelor naționale strategice privind proiectele în domeniul energetic aflate în proprietatea comunității).
      Cele mai bune practici locale și regionale ar putea inspira măsuri politice la nivel național și al UE pentru a compensa dezavantajele, măsuri precum posibilitatea pentru comunitățile de energie să opereze în sistemul energetic și facilitarea integrării lor pe piață. Astfel, acest aviz ar putea oferi un impuls politic pentru statele membre să promoveze rolul comunităților energetice locale.
     „Comunitate energetică locală” înseamnă o cooperativă, o asociație, un parteneriat, o organizație non-profit sau o altă entitate juridică care este controlată efectiv de acționari sau membri locali, în general axată pe valoare și nu pe profit, implicată în producerea distribuită și în desfășurarea, la nivel local, a unor activități de operator de distribuție, de furnizor sau de agregator, inclusiv la nivel transfrontalier.
     Comunitățile energetice locale pot reprezenta o modalitate eficientă de gestionare a energiei la nivel de comunitate, prin consumarea energiei electrice pe care o produc fie direct în acest scop, fie pentru încălzire și răcire (centralizată), cu sau fără o conexiune la sistemele de distribuție..

 

05.04.2018 - Fă-le o bucurie

Pe data de 5.04.2018, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, au adus un strop de fericire și lumină în sufletele persoanelor vârstnice cu venituri reduse și persoanelor cu dizabilităţi gradul I(copii și adulți).
     Un număr de 270 de persoane vârstnice cu venituri reduse și persoane cu dizabilități gradul I (copii și adulți) au primit pachete conținând produse alimentare necesare hranei zilnice: ulei, zahăr, făină, orez și cozonac.
     Totodată, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, Grădiniţele “Florilor” şi “Sf. Maria”, Liceul Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, au demarat cu ocazia sărbătorilor de Paște campania locală de strângere de fonduri „Fă-le o bucurie!”.
     Pachetele pregătite au fost donate unui număr de 25 familii nevoiaşe identificate de către asistenții sociali ai Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul primăriei.

 

04.04.2018 - CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI

Comuna Cumpana a găzduit în perioada 02-06.04.2018 un număr de 54 de elevi din şapte judeţe (Covasna, Iaşi, Olt, Buzau, Ialomiţa, Prahova şi Vrancea), participanţi la Olimpiada Naţională de Engleză “CEI MAI BUNI DINTRE CEI BUNI”. Pe 04.04.2018 elevii împreună cu profesorii însoţitori au fost invitaţi să viziteze sediul Primăriei Cumpăna, unde au fost întâmpinaţi de către doamna primar, ec. Mariana GÂJU, domnul viceprimar - Neagu Florin şi secretarul comunei - Nicolae Sorin Daniel. Le-au fost prezentate date despre monografia comunei şi principalele obiective de investiţii educaţionale, socio-culturale şi de dezvoltare a infrastructurii dezvoltate la nivelul comunei Cumpăna.

 

01.04.2018 - Şapte copii sub protecţie socială, botezaţi la Cumpăna!

A devenit o tradiție ca în zilele de sărbătoare comuna Cumpăna să se umple de credință și dragoste, pentru că la fiecare mare praznic oameni cu suflet mare botează copii aflați în asistență maternală și își iau responsabilitatea de a le rămâne acestora aproape în anii care urmează.
      La fel s-a întâmplat și de sfânta sărbătoare de Florii, când 7 micuți, 5 băieți și 2 fete, au fost creștinați în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Cumpăna.
    Au primit taina botezului în această sfântă zi și la fel de important este faptul că au de acum părinți spirituali care să-i ajute și să-i ghideze în viață.
     Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului alături de preoţii bisericii, iar primarul comunei, ec. Mariana Gâju le-a oferit în dar nașilor, icoane. Emoționați, nașii au mărturisit că bucuria pe care au trăit-o este greu de descris în cuvinte.
    De acum înainte, pentru Ioan Alexandru, Ceacir Viorel, Cristian Alexandru, Luca Ştefan, Ionel Viorel, Raluca Maria şi Bianca Maria, sfânta sărbătoare va avea o dublă semnificație.
Naşii care le vor veghea drumul in viaţa, sunt oameni cu credinţă, cu dragoste de aproapele lor, a declarat doamna primar.
    Evenimentul a fost organizat de către Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța..

 

31.03.2018 - Memorialul „Ioan Barbatei”

Componenţii echipei de lupte a Clubului Sportiv „Victoria” Cumpana, au participat în data de 31.03.2018 la Memorialul „Ioan Barbatei”ce s-a desfăşurat în cadrul Compexului Sportiv „Tomis” din municipiul Constanţa.
     La această competiţie internaţională au luat startul aproximativ 130 de sportivi, aceştia reprezentând loturile naţionale ale Greciei şi Italiei. precum şi mai multe cluburi din judeţele Constanţa şi Tulcea.
     Rezutatele obţinute de sportivii C.S.„Victoria” Cumpăna antrenaţi de profesorul Papazu George au fost de excepţie, avand în vedere faptul că aceştia au început practicarea acestui sport în urmă cu doar şase luni.
PRODAN MARIAN, categ.34 Kg – locul 1, medalia de aur.
SOMANDRU CRISTIAN, categ.48 kg – locul 1, medalia de aur.
MARIN ISABELA, categ.43 Kg – locul 2, medalia de argint.
TABERT ALINA, categ.53 Kg – locul 2, medalia de argint.
REGEP BIŢU, categ.51 Kg – locul 2, medalia de argint.
ADAM ANDREI, categ.92 Kg – locul 3, medalia de bronz.
      Doamna primar, ec.Mariana Gaju, alături de directorul clubului Răuţă Ion şi reprezentanţi ai administratiei publice locale au premiat noii campioni ai Clubului Sportiv „Victoria” Cumpăna, componenţi ai secţiei de lupte.

 

28.03.2018 - Prezentarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna

Primăria comunei Cumpăna, a organizat pe 28 martie 2018, o dezbatere publică având ca temă principală "Prezentarea raportului anual privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Cumpăna".
     La evenimentul ce s-a desfăşurat în sala mare a Căminului Cultural din localitate au fost prezenţi cetăţeni, locuitori ai comunei, agenţi economici, consilieri locali.
      Doamna primar a prezentat raportul de activitate pe anul 2017 alături de viceprimarul Florin Neagu, secretarul Sorin Daniel Nicolae, consilieri locali şi de funcţionari publici ai Primăriei Cumpăna.
Acest raport anual cumulează rapoartele de activitate pe anul 2017 ale Compartimentelor funcţionale din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Cumpăna, evidenţiind cu precădere obiectivele de activitate specifice, modul de atingere a acestora, respectiv aducerea la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Local şi a dispoziţiilor emise de primar.
     Deasemenea, doamna primar a spus printre altele că misiunea Primăriei Comunei Cumpăna este asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi oferirea unor servicii publice locale de calitate, realizate în condiţii de eficienţă, într-un mod echitabil, transparent şi legal.
      "Aşa cum am încercat în fiecare an, acest raport nu vreau să reprezinte doar un act administrativ impersonal, ci să fie un instrument de informare a cetăţenilor cu privire la modul şi eficienţa rezolvării treburilor publice, a acţiunilor întreprinse pentru realizarea strategiilor, a modului de îndeplinire a obiectivelor propuse pe principalele domenii de activitate, manifestându-mi, încă o dată, deschiderea şi transparenţa faţă de cetăţean, încercând să îmbunătăţim în fiecare an calitatea şi eficienţa muncii noastre. Consider că datele prezentate în raport pot oferi cetăţenilor o imagine generală asupra activităţii noastre în anul care a trecut, asupra modului şi eficienţei rezolvării problemelor comunităţii locale", a precizat edilul Mariana Gâju.
     Ca o concluzie a prezentării raportului de activitate pe anul 2017, edilul Mariana Gâju a subliniat: "Ne propunem să fim un reper al eficienţei, coerenţei actului decizional şi transparenţei administrative, să susţinem crearea unei comunităţi active şi dinamice, să atragem investiţii şi să generăm proiecte de importanţă strategică pentru comună şi cetăţeni, şi toate acestea să conducă la creşterea calităţii vieţii în comuna Cumpăna. Prin intermediul prezentului raport, precum şi prin numeroasele acţiuni întreprinse pe parcursul mandatului meu, am dovedit că ne dorim o comunicare deschisă şi transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între Primăria Comunei Cumpăna şi cetăţeni. Strategia de dezvoltare a comunei Cumpăna pentru următorii ani cuprinde măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă şi sprijinirea investiţiilor, dezvoltarea educaţiei şi protecţia socială, dezvoltarea infrastructurii utilitare", a adăugat la finalul prezentării doamna primar, ec. Mariana Gâju.

 

27.03.2018 - Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!
UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

Sub egida împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, la 27 Martie 1918, Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, judeţul Constanţa, reprezentate legal prin persoana primarului, ec. Mariana Gâju, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, au organizat un spectacol cultural-artistic sub titulatura „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!”, în sala mare a Casei de Cultură din localitate.
     Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl sărbătorim în acest an.
     În anul Centenarului, când sărbătorim 100 de ani de existenţă modernă a României, avem datoria să ne arătăm recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi să regăsim acele valori care ne unesc şi ne dau putere.
     La acest eveniment au fost prezenţi: doamna dr. Luminiţa STELIAN, bibliograf Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, doamna dr. Anca Angela DOBRE, bibliograf Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa, domnul colonel REMUS MACOVEI, Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanţa, domnul Dănescu Cătălin Preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Constanţa domnul profesor Ion MOICEANU.
      Această zi a fost omagiată prin cântec, dans şi poezie de către elevi ai Lceului Tehnologic ,,Nicolae Dumitrescu”, sub îndrumarea doamnelor profesor Corina Sîrbu şi Ofelia Verişan, care au susţinut un mic montaj literar-artistic „DIN DOR DE BASARABIA”, de solişti vocali: Adriana Ivanciu, Walter Ghicolescu, Ştefania Luzinschi, Elena Iordan, Cătălin Câmpanu, precum şi membri ai Ansamblurilor Folclorice ,,Muguraşii Cumpenei, „Doina Cumpenei” şi ,,Boboceii Cumpenei”, care, de asemenea, au încheiat evenimentul cu un frumos moment artistic, toate acestea având ca obiectiv valorizarea acestui act deosebit de important, scris în cartea de istorie a neamului românesc. Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman” Constanţa a celebrat acest eveniment printr-o expoziţie de carte despre Basarabia, precum şi o prezentare documentară a momentului istoric.
     De asemenea, în cadrul evenimentului a fost sărbătorit şi veteranul de război Ioan Ceapă, locuitor al comunei Cumpăna, care, pe 30 martie, împlineşte onorabila vârstă de 101 ani.
     „Cea mai mare grijă a noastră, a autorităţii publice locale, a dascălilor, a părinţilor este să-i învăţăm pe copiii noştri care ne sunt rădăcinile, cine sunt cei care s-au luptat ca noi astăzi să fim liberi şi să fim unul din statele libere, unite, ale globului pământesc. E important ca tinerii să cunoască istoria propriului popor”, a transmis doamna primar.

 

24.03.2018 - „Noi toţi, suntem România”!

Sâmbătă, 24 martie, în comuna Cumpăna, au început filmările pentru realizare proiectului „Noi toţi, suntem România”! Acest proiect constă în realizarea unui film documentar dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, un mic tribut plătit pe altarul eroilor înfăptuitori ai României de azi, casa noastră comună, indiferent de originile etnice.
     Susținut integral de către doamna deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul comunității macedonene din România în Camera Deputaților, proiectul cuprinde filmări în cinci zone istorice: Dobrogea, Moldova, Transilvania, Banat și Oltenia.
     La această lecţie de istorie desfăşurată în comuna Cumpăna, prezentată de primarul comunei, ec. Mariana Gâju, protagoniştii principali au fost cei doi veterani de război, dl. Ceapa Ioan şi dl. Crăciun Gheorghe alături de câţiva tineri ai comunei, elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, îmbracaţi în costume tradiţionale.
     La eveniment au mai participat preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Constanţa - dl. Macovei Remus şi preşedintele „Clubului Înţelepţilor” din comuna Cumpăna –dl. Maravei Panait.

 

20-23.03.2018 - Cea de-a 128-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles

Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana GAJU a participat în perioada 22-23 martie 2018 la cea de-a 128-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor la Bruxelles.
     În cadrul lucrărilor are loc şi întrunirea Delegaţiei României din cadrul CoR, precum şi şedinta Grupului Interregional Carpaţi.
Temele supuse dezbaterii au fost:
 Așteptările autorităților locale și regionale din UE în ce privește viitorul cadru
financiar multi anual – strategie europeană pentru industrie: rolul și perspectiva autorităților locale și regionale.
 Integrarea migranților și coeziunea socială.
 Punerea în aplicare a agendei europene privind migrația.
 Stimularea conectivităţii în bandă largă în Europa.
 Evaluarea la jumătatea perioadei a FSE, în pregătirea propunerii post-2020.
 Costurile și riscurile lipsei de coeziune: valoarea strategică a politicii de coeziune
pentru atingerea obiectivelor tratatului și abordarea noilor provocări la adresa regiunilor europene.
 Includerea autorităților locale și regionale din Balcanii de Vest în inițiativele UE
privind cooperarea macroregională, transfrontalieră și alte tipuri de cooperare transnațională.
 Modificarea Programului de sprijin pentru reforme structurale și noi instrumente
bugetare pentru zona euro.
Pe 22 martie 2018, în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni ( PSE) din cadrul Comitetului Regiunilor, doamna primar, ec. Mariana Gâju a susţinut Egalitatea de Gen: Ponderea în structurile politice şi administrative în componenţa delegaţiilor fiecărei ţări membre în Comitetul Regiunilor, precum şi în întregul Comitet să fie 50% femei şi 50% bărbaţi.
„Din punctul meu de vedere, este pentru prima dată când văd în cadrul unei instituţii europene susţinerea parităţii de către bărbaţi, deci nu este numai o luptă a femeilor pentru promovarea femeii, ci şi o recunoaştere a abilităţilor manageriale şi diplomatice a femeii în aceste momente încrâncenate pentru Uniunea Europeana.
     Am susţinut: pentru ca acest deziderat să poată fi îndeplinit, trebuie ca în fiecare ţară, femeia să fie lăsată să candideze, să fie susţinută de partidul politic pe care îl reprezintă, pentru a putea obţine o funcţie de ales local, funcţie care să îi permită să acceadă într-o instituţie europeană, precum şi recunoaşterea profesionalismului femeii, al devotamentului, solidaritatea şi echilibrul puse în orice domeniu de activitate.
      Pe 23 martie 2018, în cadrul şedinţei Sesiunii plenare a COR, primarul comunei Cumpăna, a participat la simpozionul cu tema ’’FEMEIA ÎN ARTA PENTRU PACE’’ – WOMEN IN ART FOR PEACE”.
     La acest simpozion a luat cuvântul în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Comunelor şi Regiunilor, subliniind faptul că femeile pot răspunde prin arta acţiunilor conflictuale, războinice pe care le manifestă de cele mai multe ori bărbaţii. În cazul de faţă, pictura îndeamnă la REFLECŢIE, FRUMUSEŢE, ARMONIE, STABILITATE, într-un cuvânt PACE , atât pentru noi, dar mai ales pentru copiii noştri.

 

20.03.2018 - Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială

Cu prilejul Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale, celebrată în cadrul Galei Naţionale a Asistenţei Sociale, reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială al comunei Cumpăna, alături de doamna primar, ec. Mariana Gâju şi secretarul comunei, dl Sorin Daniel Nicolae, au participat la premierea celor mai merituoşi asistenţi sociali din ţară.
     Evenimentul a avut loc marți, 20 martie 2018, începând cu ora 1830 la Ateneul Român.
     Recunoașterea publică, rezultatele profesionale deosebite, constituirea de modele de urmat și contribuția la promovarea imaginii profesiei, au stabilit și anul acesta câștigătorii.
     Câștigătorii au fost aplaudați la scenă deschisă în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR)
      Pentru cele 18 categorii premiate, au fost nominalizate 625 de persoane din întreaga țară, de la asistenți sociali până la ziariști și politicieni.
     Pe această cale o felicităm pe doamna Marinela Grigore, preşedinte al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România - filiala Constanţa, cu ocazia câştigării premiului pentru - Întreaga Carieră în Promovarea Asistenţei Sociale.

 

19.03.2018 - Vizită în cadrul fostului Consulat al R.P. Chineze din Constanţa

Luni, 19 Martie, la iniţiativa ambasadorului R.P. Chineze la Bucureşti, Excelenţa Sa, Domnul Xu Feihong şi a soţiei acestuia doamna Tan Yuxiu, doamna primar, ec. Mariana Gâju a fost invitată în cadrul fostului Consulat al R.P. Chineze din Constanţa, la o cină a prieteniei unde au fost discutate probleme de interes comun.
     Au mai fost invitaţi să participe, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa-domnul Felix Stroe, prefectul judeţului Constanţa - domnul Ioan Albu, preşedintele Consiliului Judetean Constanţa - domnul Horia Ţuţuianu, primarul municipiului Constanţa - domnul Decebal Făgădau.

 

18.03.2018 - Debut cu dreptul pentru antrenorul Vasilică Cristocea
pe banca Victoriei Cumpăna

Pe 18 martie 2018, în primul meci din returul Ligii a V-a, echipa de fotbal seniori a C.S. „Victoria Cumpăna”, pregătită de către tehnicianul Vasilică Cristocea s-a impus în deplasare cu scorul de 2-0 în meciul contra celor de la „Speranţa Nisipari”.
     Vasilică Cristocea a semnat în luna ianuarie a anului 2018 un contract pe durată nedeterminată cu echipa „Victoria Cumpăna” și are ca obiectiv prioritar pentru acest sezon salvarea de la retrogradare.

 

17.03.2018 - Sărbătoare sportivă la Cumpăna !
„Cupa Primăverii” la sabie

Pe 17 martie, începând cu ora 12:00, sala de sport a Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna" din str. Dacia, a găzduit prima ediţie a concursului intitulat „Cupa Primăverii” la sabie, individual.
     Concursul a fost dedicat copiilor (băieţi si fete) cu vârste cuprinse între 8 – 13 ani componenţi ai C.S „Victoria” Cumpăna si A.S „Astiana” Constanta. Competiţia a fost un bun prilej de verificare, în principal a sportivilor clubului nostru pregătiţi de antrenorul Sebastian Bezem, care au participat pentru prima dată la o competiţie oficială.
     La eveniment au participat: doamna primar, ec. Mariana Gâju, viceprimarul Neagu Florin, directorul DJST Constanţa, doamna Mariana Solomon, directorul CS „Victoria” Cumpăna Ion Răuţă, dl. Gheorghe Horia şi dl. Svancu Viorel din partea Asociaţiei Judeţene de Scrimă şi doamna Paula Vintilă director economic C.S „Victoria” Cumpăna.
     Toţi copiii au primit diplome de participare şi medalii.
”Cupa Primăverii”
Categoria 12-13 ani feminin – Adam Mădălina – C.S „Victoria” Cumpăna
Categoria 10-11 feminin – Ercuta Iulia – A.S „Astiana” Constanţa
Categoria 12-13 ani, masculin – Sivriu Sebastian –A.S „Astiana” Constanţa
Categoria 10-11 ani , masculin – Pană Alexandru – C.S „Victoria” Cumpăna
Cel mai tânăr sabreur - Cimpoiaşu Teo – C.S „Victoria” Cumpăna
Cea mai tânăra sabreaore – Chiriţă Violeta, C.S „Victoria” Cumpăna
Cel mai bun atac – Diaconu Silviu – C.S „Victoria” Cumpăna
Cea mai buna paradă – Dicu Teodora – C.S „Victoria” Cumpăna
     Micii sportivi au fost arbitraţi de către Cosmin Kortyan vice campion mondial la tineret.
     Concursul a fost organizat de C.S. „Victoria” Cumpăna cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret şi Asociaţia Judeţeană de Scrimă.
Reamintim:
     Între anii 2006-2008 scrimerii de la Cumpăna în colaborare cu cei ai C.S „Farul” au participat şi au obţinut medalii la campionatele naţionale de scrimă.

 

17.03.2018 - Micii fotbalişti de la Cumpăna au început cu bine returul campionatului judeţean de fotbal

Pe 17 martie s-a reluat returul campionatului judeţean de fotbal juniori, campionat în care C.S.„Victoria” Cumpăna a participat cu două echipe, la categorii de vârstă diferite.
    Micii fotbalişti au început cu dreptul acest retur de campionat, ambele echipe pregătite de antrenorul Cristian Mustaca reuşind sa obţină victoria.
    În primul meci: Juniori D2 ( 2006)
C.S.„Victoria” Cumpăna – „Aurora” 23 August Locul 1 în grupa 4 2
Marcatori: Tănase Marco-2, Cristescu Daniel-1, Grecu Alin-1
În al doilea meci: Juniori E (2007)
C.S. „Victoria” Cumpăna – SSC „Farul” Constanţa Locul 6 în grupa 3 0
Marcatori : Luzinschi Rareş-1, Leontescu Vlăduţ-1, Popa Robert-1.

 

16.03.2018 - „Săptămâna Mondială a Banilor” ( Global Money Week )

În perioada 12-16 aprilie 2018, Banca Naţională a României în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Child and Youth Finance International (CYFI) organizează sub egida proiectului „Să vorbim despre bani şi banci”, programul internaţional „Săptămâna Mondială a Banilor”( Global Money Week )
     Cu această ocazie, la data de 16 martie, în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, elevilor din ciclu primar le-au fost prezentate de către reprezentantul BNR atât noţiuni economice de bază, cât şi informaţii despre istoria monedei naţionale.
     Din partea BNR sucursala regională Constanţa a fost prezentă pentru a susţine acest proiect, doamna Nicoleta Istrate Scradeanu, referent de specialitate în cadrul biroului de educaţie financiară, muzeu şi comunicare.
     La acestă acţiune le-au fost alături elevilor, directoarea liceului doamna Monica Nuţu şi doamna primar, ec Mariana Gaju.
    Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci”, proiect dedicat elevilor din învăţământul preuniversitar a fost lansat în anul 2011 şi are ca scop însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar bancar.
    Elevii din Cumpăna au fost foarte curioşi să afle noţiuni despre economisire, credit, dobândă, istoria monedei naţionale şi rolul băncii centrale.
    Punctul de interes maxim a constat în vizionarea unor filme educaţionale, (interactive) cu accent pe monedele şi bancnotele vechi, dar şi cele actuale aflate în circulaţie, precum şi noţiuni privind elementele de siguranţă ale acestora.
     Surpriza a venit la final, atunci când doamna primar le-a făcut o promisiune copiilor prezenţi. O vizită atât la sediul BNR sucursala Constanţa, dar şi la sediul central al Băncii Naţionale a României din Bucureşti.

 

15.03.2018 - Sportul, pentru dezvoltarea personalității
"Campionii României în școli, licee și universități”

În sala de sport din Campusul Școlar Cumpăna, peste 500 de copii dintre care 380 din cadrul Clubului Sportiv "Victoria Cumpăna", antrenori, invitați și reprezentanți ai administrației publice locale alături de primarul Mariana Gâju au lansat, într-un cadru festiv, proiectul intitulat "Campionii României în școli, licee și universități”.
      Cumpăna a fost aleasă prima localitate din mediul rural unde se lansează acest proiect, implementat de Guvernul României și la nivel județean de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
     Pe bună dreptate această decizie, mai ales că aici, copiii, indiferent de vârsta lor, au la dispoziție tot ceea ce este necesar practicării sportului: trei baze sportive performante și antrenori - foști campioni naționali, cu renume în domeniul lor de activitate.
     Au răspuns invitației la evenimentul de lansare a proiectului Mariana Solomon, directorul DSJ Constanța, Mihai Orzan și Negraru Alexandru - consilieri sportivi, Marian Țuțuianu - consilier tineret, Ion Răuță - directorul Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”, dar și campioni naționali care au făcut carieră sportivă.
     "Bine ați venit la Cumpăna, dumneavoastră, campionii României!", le-a transmis primarul comunei, Mariana Gâju, invitaților, echipei de baschet „Athletic Club” Constanța și handbal - CSU Nepun care au venit să le arate copiilor că fiecare dintre ei poate ajunge campion dacă ai pasiune pentru sportul practicat.
     "Este o zi istorică pentru sportul cumpănean și pentru liceul nostru pentru că are acești oaspeți. Acest proiect se desfășoară după ce a fost lansat de Guvern în luna noiembrie a anului trecut. Este cunoscut parteneriatul dintre Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului. Cele două instituții județene, Direcția de Sport și Tineret au ales comuna Cumpăna să aibă prima lansare în mediul rural al acestui proiect. Asta arată că instituțiile abilitate recunosc cât de mult am muncit până acum, administrația publică locală, în 18 ani de zile, investind în bazele sportive.
     Această alegere ne obligă ca în continuare să depunem toate eforturile în sprijinul sportului cumpănean."
     Edilul comunei a promis că va fi tot timpul în spatele antrenorilor și îi va susţine să-și continue performanța lor prin copiii din Cumpăna. Mai ales că unii dintre ei au devenit și fii ai comunei cum ar fi: antrenoarea de la gimnastică ritmică, fosta campioană balcanică, Elena Vlad ori Ioan Răuță - Președintele Clubului „Victoria Cumpăna”.
     La eveniment au fost prezenți și echipa de baschet a Clubului „Athletic” Constanța alături de profesorul Bogdan Ivanovici care i-au provocat pe sportivi la jocuri demonstrative.
     De asemenea, schimb de pase și mici trucuri de joc au schimbat și handbalistele de la CSU Neptun, campioane naționale, cu sportivele din cadrul clubului C.S. „Victoria Cumpăna”.
Copiii de la scrimă, dar și micile gimnaste de la secţia gimnastică ritmica, au arătat celor prezenți, pasiune cu care practică fiecare sportul ce le definește.
     Ropotele de aplauze și glasurile de bucurie ale copiilor au încheiat evenimentul care a pus comuna Cumpăna pe harta sportului național.

 

15.03.2018 - Mame pentru viață. Viață pentru mame

În data de 15 martie, Fundaţia World Vision România, împreună cu Merck Sharp and Dohme (MSD) România au dat startul unui proiect amplu la Cumpăna, "Mame pentru viață. Viață pentru mame", în prezenţa a 50 de eleve de la Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" și a primarului comunei, ec. Mariana Gâju.
    "Mame pentru viață. Viață pentru mame" este un proiect unic în România care își propune să dezvolte un model integrat şi inovativ de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă şi asistenţă a gravidelor, în anumite zone din țara noastră. De asemenea, se dorește ca nicio mamă să nu mai moară dând viață.
     În cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio - Medicală Cumpăna, mai multe eleve din cadrul liceului din localitate au avut parte de o lecție de viață. O lecție predată de medicul Cornelia Scărlătescu, căreia i s-a alăturat, cu căldură și doamna primar. Înainte de a porni orice discuție legată de cauzele ratei mortalității scăzute în rândul mamelor ori despre sarcinile nedorite ale fetelor de 12 - 15 ani, cei prezenți au vizionat un filmuleț de prezentare a unui caz social. O fată dintr-o zonă defavorizată a țării, rămasă fără tată din copilărie, a rămas însărcinată la 13 ani cu primul copil, iar acum, la 16 ani, era însărcinată cu al doilea.
    A urmat o discuție liberă în care fetele au fost sfătuite să se adreseze mamelor ori personalului specializat la vârsta critică a adolescenței pentru orice problemă pe care o au legată de viața intimă și eventualitatea apariţiei unei sarcini.
     "În Cumpăna avem peste 3.000 de tinere cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Este firesc ca administrația publică locală prin serviciul de asistență socială să acorde o atenție deosebită mamei, copiilor nedoriți. Tocmai de aceea, proiectul inițiat de World Vision se adresează elevelor de liceu pentru a le informa de ceea ce înseamnă nașterile nedorite”,a declarat doamna primar.

 

08.03.2018 - Ziua Internaționala a Femeii, organizata de Clubul de Femei al Ambasadei Chinei

În ziua de 8 martie 2018, la invitația Excelentei Sale, domnul Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România și a soției sale, doamna Tan Yuxiu, femeile social democrate din Romania au participat la evenimentul de sarbatorire a Zilei Internaționale a Femeii, organizat de Clubul de Femei al Ambasadei Chinei.
     La eveniment au participat doamna Viorica Dancila – primul ministru al Romaniei, doamna Gabriela Firea – primarul general al capitalei, doamna Maria Lazar – secretarul general al Organizatiei Femeilor Social Democrate din Romania, alaturi de doamne ministru din Guvernul Romaniei, doamne parlamentar, presedinte ale organizatilor judetene de femei social democrate, dar si doamne primar.
     Primarul comunei Cumpana, judetul Constanta, doamna Mariana Gaju a participat cu onoare la acest la eveniment.
     Ambasadorul Xu a ținut un discurs și a urat un sincer „la mulți ani” tuturor oaspetelor, a apreciat în mod pozitiv realizările remarcabile ale Chinei și României prin implicarea femeilor, și a felicitat călduros faptul că doamna Dăncilă a devenit prima femeie Prim-Ministru din istoria României.
     Excelenta Sa, domnul Ambasador Xu Feihong a relatat că România si China întrețin o prietenie tradițională, iar schimburile dintre femei joacă un rol special pentru promovarea relațiilor bilaterale.
     La eveniment, Excelenta Sa, domnul Ambasador Xu Feihong, împreună cu invitatele au cântat imnurile naționale ale Chinei și României, diplomatele și soțiile diplomaților chinezi au prezentat o paradă de cheongsam, rochie tradițională chineză.
     Ținând cont de sărbătorirea Centenarului Marii Unirii a României, diplomații chinezi au cântat „Hora Unirii”.
     Bucătarul chinez a prezentat gastronomia chineză, iar gazda și musafirii au preparat împreună colțunași, au gustat mâncarea chinezească și stat de vorbă despre prietenie.

 

05.03.2018 - Proiectul „ACTIVE” finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Bulgaria 2014-2020

Pe data de 5.03.2018, în cadrul Centrului Multifuncțional de Asistență Socio-Medicală din comuna Cumpăna, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor ce fac parte din proiectul „ACTIVE”. Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră INTERREG V-A, România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 4. Perioada de implementare - 18 luni (august 2017 - în prezent se află în derulare).
     Primăria comunei Cumpăna este parteneră alături de Primăria comunei Tuzla, Primăria comunei Agigea și Primăria municipiului Balcic în implementarea Proiectul ,,ACTIVE,, INTERREG V-A, România-Bulgaria.
     Valoarea contribuţiei Uniunii Europene este de 379.934,1 euro.
      La deschiderea acestui eveniment au fost prezenți, primarul comunei Cumpăna - ec. Mariana Gâju, Radu George – reprezentant Centru de Formare Profesională, precum şi reprezentanții Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul comunei Cumpăna.
Vor fi calificate 50 de persoane, din fiecare localitate, în meseriile: administrator de pensiune, babysitter, instalator tehnico-sanitare, agent de pază, brutar/ patiser. Persoanele vor fi selectate din grupa de vârstă 55-70 ani, prioritate fiind acordată persoanelor fără loc de muncă. Cursanții vor urma obligatoriu întregul program de formare, alcătuit din: 1 curs din cele menționate mai sus, 1 curs IT pentru începători și 1 curs de limbă străină la alegere între germană/engleză/italiană/spaniolă.
     Pentru buna desfășurare a acestor activități, o sala de curs a fost utilată cu mobilier si echipamente IT de ultimă generație, necesare desfășurării în cele mai bune condiții a următoarelor cursuri GRATUITE de calificare profesională:
- administrator de pensiune (40 zile) – locuri disponibile 10;
- babysitter (20 zile) locuri disponibile 10;
- instalator instalaţii tehnico-sanitare (50 zile) – locuri disponibile 10;
- agent de pază (35 zile) – locuri disponibile 10;
- brutar/patiser (35zile) – locuri disponibile 10;
- cursuri de limbă străină (engleză/italiană/spaniolă/germană) pentru începători (10 zile);
- cursuri iniţiere utilizare calculator (10 zile).
CONDIŢII DE ÎNSCRIERE:
- grupa de vârstă: 55-70 de ani;
- minim 8 clase absolvite;
- domiciliul pe raza localităţii Cumpăna.
Prioritate la înscriere vor avea persoanele fără loc de muncă.

 

01.03.2018 - Voluntari de 1 Martie

În urma mobilizării din ziua de 1 martie 2018, orele 8:30, s-au creat echipe de voluntari din comună formate din: Cristu Aurel, Vasile Anișoara, Tănase Anca, Regep Zobor, Ene Ion Titus, Vasilca Ion, Capbun Ion, Florea Leonard. Aceștia au ajutat la eliberarea căilor de acces către locuințele și anexele a 15 bătrâni aflați în situații dificile, totodată fiindu-le oferită și masa de prânz, cu sprijinul familieiTănase.
      „Dragi locuitori ai comunei Cumpăna, vă multumesc că v-ați oferit voluntari pentru a da o mână de ajutor,atât celor aflați in nevoie,cât și autorităților de pe raza comunei, care necontenit au luptat cu vremea nefavorabilă și cantitățile mari de zăpadă. Mulțumesc familiei Lică și Mariana Tănase, care prin firma de catering pe care o dețin, s-au oferit să ducă mâncare la domiciliul bătrânilor.
      “Ne rugăm ca bătrânii sa fie sănătoși și să aibă parte de dragostea și grija familiilor lor”.
Cinste Vouă dragi voluntari!
      Cu respect și prietenie, al dumneavoastră Primar, Ec. Mariana Gâju.

 

24.02.2018 - De Dragobete, Iubeşte Româneşte la Cumpăna

Astazi, 24 februarie, incepând cu ora 15:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cumpăna, Primaria si Consiliul Locval Cumpăna au organizat un minunat spectacol susţinut de Cristi Proca, Sorin Suteu, Rodica Rodion alături de membrii Ansamblurilor Folclorice “Româncuta” si „Muguraşii Cumpenei”, Şcoala de Dans „Laura Dance Studio”, Şcoala de „Balet Nicolae Spirescu”,solistii vocali Elena Iordan, Bianca Luzinschi si Catalin Campanu.
     Spectatorii s-au bucurat de un regal artistic, într-un spectacol plin de emoție, de sensibilitate şi candoare.
     De Dragobete, cuplurile tinere şi vârstnice se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi, pentru a omagia perpetuarea vieţii pe pământ, pentru păstrarea vie a dragostei unul faţă de celălalt şi a dragostei faţă de semeni.

 

22.02.2018 - Secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, in vizită la Cumpăna

In urma mai multor adrese inaintate catre Ministerul Transporturilor, astazi, 22 februarie 2018, s-a deplasat in comuna Cumpana, domnul Mircea Sorin Biban, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor.
     Impreuna cu reprezentantii administratiei publice locale au discutat posibilitatea efectuarii lucrarilor de acces in autostrada A4.
     Au fost luate in discutie trei variante. Doua de intrare – iesire in autostrada A4 si varianta ocolitoare a comunei pe drumul de pe marginea canalului, drum care va fi folosit indeosebi pentru utilajele de tonaj greu.
     Tot in cadrul acestei intruniri s-a discutat problema legata de gasirea unor solutii privind fluidizarea traficului rutier spre municipiul Constanta. Aici au fost luate in discutie doua variante.
     Prima varianta este drumul cu acces din DN39E catre Lazu – Selgros, drum cunoscut in termeni populari, ca „drumul hotilor”. Al doilea drum este cel cu acces din DN39E catre prelungirea strazii Hatman Arbore.
     Impreuna cu reprezentanti ai municipalitatii Constanta si cei ai comunei Agigea se vor identifica solutiile legale in vederea realizarii acestor drumuri de legatura, care vin in ajutorul locuitorilor comunei Cumpana, ai municipiului Constanta si comunei Agigea.
     In urmatoarea perioada reprezentantii ministerului transporturilor vor identifica sursele de finantare si cadrul juridic necesare realizarii proiectelor.

 

21.02.2018 - Donaţie de alimente, îmbrăcăminte, produse de uz casnic din partea Societății Naţionale de Cruce Roşie, filiala Constanța

Pe 21.02.2018 reprezentanți ai Societății Naţionale de Cruce Roşie, filiala Constanța au fost prezenți la Cantina Socială din cadrul bisericii „Sfanta Cuvioasa Parascheva”din comuna Cumpăna. Aceștia au donat alimente, îmbrăcăminte şi produse de uz casnic copiilor şi familiilor lor, beneficiari ai serviviilor sociale.
     Au fost prezenți doamna Carmen Lungu-director Societatea Națională de Cruce Roșie filiala Constanța, însoțită de voluntari, viceprimarul comunei Cumpăna-domnul Neagu Florin, alături de reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială.
    În numele administrației publice locale, domnul viceprimar Neagu Florin le-a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect pentru donație, urându-le totodată succes în cadrul viitoarelor acțiuni.

 

20.02.2018 - „Produs tradiţional dobrogean“ devine marcă înregistrată

Astazi, 20 februarie 2018, la Parlamentul României – în cadrul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice a avut loc lansarea inițiativei de înregistrare a mărcii „Produs Tradițional Dobrogean”.
     Evenimentul a fost susținut de administrația publică locală a comunei Cumpăna. Din delegația comunei Cumpăna condusă de doamna primar ec. Mariana Gâju, fac parte reprezentanți ai primăriei Cumpăna, reprezentanții conducerii Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța, precum și reprezentante ale „Asociației Gospodinelor din comuna Cumpăna” si ai „Asociația Fermierilor din sectorul zootehnic din comuna Cumpăna”.
     Gospodinele reprezentante ale tuturor etniilor conlocuitoare, administratori ai unor microfabrici de panificatie si de procesare a cărnii din comuna Cumpăna, precum si producători ai vinului din județul Constanța au prezentat „Produsele Tradiționale Dobrogene”, care s-au bucurat de un real succes și au primit asigurări de la parlamentari că vor înregistra marca “Produs Tradițional din Dobrogea” la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) în maxim șase luni.
     Lanarea mărcii „Produs Tradițional Dobrogean” are ca scop promovarea produselor tradiționale cu specific dobrogean la nivel național și european, cât și coordonarea acestei inițiative cu activitățile desfășurate de către Comisia de specialitate a Parlamentului României, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale și autoritățile locale.
     Evenimentul a fost susținut și de parlamentari constănțeni: senator – doamna Cristina Dumitrache, senator – domnul George Vișan, deputat – domnul Antal István-János și secretar de stat în cadrul Departamentului pentru relații Interetnice din Guvernul României - domnul Amet Aledin.

 

18-21.02.2018 - Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare A Adunării generale a Asociației Comunelor din România
ROMÂNIA CENTENAR: 1918-2018

Comunele din România – 100 de ani de existență în România Mare.
     În perioada 18 – 21 februarie 2018 s-a desfăşurat la București, Hotel Rin Grand, cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.).
    Evenimentul a avut un caracter aniversar, celebrând 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Lucrările celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării Generale s-au desfășurat sub Auspiciile Familiei Regale a României.
     Deschiderea oficială a celei de-a XXI-a sesiuni ordinare, cu caracter jubiliar, a Adunării generale - „Centenarul Marii Uniri de la 1918” a fost asigurată de ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPELE RADU.
     În cadrul Adunării Generale a A.Co.R., domnul academician Emil-Răzvan THEODORESCU a susţinut o alocuțiune dedicată prezentării importanței Marii Uniri din anul 1918 pentru istoria României.
     Cea de-a XXI-a sesiune ordinară a Adunării Generale a A.Co.R. a avut loc în prezența a peste 500 de primari de comune din țară, membri ai Corpului Profesional al Secretarilor comunelor din România, membri ai Guvernului României, reprezentanţi ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor (CIFCA), Comitetului European al Regiunilor (CoR)- reprezentat de Secretarul general al European Alliance Group, domnul Micheal Ó CONCHUIR.
     Filiala județeană Constanța a Asociației Comunelor din România este reprezentată de doamna primar, ec. Mariana Gâju, în calitate de președinte, alături de primarii comunelor: Agigea, Castelu, Chirnogeni, Crucea, Gârliciu, Grădina, Lumina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Siliștea, Târgusor, Topraisar, Tuzla și Vulturu.
     La lucrări au participat președintele Corpului Profesional al secretarilor, filiala Constanța, domnul jr. Daniel-Sorin Nicolae și secretarii unităților administrativ teritoriale, membri ai corpului profesional al secretarilor comunelor din România.
     Lucrările Adunării Generale au inclus subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „PRIMAR DE 5 STELE”, ce se acordă primarilor comunelor din România ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de cinci ori în această funcție.
     De la nivelul județului Constanța sunt premiați primarii următoarelor comune : Amzacea, 23 August, Castelu, Costinești, Crucea, Cumpăna, Chirnogeni, Gârliciu, Mihai Viteazu, Siliștea, Topraisar.
     Tot în cadrul Adunării Generale se conferă trofeul şi diploma „Nicolae Sabău”, ordinul şi diploma „Corneliu Leu”, ordinul, trofeul şi diploma „Ivan Patzaichin”, trofeul şi diploma „Zetea”. Din judeţul Constanţa au fost nominalizate pentru aceste premii comunele Horia şi Cumpăna.
    A.Co.R. este o asociație de utilitate publică înființată în anul 1997, una dintre cele patru asociații reprezentative ale autorităților administrației publice locale. Misiunea sa este de a realiza o uniune mai strânsă între comunele din România, promovând idealurile și principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale. Activitatea desfășurată până în prezent a avut în vedere reprezentarea comunelor în forurile legislative, dezvoltarea de programe pentru eficientizarea activităților din primăriile de comune, implementarea de proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale etc.

 

15.02.2018 - Dezbatere publică despre bugetul comunei Cumpăna

Primăria comunei Cumpăna a organizat la data de 15 februarie 2018 o dezbatere publică având următoarele teme:
1. BUGETUL LOCAL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI al unităţii administrativ teritoriale Cumpăna, capitolele FUNCŢIONARE şi DEZVOLTARE pentru anul 2018.
2. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI PE ANUL 2018 al S.C. SALUBRIZARE ŞI GOSPODĂRIE CUMPĂNA S.R.L.
3. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI PE ANUL 2018 AL CLUBULUI SPORTIV " VICTORIA" CUMPĂNA.
     Doamna primar a prezentat locuitorilor comunei Cumpăna proiectul de buget pe anul 2018 alături de viceprimarul Florin Neagu, secretarul comunei Sorin Daniel Nicolae, consilieri locali şi de funcţionari publici ai Primariei Cumpăna.
     Edilul a informat că veniturile totale planificate sunt în sumă de 52.416.204 lei, în creştere cu 16,34% faţă de anul 2017.
     Suma alocată pentru investiţiile din comună, reprezintă 69% din valoarea totală a bugetului, investiţiile fiind în sumă de: 36.170.043 lei ( 7.762.145 EURO);
    Primarul Mariana Gâju a spus printre altele că misiunea Primăriei comunei Cumpăna este asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi oferirea unor servicii publice locale de calitate, realizate în condiţii de eficienţă, într-un mod echitabil, transparent şi legal.

 

15.02.2018 - Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România
în vizită la Primăria comunei Cumpăna

Pe 15.02.2018, cu prilejul vizitei Comisiei de Femei a Uniunii Democrate Turce din România la Primăria comunei Cumpăna, au fost puse bazele proiectului ,, Cunoaşterea istoriei Dobrogei,,.
     Această acţiune se va desfăşura în cinstea aniversării a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă.

 

14.02.2018 - Petrecere de Valentine's Day pentru tinerii din Cumpăna

Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, în colaborare cu Asociaţia "Cumpăna Tinerilor", Asociaţia „Grupul Local de Tineret Cumpăna", Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu" au organizat pentru cel de-al XVIII-lea an consecutiv o serie de activităţi cultural distractive dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de „Valentine'sDay”.
     Manifestările s-au desfăşurat în sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cuumpăna.
     Tinerii au avut parte de multe surprize oferite de organizatori: concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, concursuri de declaraţii de dragoste, nelipsitele căsătorii pentru 24 de ore, karaoke şi multe alte momente care să sporească atmosfera de antren şi care să aducă tinerilor un plus de voie bună.
     O petrecere specială a fost oferită de organizatori celor 24 de tineri asistaţi social, din cadrul ansamblului „Căsuţele protejate” din comuna Cumpăna.
     În cadrul acestei seri speciale căsătoriile de 24 de ore au fost oficiate de către viceprimarul comunei, Florin Neagu.

 

05.02.2018 - Cea de-a doua ședință largită privind
Asociația Crescătorilor de Animale și a Gospodinelor

În data de 05.02.2018, reprezentanții Adiministrației Publice Locale Cumpăna, la inițiativa doamnei primar, ec. Mariana Gâju, au organizat în sala mare din cadrul primăriei cea de-a doua ședință largită privind Asociația Crescătorilor de Animale și a Gospodinelor, la care au fost invitați toți crescătorii de animale şi gospodinele din localitate.
      La această întâlnire, alături de reprezentanții administrației publice locale, au mai fost prezenți: prof. univ. dr. ing. Mamut Eden – Universitatea Ovidius Constanţa, prof. univ. dr. Șonea Alexandru (specialist în reproducția animalelor), şef lucrări dr. Șonea Cosmin (specialist alimentația animalelor) -Facultatea de Medicină Veterinară București, dir. ex. Bruchental Iulia-Antonia, dir. ex. adj. Șonel Elena-Mihaela, domnul Boală Laurențiu reprezentant - Direcția Agricolă Constanța, dir. ex. adj. Cernătescu Andrei-Cosmin, consilier superior Delcă Elena - A.P.I.A. Constanța, şef Serviciu Anti-Fraudă - consilier superior Ivanciu Corina, Brândușa Dinela - D.S.V.S.A. Constanța.
     Prin această asociere se dorește sprijinirea fiecărui membru pentru rezolvarea problemelor ce le întâmpină.
     În acest sens, cu sprijinul acordat de D.A.D.R. Constanta, fermierii vor fi consiliați și instruiți.
Pe de altă parte, Asociația are ca scop atragerea fondurilor finaciare pentru construirea unui punct de sacrificare la nivelul comunei, prepararea și desfacerea produselor lactate și din carne, prin alocare unui spațiu în cadrul Pieței Agro-alimentare Cumpăna.
     De asemenea, primăria Cumpăna va aloca un spațiu pentru bucătăria comunală, unde gospodinele, membre ale asociației, vor prelucra materia primă (fructe și legume).

 

30.01 - 01.02.2018 -Cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor

În perioada 30 ianuarie - 1 februarie 2018, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor. Delegația României, din care face parte și primarul comunei Cumpăna, ec.Mariana Gâju, a semnat joi Alianța pentru Coeziune, iar liderii locali și regionali au dezbătut viitorul Europei. Documentul s-a semnat în prezenţa domnului Karl Heinz Lambertz, președintele COR.
     De asemenea, Comitetului European al Regiunilor a adoptat o rezoluție privind Analiza anuală a creșterii pentru 2018. Aceasta va pune în discuție încetinirea creșterii economice în UE din cauza subestimării regiunilor și a disparităţilor regionale.
     Alianța pentru coeziune (CohesionAlliance) este o coaliție a părților care consideră că politica de coeziune a UE trebuie să rămână, în continuare, unul din pilonii viitorului UE. Alianța a fost creată prin cooperarea între principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor. Ea solicită ca bugetul UE de după 2020 să consolideze politica de coeziune, să o facă mai eficientă, mai vizibilă și mai accesibilă pentru toate regiunile Uniunii Europene.

 

27.01.2018 -HALEP - WOZNIACKI FINALA AUSTRALIAN OPEN 2018
Live la Cumpăna

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, începând cu ora 10:30, la Casa de Cultură din Cumpăna, adulţi şi copii au putut viziona live dispută memorabilă dintre Simona Halep şi Caroline Wozniacki, pe un ecran de mari dimensiuni.
     Miza a fost una enormă. Pentru Simona a fost a treia finală a unui turneu de Mare Şlem, după ultimele acte disputate la Roland Garros (2014 şi 2017), în timp ce Wozniacki s-a aflat tot la încercarea cu numărul trei, după ce în 2009 şi 2014 a jucat la US Open cu trofeul pe masă.
    De asemenea, Simona Halep a dat o adevărată bătălie în semifinala Australian Open 2018, după ce nemțoaica Angelique Kerber, locul 16 WTA, a revenit spectaculos în primul set, când era condusă de Halep cu 5-0. Partida din semifinala Australian Open 2018 a durat 2 ore și 22 de minute și s-a încheiat cu victoria istorică a Simonei, care a devenit prima româncă într-o finală la turneul de Grand Slam din Australia.
     Partida din finala Australian Open a durat aproape trei ore şi s-a încheiat, din păcate, cu victoria Carolinei Wozniacki. În ciuda rezultatului, specialiștii sunt de părere că Simona Halep este pregătită din toate punctele de vedere să revină oricând. Pentru că după finala de la Melbourne, Halep nu seamănă cu o învinsă.

 

26.01.2018 - Constituirea a două asociații rurale
Asociația fermierilor din sectorul zootehnic Cumpăna
Asociaţia gospodinelor din comuna Cumpăna

În data de 26.01.2018, reprezentanţii adiministrației publice locale din Comuna Cumpăna, la inițiativa doamnei primar, ec Mariana Gâju, au organizat în sala mare din cadrul primăriei o sedință de lucru la care au fost invitați toți crescătorii de animale şi gospodinele din localitate.
     Scopul întâlnirii a fost găsirea unor soluții, în vederea constituirii a două asociații rurale, care îşi vor desfășura activitatea în comuna Cumpăna:
Asociația fermierilor din sectorul zootehnic Cumpăna
Asociaţia gospodinelor din comuna Cumpăna
     Primăria va accesa fonduri necesare înființării unei platforme de sacrificare autorizate şi a unor centre de procesare a laptelui şi a cărnii.
    Pentru gospodinele membre ale asociaţiei, va fi construită şi utilată „BUCĂTĂRIA COMUNALĂ” unde acestea, vor beneficia de cele mai bune condiții pentru realizarea de produse autentice, sănătoase și de calitate.
     Renumitele produse tradiţionale ce vor fi realizate la Cumpăna, precum plăcinta dobrogeană şi cele realizate de gospodinele aparţinând comunităţii musulmane (suberec, baclavale, sarailie, etc) vor fi înregistrate ca marcă „ Produs Cumpăna” la OSIM.
     La această întâlnire alături de reprezentanţii administraţiei publice locale, au mai fost prezenţi: deputatul UDMR de Constanţa - Istvan Antal şi Prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius.

 

26.01.2018 - Şedinta de constituire a Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România- Filiala Județului Constanța

Pe 26.01.2018, începând cu ora 11.00, Centrul de Asistență Medico–Socială din Comuna Cumpăna a găzduit ședinta de constituire a Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România- Filiala Județului Constanța.
     În cadrul acestei şedinţe s-a stabilit organizarea şi componența consiliului director, precum și principalele direcții de activitate.
     Au fost prezenţi 20 de secretari de comune din județul Constanța, sustinuți de preşedintele Filialei Judeţene Constanţa ACoR, primarul Comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju și de primarul Comunei Ciocârlia, Traian Dragomir.
     Consiliul director, ales în unanimitate, este format din:
-Președinte: Sorin Daniel Nicolae, secretarul Comunei Cumpăna
-Vicepreședinți: Mariana Arsene- secretarul Comunei MirceaVodă; Gheorghe Silvia- secretarul Comunei CuzaVodă
-Secretar: Mihon Corneliu, secretarul Comunei Castelu
-Membri: Corina Alina Trăilă- secretarul Comunei Cobadin; Florentina Tincuța Hanu- secretarul Comunei Ciocârlia; Virginia Voicu- secretarul Comunei 23 August.

 

25.01.2018 - Conferința de presă a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna”

În prima conferință de presă din 2018 a Clubului Sportiv „Victoria Cumpăna” a avut loc prezentarea noului antrenor principal al echipei de fotbal seniori, nimeni altul decât Vasilică Cristocea, unul dintre fotbaliștii legendari ai ligii 1.
     Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a declarat că este încrezătoare in viitorul fotbalului cumpănean şi că echipa de fotbal seniori poate reveni, după mulţi ani, acolo unde îi este locul.
      ”Perspectiva de desfăşurare a unor antrenamente şi jocuri oficiale în cadrul viitoarei baze sportive ce se construieşte în comuna noastră, l-a convins pe dl. Cristocea să aleagă comuna Cumpăna. Pornim optimişti cu dorinţa de a face lucruri bune pentru sportul cumpănean.”
      Vasilică Cristocea a semnat un contract pe durată nedeterminată şi are ca obiectiv prioritar pentru acest sezon salvarea de la retrogradare.
      ”Este o oportunitate mare pentru mine să încep cariera de antrenor acasă. Mi-a plăcut proiectul prezentat de dl director Răuţă şi am acceptat fără să stau pe gânduri.
      Obiectivul meu este salvarea de la retrogradare şi după aceea uşor, uşor să creăm o echipă bună şi un grup unit. Am capacitatea să formez un grup și să îi fac pe băieți să vină cu drag la antrenamente,” a declarat noul tehnician al C.S „Victoria Cumpăna”.
      ”Echipa de seniori nu a avut rezultate onorante în ultimii ani, analizând această situaţie, am decis să luăm multiple măsuri.
      Astfel că, la data de 25 ianuarie 2018, avem onoarea să vă anunţăm că avem antrenor principal al echipei de seniori, un campion naţional, dl. Cristocea Vasilică. Împreună vom colabora şi vom încerca să convingem jucătorii să vină cu drag la antrenamente şi să facă fotbal de performanţă. Am încredere deplină în dl. Cristocea, iar obiectivele principale sunt salvarea de la retrogradare, evaluarea şi formarea unei echipe competitive,” a declarat directorul Rauţă Ion.
     La rândul său vicepreşedintele C. S „Victoria” Cumpăna, dl. viceprimar Neagu Florin a ţinut să îi transmită noului tehnician mult succes şi să îl asigure că va beneficia de tot sprijinul său. noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite.

 

24.01.2018 - Reuşita de acum 159 de ani a fost făcută pentru noi

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Cumpăna printr-o ceremonie de depunere de coroane la cele două monumente dedicate eroilor, dar şi printr-un spectacol literar artistic, prezentat de către preşcolarii grădiniţelor „Florilor” împreună cu elevii Liceului „Nicolae Dumitrescu“.
     De la eveniment nu a lipsit nici ansamblul folcloric „Muguraşii Cumpenei” pregătit de către maestrul coregraf Olteanu Constantin.
     În cinstea celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, au defilat militari ai UM 01737 Topraisar.
     Veteranul Ion Ceapă care în luna martie va împlini 101 de ani, dar şi veteranul Gheorghe Crăciun, au primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna o diplomă de excelenţă „în semn de recunoştinţă pentru eroismul şi demnitatea cu care a apărat libertatea, interesele şi integritatea României“.
     "Astăzi, aniversând cei 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, dăm legitimitate poporului român. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă un moment crucial pentru poporul român. Reuşita de acum 159 de ani a fost făcută pentru noi. Aducem un pios omagiu celor care au contribuit la înfăptuirea acestui act. La multio ani, România!" a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
     La eveniment au participat cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna, doamna Elena Frîncu, dar şi reprezentanţi de marcă ai armatei române precum:
Dl. general Hermeneanu Vasile
Dl. comandor Roiu George
Dl. colonel Andreescu Mihail
Dl. colonel Vreme Vasile
Dl. colonel Negoiţă Teodor
      Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju ţine să mulţumească tuturor invitaţilor, „generali, colonei, cetăţeanului de onoare al localităţii Cumpăna, doamna Elena Frîncu, precum şi tuturor cumpănenilor prezenţi la această manifestare".
      Veşnică recunoştinţă tuturor eroilor neamului românesc, mai ales celor care mai sunt astăzi printre noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite.

 

16.01.2018 - Întâlnire cu reprezentanţii crescătorilor de animale
de pe raza comunei

Urmare vizitei întreprinse în judeţul Harghita, în perioada 09-11 ianuarie 2018, pe 16.01.2018, la sediul primăriei Cumpăna, a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii crescătorilor de animale de pe raza comunei, pentru informarea acestora despre modul de prelucrare a produselor din carne şi lapte, în vederea valorificării.
     În acest sens, s-a discutat despre necesitatea realizării unei asociații a crescătorilor de animale la nivelul comunei, pentru a se putea accesa fonduri necesare înființării unei platforme de sacrificare autorizate cât şi a unor centre de prelucrare a laptelui şi a cărnii. De asemenea, membrii asociației vor beneficia de cursuri autorizate, susținute de specialiști din domeniu, vizite şi practică în ferme specifice.
    La dezbatere au participat: doamna primar, ec. Mariana Gâju, dl. prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius, funcţionari ai primăriei Cumpăna din cadrul compartimentelor ” Registrul Agricol” şi „Investitii”, împreună cu crescători de animale de pe raza comunei Cumpăna.

 

15.01.2018 - Mihai Eminescu, omagiat la Cumpăna

La data de 15 ianuarie 2018, începând cu ora 13:00, în incinta Casei de Cultura din Cumpăna, sub titlul „Lumină, sunet, culoare, cuvânt" Consiliul Local al comunei Cumpăna în colaborare cu Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au deschis programul activităţilor culturale ale anului 2018, cu omagierea marelui poet Mihai Eminescu.
     În cadrul evenimentului, elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, sub îndrumarea doamnei prof.: Corina Alina Sîrbu, l-au omagiat pe marele poet naţional prin momente literar-artistice care au cuprins recitări de poezii, eseuri, prin reconstituirea atmosferei basmelor şi poeziilor lui Eminescu, precum şi printr-o expoziţie de desene pe teme eminesciene.
     La eveniment au participat:doamana primar ec. Mariana Gâju, doamna Corina Apostoleanu director bibiloteca judeţeana „I. N. Roman” Constanta, dl. Ştefan Pleşoianu – şef serviciu comunicare a colecţiilor în cadrul Bibliotecii Judeţene "Ioan N. Roman" Constanţa, domnul viceprimar Neagu Florin, directorul liceului din Cumpăna, prof. Nuţu Monica Oana, părinţi, cadre didactice, consilieri locali.
     ”Dacă poporul român ar dispărea şi ar rămâne o singură carte a lui Eminescu, o să se ştie cine a fost neamul ăsta”, a declarat Mircea Eliade, iar actorul Dan Puric spunea - „Conştiinţa românească se trage toată din Eminescu. A început prin a fi sufleorul Teatrului Naţional şi a terminat prin a fi sufleorul conştiinţei naţionale.

 

09-11.01.2018 - Vizita de informare în județul Harghita

În perioada 9 -11 ianuarie 2018 o delegație din comuna Cumpăna, județul Constanța, a efectuat o vizita de informare în județul Harghita, pentru a cunoaște metodele aplicate de gospodarii din aceasta zona, prin care au reușit să prelucreze tradiţional produse din lapte şi carne, urmând ca acestea să fie înregistrate ca şi marcă la OSIM.
     Delegaţia a fost constituită din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, crescători de animale, microfermieri din localitate, precum şi reprezentanţi ai mediului universitar.
     Primarul comunei Cumpăna, ec Mariana Gâju, inspector tehnic compartiment investiţii – Diea Elena, Mihai Dumitru – microfermier, preot Bumb Alin Cosmin – crescător de animale, Ing. Pop Simion – crescător de animale, prof. Mamut Eden – Universitatea Ovidius, prof. Sonea Cosmin – Universitatea de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, membrii delegaţiei au vizitat mai multe puncte de lucru de pe raza judeţului Harghita. Au fost însoţiţi de directotul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita - Marton István şi deputatul UDMR Antal István Iános.
1. Comuna Frumoasa- Fabrică de prelucrare a laptelui- fabrica este în proprietatea Cooperativei Agricolă “Csengo” din Frumoasa.
2. Sat Văcărești- comuna Mihăielni, bucătăria comună și punctul de prelucrare a fructelor și legumelor din sat, echipamentul în proprietatea Asociației Agricultorilor din Văcărești.
3. Comuna Dănești- atelier de prelucrare a cărnii, aflat în proprietatea unei familii.
4. Sat Valea Strâmbă- comuna Suseni, atelier de prelucrare a laptelui, aflat în proprietatea unei familii.
5. Comuna Ciumani- bucătăria comună și punctul de prelucrare a fructelor și legumelor din sat, echipament aflat în proprietatea Asociației Turistică și Tradițională Fenyoalja.
6. Orașul Cristuru Secuiesc - Fabrica de Prelucrare a Laptelui, în proprietatea Târnava Mare Cooperativă Agricolă.
     Doamna primar, ec. Mariana Gâju a declarat – “Aceasta este încă o lecție de viață pe care trebuie să o învățăm unii de la alții. Deși au trecut mulți ani de când avem la dispoziție fonduri europene, nu au existat formele de cooperare, fiind greu de schimbat mentalitatea oamenilor în ceea ce privește asociațiile (asocierea gospodarilor)”.
Specific acestei zone este sprijinul de care a beneficiat comuna în primul rând, și asociația de la nivelul comunei, din partea Direcției de Agricultura si Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Județean. Spre exemplu sprijinul oferit pentru înregistrarea produselor la OSIM şi înființarea asociațiilor de dezvoltare rurală.
     Consiliul județean a accesat fonduri europene pe care le-a atribuit asociațiilor de dezvoltare rurală de la nivelul comunelor, fondurile fiind folosite pentru utilarea completă a spațiilor – utilarea bucătăriilor comunale și a celor de dezvoltare tradițională, respectiv pregătirea profesională şi informarea personalului care lucrează în aceste asociații.
     La sosirea acasă, va avea loc o întâlnirea de informare a tuturor crescătorilor de animale din comuna Cumpăna. Universităţile angrenate în acest proiect, vor identifica surse de finanţare pentru construirea şi dotarea cu utilajele necesare unor micro-fabrici de procesare a cărnii şi laptelui la Cumpăna. > > VEZI PAGINA 2


 

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Viata Asociativa & Relatii Internationale | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, adobe reader :.

2008 © Primaria comunei Cumpăna.
   v2.0   Toate drepturile rezervate.
  .: un produs PULS MEDIA COM :.