Data/Ora
Date(s) - 14/11/2021
Toată ziua
Categorie
„Cel care cunoaşte trecutul istoric al Dobrogei şi a călcat mai îndelung pământul ei, nu va socoti drept exagerare părerea că ea nu are seamăn în Europa”.
Ion Simionescu
La 14 noiembrie 1878 a avut loc evenimentul istoric de mare însemnătate în istoria poporului român, și anume, unirea Dobrogei cu Patria-mamă, după patru secole şi jumătate de asuprire otomană, prilej de sărbătoare pentru toți dobrogenii!
În această zi sărbătorim 143 de ani de la momentul când pământul dintre Dunăre și Mare, primul teritoriu în care a pătruns creștinismul propovăduit de Sfântul Apostol Andrei, s-a reintegrat în trupul țării, cu emoție, cu mândrie, cu onoare și speranță, însemnând 143 de file de istorie zbuciumată, plină de eroism, de distrugeri și refaceri, de muncă titanic şi asiduă pentru a rezista, a fi, a crește.
Dobrogea, acest fermecător ținut românesc dintre Dunăre și Marea Neagră, neasemuit în frumusețe, cu un bogat trecut istoric, impresionant spaţiu geografic şi spiritual, preţios model de convieţuire interconfesională şi etnică, adevărat mozaic de valori material și imateriale, nu poate fi comparată cu nici un alt colț de lume – este unică, fascinantă, autentică și surprinzătoare.
Fiecare dintre noi ar putea aduce imn Dobrogei, leagănul culturii și spiritualității poporului român. Pentru ea au luptat și și-au dat viața fii devotați, pentru ea au ctitorit apostoli veniți din toate zările, pentru ea au muncit și s-au jertfit generații întregi. Să fim uniți și să prețuim cu smerenie istoria.
Să fim mândri de acest tărâm binecuvântat pe care ni l-a hărăzit Bunul Dumnezeu și să avem grijă de moştenirea copiilor noştri, de alegerile pe care le facem pentru ei, pentru a nu da uitării una dintre cele mai importante file din istoria României şi pe cei care s-au jertfit pentru un ideal atât de însemnat.
„Dobrogea s-ar putea numi țara prefacerilor. Oameni și peisagii s-au schimbat aici din veac în veac… Dobroge, tu ești însăși vechimea”, scria marele scriitor Mihail Sadoveanu.
„Pământul dobrogean este o adevărată corabie a lui Noe”, scria cândva marele geograf Ion Simionescu.
La mulți ani, frumoasă, neprețuită și binecuvântată Dobroge!
La mulți ani, dobrogeni!
